Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Muž klíčových gólů sní o trefě na Euru. Bylo by to fantastické, ale jsem dřevák, směje se Bořil

Dříč, který piluje postranní čáru, se stal nepostradatelným pro Slavii, ovšem pevné místo si získal i v reprezentaci. Řeč je o Janu Bořilovi, od startu jarní části první fotbalové ligy kapitánovi úřadujícího mistra. Také v národním týmu pravidelně nastupuje díky své spolehlivosti a motivuje ho náročná skupina pro odložené mistrovství Evropy.

Reprezentační bek Jan Bořil v souboji s Jadonem Sanchem
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Bořil se může těšit na atraktivní "ostrovní" skupinu hranou na Wembley či v Hampden Parku s Anglií, Chorvatskem a jedním týmem z baráže. "I když víme, že bude hrozně těžká, tak já takovou skupinu mám hrozně rád. Hodně nám to dá a myslím, že se semkneme. Ukázali jsme to už doma s Anglií," připomněl velké vítězství 2:1 v Edenu.

V kvalifikaci na Euro sehrál pět utkání pod Jaroslavem Šilhavým. Bývalý kouč Slavie mu v nastoleném konceptu u národního týmu věří. "Máme tam nějakou osu ze Slavie, tak jsme si řekli své, jak bychom mohli hrát. Zatím se to vyplatilo. Všichni na to kývli a trenér Šilhavý je ke stylu také nakloněn. Nejvíc se angažoval asi Tomáš Souček, protože je nejlepší obránce na pozici šestky, kterého znám," prozradil v pořadu ČT sport Na Euro s...

Příští rok ho čeká životní turnaj a střelec klíčových gólů sní o tom, že si na něm zapíše premiérový gól v reprezentaci. "Když se na Euro dostanu, určitě bych chtěl dát gól a pomoct týmu, bylo by to fantastické. Bude to můj první a největší turnaj v životě. Hrozně se těším, doufám, že podáme fantastické výkony a třeba postoupíme ze skupiny," přeje si Bořil.

Ve Slavii se zatím za pět sezon prosadil pouze šestkrát, ovšem z toho dvakrát hned v nejprestižnější klubové soutěži. Postup do Ligy mistrů vystřelil proti Kluži, další přidal doma proti Barceloně. "Chtěl bych dávat i v lize víc gólů, ale nějak se mi to nedaří. Jsem dřevák a musím na tom zapracovat," usmíval se devětadvacetiletý obránce.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO s Janem Bořilem

Branky si však schovává na speciální momenty. "Jsem rád, že jsem dal aspoň nějaký důležitý gól, pomohl klukům a celé Slavii. Jen doufám, že se to u mě zlepší a přidám jich víc," doufá rodák z Nymburka.

Ač pravák, jeho pozice je na levé straně, kde hraje přes nohu. "Každému trenérovi jsem říkal, že je jedno, kde nastoupím, hlavně ať hraju. Odmalička jsem kopal pravou i levou, bylo mi to jedno. Z útočníka jsem se stal bekem. Jsem variabilní. Teď jsem se usadil nalevo, už asi napořád," pousmál se Bořil.

Srovnal Messiho, ale nechtěně

Produktivita u krajního zadáka ovšem není až tak podstatná, navíc ji Bořil nahrazuje naběhanými kilometry a důrazem. V domácím duelu v základní skupině Ligy mistrů proti Barceloně například u postranní čáry razantně nepustil k míči hvězdného Lionela Messiho.

"Odmalička jsem měl rád boj. Vždycky jsem hrál se staršími a motivovalo mě to. Dostával jsem kapky, ale hned jsem vstal a bojoval dál. Určitě se nikoho nebojím. Střet s Messim, i když mi to nikdo nevěří, byl nechtěný. Kryl jsem si balon, věděl jsem, že je rychlý. Zpětně na videu jsme viděl, že tam loket byl. Chtěl jsem se mu omluvit, ale po utkání utekl do kabiny," dodal Bořil, který na Euru může bránit třeba anglického rychlíka Jadona Sancha.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články