Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vlastní gól a penalta. Chorvaté slaví tři body po triumfu nad Nigérií

Za celý zápas vyprodukovali pouze dvě střely mezi tři tyče. I to ale fotbalistům Chorvatska stačilo na to, aby si ve svém prvním zápase mistrovství světa připsali velice cennou výhru. V duelu s Nigérií triumfovali 2:0 díky vlastní brance Oghenekara Eteba a proměněné penaltě Luky Modriče.

Fotbalisté Chorvatska se radují z gólu v síti Nigérie
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Říká se, že bez střel na branku se prostě vyhrávat nedá. Ono to i většinou platí. Fotbalisté Chorvatska však s tímto tvrzením po úvodním zápase mistrovství světa souhlasit nebudou, jelikož dokázali pravidlo přelstít.

I bez jediného přímého pokusu mezi tři tyče totiž zaznamenali branku, která se v zápase proti Nigérii stala dokonce i vítěznou.

Jak se jim to povedlo? Mario Mandžukič hlavičku po rohovém kopu nasměroval do nohy Oghenekara Eteba a právě záložník afrického celku se stal smolným autorem rozhodujícího zásahu.

Chorvaté sami bez pomoci vyprodukovali střelu na branku až v 70. minutě. A i z té padl gól. Jednalo se o pokutový kop, který sudí pískl po faulu na Mandžukiče. Triumf z něj suverénně potvrdil Luka Modrič a pojistil velmi cennou výhru evropského týmu v rámci skupiny D, kterou po remíze Islandu s Argentinou rovněž celou vedou.

"Od začátku jsme předváděli disciplinovaný výkon. Mohli jsme ale bezpochyby hrát lépe. Myslím však, že jsme ve všech fázích zápas měli pod kontrolou. Je to důležitý krok na cestě do osmifinále," uvedl kouč Chorvatska Zlatko Dalič.

Kvalitu soupeře uznala i "Superorli". "Jsme zklamaní, ale musíme uznat, že Chorvatsko bylo lepším týmem. Hráli jsme organizovaně, neinkasovali jsme ze hry, jen ze standardních situací, což není věcí taktiky či systému. Rohové kopy jsme si ale měli pohlídat. Máme nejmladší tým na MS, nechme jej poučit se z tohoto zápasu," řekl trenér Nigérie Gernot Rohr.

Že střetnutí nenabídne žádnou přestřelku či alespoň přehlídku šancí naznačovala celá první půle, jež se nesla v opatrném rázu i tempu a obě strany dlouho držely klid zbraní. Ten ukončil až v patnácté minutě po sklepnutí Mandžukiče Ivan Perišič, jehož bomba skončila těsně nad břevnem. Podobně dopadly v úvodní části dva pokusy Andreje Kramariče.

Pokud by si tak Etebo nešťastně nesrazil míč do vlastní branky, nestalo by se během prvního poločasu nic zásadního, jelikož Nigérijci byli směrem dopředu úplně bezzubí. Při odchodu do kabin tak svítila ve statistice střel na branku u obou celků velká nula.

Vstup do druhé půle měla Nigérie přeci jenom lepší a bylo znát, že od trenéra si hráči v tmavě zelených trikotech vyslechli svoje. Během několika chvil se jim podařilo dostat i do náznaků příležitostí, které ovšem nikdy nedotáhli do úspěšného konce.

I proto první střela na branku přišla až v 59. minutě, kterou si zapsal Odion Ighalo. Jeho nedůrazná hlavička ale měla k pokusu s nebezpečnými parametry daleko.

Chorvatům se stejný počin povedl až v 70. minutě z penalty a hned z toho byla další branka z kopačky Modriče. Sobotní program v Rusku nabídl pět pokutových kopů. Více (6) jich bylo na MS nařízeno v jeden den pouze 24. června 1998.

Evropský celek si následně už duel vyprodukoval a neměl daleko i k tečce v podobě třetího zásahu. V prodloužení se do vyložené šance dostal střídající Mateo Kovačič, jenže druhou střelu svého týmu na branku v další zásah přetavit nedokázal. Dobře totiž zasáhl devatenáctiletý gólman Francis Uzoho.

Chorvatsko to ovšem mrzet nemuselo. Ve skupině smrti v poklidném tempu dokráčelo k důležité výhře. V dalším utkání se ve čtvrtek střetne s Argentinou. Nigérii, jež na MS vyhrála jediný z posledních 13 duelů, čeká o den později zápas s Islandem. "Musíme ale tuto porážku přijmout a vyhrát proti Islandu. Pokud se nám to povede, pořád se můžeme kvalifikovat. Ztrácíme jen bod," řekl Rohr.

Chorvatsko - Nigérie 2:0 (1:0)

Branky: 32. vlastní Etebo, 71. Modrič z pen. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.) - Orsato (video, It.). ŽK: Rakitič, Brozovič - Troost-Ekong. Diváci: 31 136.

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinič - Rakitič, Modrič - Rebič (78. Kovačič), Kramarič (60. Brozovič), Perišič - Mandžukič (86. Pjaca). Trenér: Dalič.

Nigérie: Uzoho - Abdullahi, Balogun, Troost-Ekong, Idowu - Ndidi, Etebo - Moses, Mikel (88. Nwankwo), Iwobi (62. Musa) - Ighalo (73. Iheanacho). Trenér: Rohr.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články