Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Muamba je z nejhoršího venku. Dýchá bez přístrojů, řekl i pár slov

Londýn - Těžce zraněný fotbalista anglického Boltonu Fabrice Muamba byl včera schopný dýchat bez pomoci přístrojů i "příslušně odpovědět na otázky." Potvrdila to nemocnice London Chest Hospital, kde záložník zůstává v permanentní péči. Muambu postihl srdeční záchvat v sobotním zápase Anglického poháru proti Tottenhamu a několik minut zůstal na trávníku v klinické smrti. Z nejhoršího už je ale venku. Záložník londýnské Chelsea a Muambův blízký přítel Michael Essien potvrdil, že zraněný fotbalista byl už schopný mluvit ve francouzštině a angličtině, a dokonce rozeznat některé z členů rodiny. "Jsme nadšení, že je mu lépe a nepřestáváme se modlit, aby se uzdravil a vrátil k fotbalu," řekl Essien. "Rodina zůstává silná a Fabrice také."

Třiadvacetiletý fotbalista zůstává na jednotce intezivní péče. Jeho život zachránila připravenost lékařů fotbalových týmů, stejně jako účast kardiologa Andrewa Deanera na utkání s Tottenhamem, který doběhl lékařům pomoci. Muambův stav je však nadále vážný. Londýnská nemocnice ve včera vydaném oznámení sice uvedla, že fotbalistův stav jeví známky zlepšení, stále ale musí zůstat pod neustálou kontrolou.

Muambova snoubenka Shauna Magunda poděkovala všem za podporu. "Všechny vaše modlitby účinkují, děkujeme," napsala na twitter. Za nemocným zašel včera i trenér klubu Owen Coyle s kapitánem Kevinem Daviesem. "Chceme vidět tohoto úžasného fotbalistu opět s úsměvem na hřišti," řekli novinářům. "Když se podíváte na to, čím si už v životě prošel, bude vám jasné, že je to přirozený rváč," dodal Coyle.

Muamba přišel na britské ostrovy v jedenácti letech. Následoval svého otce, který utekl z tehdejšího Zairu - dnes Demokratické republiky Kongo - o dva roky dříve kvůli nepokojům v zemi. "Díky Anglii si vydělávám víc, než bych na normální slušný život potřeboval. Jsem za to vděčný," ujistil fotbalista, jenž vyrostl v akademii Arsenalu.

Tam začal i svou profesionální kariéru. Do severolondýnského klubu přišel jako žáček v roce 2002. V roce 2005 podepsal svou první profesionální smlouvu a nastoupil k utkání Ligového poháru proti Sunderlandu před 47 000 fanoušků. V roce 2006 odešel Muamba na hostování do Birminghamu, kam o rok později trvale přestoupil. Do Boltonu, za který hraje i nyní, přestoupil v roce 2008 po tom, co se Birmingham neudržel v první lize.

Kvůli těžkému zranění fotbalisty byl odložen dnešní ligový souboj Boltonu s Aston Villou. "Nyní se necítíme jako hráči, je nesmysl, aby se utkání uskutečnilo. Všechny naše myšlenky se točí kolem Fabrice a jeho rodiny," reagoval kapitán týmu Davies.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články