Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Zlatý míč pro hráče MS získal i přes porážku Modrič. Trofej má i Mbappé

Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovství světa získal chorvatský kapitán Luka Modrič. Záložník Realu Madrid dovedl svou zemi poprvé do finále, v němž Chorvatsko prohrálo s Francií 2:4. Stříbrný míč patří Edenu Hazardovi z Belgie a bronzový Francouzi Antoinemu Griezmannovi.

Nejlepší hráč MS Chorvat Luka Modrič (vlevo) a nejlepší mladý hráč MS Kylian Mbappé
zdroj: REUTERS autor: Dylan Martinez

"Jsem pyšný, že jsem byl zvolen nejlepším hráčem turnaje. Ještě větší radost mi ale dělá neuvěřitelná podpora od fanoušků," řekl Modrič. "Navzdory finálové porážce jsme dosáhli něčeho velkého. Nemusíme ničeho litovat, protože jsme byli po většinu finále lepším týmem a nezasloužili jsme si prohrát," dodal dvaatřicetiletý záložník.

Nejlepším mladým hráčem turnaje se stal devatenáctiletý Francouz Kylian Mbappé, který vstřelil čtyři branky a jako druhý v historii po legendárním Brazilci Pelém skóroval ve finále ještě jako náctiletý.

Gólmanům podle hlasování expertů vládl Belgičan Thibaut Courtois. Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce získal Angličan Harry Kane za šest branek. Cena fair play připadla Španělsku.

Triumf Modriče, který na šampionátu dal dva góly a připsal si jednu asistenci, potvrdil trend, že Zlatý míč nezískávají hráči vítězného celku. Naposledy v roce 1994 byl zvolen člen zlatého týmu Brazilec Romário. Od té doby to byl zástupce poraženého finalisty - Ronaldo, Oliver Kahn, Zinedine Zidane a Lionel Messi, v roce 2010 dokonce až čtvrté Uruguaye Diego Forlán.

"Jsme za Luku šťastni, Zlatý míč si zasloužil. Odehrál opravdu nádherný turnaj. Kredit zaslouží i tým, protože mu k tomu pomohl. Luka má lví podíl na našem úspěchu, i když jsme finále nedokázali vyhrát," řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články