Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zázrak, píší v Chorvatsku. Pozor na sen o pomstě, varují ve Francii

Bude to opravdu nevídané a spektakulární finále? Alespoň tak to vidí francouzský tisk. A varuje před nevyzpytatelnými Chorvaty, kteří lační po pomstě. Chorvatská média mluví o zázraku, snu a nešetří superlativy.

Chorvatská radost
zdroj: Reuters

Pozor na ně. Země galského kohouta je ve střehu. Chorvatsko má podle tamních médií talentované mužstvo, které může Francii dělat potíže, i když jeho výkony na šampionátu nebyly vždy přesvědčivé.

"Ve finále proti sobě stanou dva týmy, které se v minulosti příliš často nestřetávaly. Hrály proti sobě jen pětkrát, z toho dvakrát na velkých akcích, především v pamětihodném semifinále světového šampionátu v roce 1998," napsal deník Le Figaro v článku nadepsaném "Chorvatsko sní o pomstě".

Francie tehdy Chorvatsko porazila. "Dvacet let poté se jeho tým bude snažit, aby čtyři miliony Chorvatů na tento debakl zapomněly," dodal deník.

"Chorvaté jsou nezdolní," uvedl server 20minutes.fr. Mezi jejich fanoušky v Moskvě podle něj nyní panuje taková nálada, jako by Chorvatsko už bylo vítězem a finále bylo jen jakýmsi zápasem navíc.

"A něco na tom je. Chorvaté se Francii postaví jako takoví živí-mrtví - po třech vítězstvích v prodloužení nebo v penaltovém rozstřelu," uvedl web. To podle něj svědčí o mnohém, mimo jiné o fyzických schopnostech Chorvatů, kteří "hrají fotbal v jedenácti".

Nezdolní toho mají v nohách hodně

Připomíná ale, že Chorvaté budou mít o den méně na odpočinek než "modří". O tom, že tým kolem kapitána Luky Modriče může být unavený, píše také Le Figaro. "To může být pro muže Didiera Deschampse výhodou," konstatuje deník.

Naopak chorvatský velvyslanec ve Francii Filip Vučak je přesvědčen, že únava žádným hendikepem nebude. "Můžeme zase vyhrát, protože jde o něco, co přesahuje lidské schopnosti. Možné je všechno," řekl Vučak v rozhovoru se serverem francetvinfo.fr.

"Zázrak, zázrak, zázrak, jsou to hrdinové," napsal chorvatský list Slobodna Dalmacija. Za největší hrdiny středeční fantastické výhry označil Maria Mandžukiče, autora vítězného gólu v prodloužení, Ivana Perišiče, který dal první gól, a obránce Šimeho Vrsaljka.

Deník Jutarnji list také píše o zázraku, zápisu do historie a o snu, který stále trvá. List 24sata věnuje jeden z článků oslavě, kterou uspořádali Chorvaté po příjezdu do hotelu. Spolu se zpěvákem Mladenem Grdovičem fotbalisté zpívali a tancovali na stolech. Videozáznam zveřejnil na svém Instagramu i trenér chorvatského týmu Zlatko Dalič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články