Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

"Uruguayec" Griezmann jde proti milované zemi. Vůbec neví, o čem mluví, zpražil ho Suárez

Kdyby se ho někdo zeptal, kterou zemi by kromě domovské Francie rád reprezentoval, Antoine Griezmann byl neváhal. Okamžitě by vyřkl Uruguay. Hvězdný útočník si během kariéry vytvořil k jihoamerické zemi velice vřelý vztah, díky němuž bude pro něj čtvrtfinálový duel mezi "les bleus" a "la celeste" emotivní záležitostí. Jeho vyznání se ovšem nelíbilo Luisi Suárezovi, který ho nekompromisně zkritizoval. Přímý přenos duelu sledujte v pátek od 15:50 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Francouz Antoine Griezmann (vpravo) slaví gól s Olivierem Giroudem
zdroj: REUTERS autor: Carlos Garcia Rawlins

Najít fanouška fotbalistů Peňarolu v Evropě, který nepochází z Uruguaye, nepatří mezi jednoduchý úkol ke splnění. Přeci jenom tento tradiční klub z Montevidea pro příznivce ze starého kontinentu není příliš dostupný.

Co potom narazit na člověka, který má doma dres s vlastní jmenovkou, zná všechny chorály a poctivě sleduje zápasy tohoto jihoamerického týmu. Jeden takový přesto hraje na mistrovství světa a patří mezi největší hvězdy celého turnaje. Obrovským srdcařem je Francouz Antoine Griezmann.

Ne, sám za Peňarol nikdy nehrál, ale souhra okolností během kariéry u něj vytvořila ke klubu vřelý vztah. Navíc to není jediná věc, která která střelce "les bleus" k Uruguayi přitahuje. Sám Griezmann dokonce přiznává, že se cítí napůl Uruguayecem.

Proto pro hvězdu francouzského výběru bude sobotní čtvrtifnále proti jihoamerickému státu pořádně pikantní. "Je to národ a země, které mám strašně rád. Mám tam spoustu kamarádů a čtvrtfinálové střetnutí pro mě bude velice emotivní," prohlásil střelec dvou branek z pokutových kopů na probíhajícím šampionátu.

Víc maté než Uruguayec a kmotr Godín

Kde se ale vzala v Griezmannovi láska k Uruguay, se kterou původem nemá vůbec nic společného? Za vším lze hledat fotbalovou kariéru, v níž právě lidé ze země ležící mezi Brazílii a Argentinou na břehu Atlantického oceánu hráli velkou roli.

Rodák z francouzského města Macon do velkého fotbalu nakoukl až ve Španělsku po přestupu do Realu Sociedad a byl to bývalý uruguayský reprezentant a v té době trenér Martin Lasarte, který ho tehdy jako osmnáctiletého vedl a dal mu v roce 2009 první šanci.

Lasarte se během dvouleté spolupráce pro Griezmanna stal v podstatě druhým otcem, na něhož nedá dopustit. To právě on započal lásku útočné hvězdy k jihoamerické zemi.

Další výraznou postavou v Griezmannově příběhu je Carlos Bueno. Střelec třinácti branek v dresu "la celeste" patří mezi nejlepší kamarády kanonýra nyní už Atlética Madrid a zasvětil ho do pití tradičního jihoamerického nápoje maté, který Francouz nedá z ruky podobně jako třeba Luis Suárez či Argentinec Lionel Messi.

"Vždy jsem měl v týmu jednoho nebo dva Uruguayce," popsal sedmadvacetiletý střelec, který v tradici skvělých vztahů s jihoamerickým spoluhráči pokračoval také po přestupu do Atlética.

Kdo je favoritem ve čtvrtfinále? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Zde nejprve narazil na Cristiana Rodrígueze a poté na stoperské duo José María Giménez, Diego Godín. A právě posledně jmenovaný Godín je pro nyní sedmadvacetiletého kanonýra veledůležitou další výraznou postavou života.

Dvaatřicetiletý stoper si s Griezmannem tak padl do noty, že se stal kmotrem jeho dcerky. "Je to můj skvělý kamarád. Jsem s ním každý den na hřišti i mimo ně, což je právě důvodem, že se stal kmotrem mé dcery. Je také důvodem, proč jsem v Atléticu podepsal smlouvu. Ví všechno o mně a já zase o něm," popsal.

Pouze pozitivní slova má pro svého kamaráda i Godín. "Miluje to, kým jsme. Naše zvyky či hudbu. Dokonce pije více maté než já," prozradil s úsměvem zkušený stoper a klíčová postava uruguayské defenzívy.

Že Griezmann má k uruguayským spoluhráčům skutečně blízko, ukázal také po postupu jihoamerické země na mistrovství světa. Když se Godín a Giménez vrátili z kvalifikačního duelu, jejich kamarád stál na letišti, na sobě měl oblečený světle modrý dres a v ruce milované maté.

Neví, o čem mluví, nesouhlasí Suárez

Vše toto dohromady vytváří mix, díky kterému je čtvrtfinálové měření sil mezi Francií a Uruguayí pro Griezmanna tak výjimečné.

Veškerá pozitivní slova směrem k "la celeste" se ale příliš nelíbí hvězdě uruguayské reprezentace Luisi Suárovi, který za to Griezmanna zkritizoval. "Vůbec neví, jaké je to cítit se jako Uruguayec. Je to Francouz," myslí si Suárez.

"Netuší, kdo jsme a co musíme udělat, abychom byli úspěšní ve fotbale. Užívá si našich zvyků, mluví stejnou řečí, ale cítí se jinak," dodal kanonýr Barcelony, který v uruguayském týmu v útoku řádí s Edinsonem Cavanim.

Suárezův názor ale všichni spoluhráči nesdílí. Záložník Nahitan Nández celou kauzu bere s úsměvem a naopak věří, že když je Griezmann takový Uruguayec, mohlo by to Jihoameričanům pomoci. "Všichni doufáme, že se bude na hřišti chovat správně a bude si dobře pamatovat, že je napůl Uruguayec," smál se.

Ani Griezmanna samotného reakce příliš nerozrušila a ve svém vyjádření se dokonce pustil do chvály útočné hvězdy. Tedy ne Suáreze, ale Cavaniho. "Podle mě je Cavani nejlepší útočník světa. Dře pro tým, neustále se nabízí a nikdy se nevzdává. Když je ve vápně, stačí mu jeden dva doteky a zakončuje," řekl.

A poklony se od něj dostala i pověstná "garra charrua", tedy vlastnost Uruguaye nikdy se nevzdávat a bojovat jeden za druhého. "Uruguay hraje trochu podobným stylem jako my v Atléticu Madrid. Velmi týmově, s maximálním nasazením, nedávají soupeři kousek prostoru a pak sami těží z protiútoků," myslí si.

Díky výborné znalosti soupeře po zjištění soupeře pro čtvrtfinále spoluhráčům okamžitě radil, co by mohlo na jeho velké kamarády v obraně platit. "Budou hru kouskovat, tlačit na rozhodčího, bude to hodně taktické a možná nudné utkání, abychom se nedostali do rytmu," dodala francouzská hvězda.

V pátek každopádně Griezmann bude muset dát kamarádské vztahy stranou. Ve střetnutí, ve kterém se s kamarády potká na hřišti velice často, totiž půjde o hodně.

Zdroj
ESPN, ČT sport

Hlavní zprávy