Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Statická Itálie neprolomila švédský val, Azzurri si po 60 letech nezahrají na mistrovství světa

Senzace, kterou přiblížil už první vzájemný duel, se na milánském stadionu San Siro stala skutečností. Italská fotbalová reprezentace nedokázala ani ve druhém utkání proti Švédsku skórovat a poprvé od roku 1958 se nezúčastní světového šampionátu. Po stockholmské porážce 0:1 doma remizovala 0:0 a letenky do Ruska přepustila severskému soupeři. 

Fotbalisté Švédska se radují z postupu na mistrovství světa
zdroj: REUTERS autor: Max Rossi

Favorizovaný tým z Apeninského poloostrova měl sice proti Švédsku optickou převahu během celého klání, ale kromě krátké pasáže z konce prvního poločasu si trvalý tlak a vyložené šance nevypracoval. O postupujícím proto rozhodl šťastný gól Jakoba Johanssona z 61. minuty úvodního duelu.

Svěřenci kouče Janneho Anderssona se proto nečekaně stali předposledním evropským účastníkem MS. O tom posledním rozhodne úterní bitva mezi Irskem a Dánskem - první zápas skončil v Kodani bez branek.

Je nám líto, video expirovalo.
Itálie se na šampionát nepodívá, Buffon potvrdil konec v reprezentaci

Azzurri soupeře přestříleli 24:4, drželi míč 75 procent času, ale žluto-modrý defenzivní blok v čele s brankářem Olsenem nepřekonali. S blížícím se závěrem dolehla na jejich kopačky nervozita, i přesto mohl zajistit alespoň prodloužení střídající El Shaarawy. Sedmadvacetiletý strážce hostující svatyně nicméně reflexivně zakročil.

Domácí celek bezbrankovou remízou potvrdil současné střelecké trápení, neboť si během posledních šesti utkání připsal pouze tři góly. Po závěrečném hvizdu všichni hráči v čele s legendárním Gianluigim Buffonem zničeně popadali na trávník milánského stadionu a mnozí z nich neskrývali slzy zklamání.

Italská média v prvních reakcích označila neúčast světových šampionů z let 1934, 1938, 1982 a 2006 na turnaji v Rusku za národní katastrofu.

Buffonův hořký konec

"Jsem smutný, že má reprezentační kariéra se uzavřela takto. Líto je mi to zejména kvůli italskému fotbalu. Nedosáhli jsme na něco, co má přesah do celé společnosti," řekl devětatřicetiletý národní rekordman po 175. střetnutí v milovaném dresu a během televizního rozhovoru se rozplakal.

Baráž evropské části kvalifikace MS ve fotbale 2018 - odveta:

Milán: Itálie - Švédsko 0:0
První zápas 0:1, postoupilo Švédsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články