Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Utne Francie belgickou šňůru výher? V sázce je postup do finále

Na mistrovství světa v Rusku jde do tuhého, ve hře je postup do zápasu o titul. V prvním semifinále se utkají dva dosud neporažené celky - Belgie vyzve Francii. Zatímco "les Bleus" usilují o třetí finále v historii, "rudí ďáblové" chtějí protáhnout vítěznou šňůru na letošním turnaji a poprvé si zahrát o celkový triumf. Přímý přenos utkání Francie – Belgie sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 19:30.

Fotbalisté Belgie se radují z vítězného gólu proti Japonsku
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Francie – Belgie (20:00, Petrohrad)

Belgičané na MS v Rusku vyhráli všech pět zápasů. V osmifinále s Japonskem sice prohrávali už 0:2, ale díky povedenému závěru skóre otočili na konečných 3:2. Ve čtvrtfinále pak "rudí ďáblové" po vítězství 2:1 vyřadili největšího papírového favorita na zlato Brazílii.

Svěřenci Didiera Deschampse v základní skupině ztratili body až na závěr po bezbrankové remíze s Dánskem, v atraktivním osmifinále přestříleli Argentinu 4:3 a v další fázi porazili Uruguay 2:0.

Kdo postoupí do finále a kdo vyhraje titul? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

"Je vždycky mimořádné hrát proti Francii. Když porazíte Brazílii, nemusíte se bát ničeho. Chceme světový šampionát vyhrát. Každého respektujeme, ale když budeme hrát se strachem, tak Francii neporazíme," prohlásil belgický křídelní hráč Nacer Chadli.

Protivníci se velmi dobře znají a čeká je již 74. vzájemné měření sil. Celkově má o něco lepší bilanci Belgie, ale Francie vyhrála oba dosavadní vzájemné zápasy na MS v letech 1938 a 1986.

"Čeká nás super vzrušující zápas se skvělými hráči na obou stranách. Budeme muset podat náš nejlepší výkon, ale věříme si," konstatoval francouzský bek Benjamin Pavard.

V Petrohradu také dojde na souboj špičkových brankářů z anglické ligy Huga Llorise a Thibauta Courtoise, kteří zářili ve čtvrtfinále. "Oba jsou velmi dobří na čáře, ale Hugo je výbušnější. Nejlepší je Hugo. Promiň, Thibaute," pochválil krajana francouzský útočník Olivier Giroud, který působí v Chelsea s Courtoisem.

Specifické bude semifinále pro bývalého francouzského útočníka a mistra světa z roku 1998 Thierryho Henryho, jenž u belgické reprezentace působí jako asistent španělského trenéra Roberta Martíneze.

"Thierry Henry je pro nás opravdu důležitý. Vypráví nám příhody ze své kariéry a tím nás inspiruje. Když něco řekne, vždy je to velmi užitečné. Jeho zkušenosti z mistrovství světa mají na nás velmi pozitivní vliv," přiznal belgický obránce Toby Alderweireld.

"Byl to skvělý hráč a hodně mě inspiroval. Mezi námi panuje velký respekt. Bude divné ho vidět na druhé straně. A určitě to bude divné i pro něj," řekl devatenáctiletý francouzský útočník Kylian Mbappé.

Belgičané, kteří od září 2016 neprohráli ve 24 zápasech po sobě, budou postrádat disciplinárně potrestaného beka Thomase Meuniera. Do francouzské sestavy se může vrátit záložník Blaise Matuidi, jenž kvůli dvěma žlutým kartám chyběl ve čtvrtfinále s Uruguayí.

Předpokládané sestavy:

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernández - Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi - Giroud.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Chadli, Fellaini, Witsel, Carrasco - De Bruyne, Lukaku, E. Hazard.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články