Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šok: španělská reprezentace vyhodila den před MS trenéra, už má náhradu

Španělský trenér Julen Lopetegui již není trenérem španělské reprezentace. Ta ho vyhodila kvůli tomu, že dva dny před startem mistrovství světa podepsal tříletý kontrakt v Realu Madrid. Lopetegui o tom totiž údajně nikoho z vedení španělské asociace neinformoval. Španělský národní tým se přitom už v pátek utká v jednom z nejočekávanějších duelů základních skupin - s Portugalskem. Na lavičku Španělů nyní usedne Fernando Hierro, dosavadní sportovní ředitel asociace.

Šéf španělské fotbalové asociace Luis Rubiales měl být dnes přítomen na zasedání FIFA v Moskvě, v úterý večer ale místo toho letěl do španělské tréninkové základny, aby vyřešil vyhazov Lopeteguiho. Jeho přesun do Realu totiž podle něj mohl ohrozit atmosféru v týmu.

"Byli jsme nuceni propustit trenéra. Přejeme mu hodně štěstí," prohlásil Rubiales. "Vzal jsem letadlo, vrátil jsem se z Moskvy, nemohl jsem tak hlasovat o pořadateli mistrovství světa 2026. Museli jsme reagovat. Vím, že to, co dělám, bude kritizováno, ale to beru," doplnil.

Věci se podle něj měly takto: v momentě, kdy Lopetegui podepsal v Realu Madrid, kde nahradil Zinédina Zidana, o tom neměl nikdo z hráčů ani z vedení tamní asociace ponětí. A to její členy rozlítilo.

Španělský obránce Ramos zakončuje v akrobatické pozici
zdroj: AP autor: Claude Paris

"Jednání probíhala bez jakýchkoliv informací. Byli jsme informováni pouhých pět minut před tím, než se to objevilo v médiích," dodal Rubiales. "Necítím se zrazen, ale museli jsme takhle rozhodnout," zdůvodnil trenérovo odvolání. "Když chce někdo jednat s některým z našich zaměstnanců, musí nejdřív mluvit s námi. To je základní pravidlo," přidal Rubiales.

Jednapadesátiletého Lopeteguiho nezachránilo ani to, že se za něj postavili hráči. Kapitán Sergio Ramos s Andrésem Iniestou se marně snažili přemluvit naštvaného předsedu svazu Luise Rubialese. "Je to bolestivá a nepříjemná situace, ale máme nastavené nějaké hodnoty, které nemůžeme jen tak shodit ze stolu," prohlásil.

Lopetegui sice před necelým měsícem prodloužil u národního týmu smlouvu až do roku 2020, podle úterního prohlášení španělského svazu však Real využil výstupní klauzule a zaplatil za kouče stanovené odstupné. Podle deníku Marca šlo o dva miliony eur (asi 51 milionů korun).

Španělská reprezentace byla také tématem nového FOTBAL FOKUS podcastu:

Lopeteguiho nahradí dosavadní sportovní ředitel španělské asociace Fernando Hierro. Padesátiletý bývalý reprezentant, účastník tří mistrovství světa z let 1994 až 2002, jenž dosud sbíral zkušenosti jen u druholigového Ovieda, se zatím týmu ujme jen do skončení finálového turnaje. 

Španělé museli jednat rychle, už v pátek hrají svůj úvodní zápas skupiny B. Vedle Portugalska se střetnou s Marokem a Íránem. "Mluvil jsem s hráči a mohu zaručit, že s novým trenérem budou spolupracovat tak, aby tvořili tým," řek Rubiales. "Možná se teď ta situace jeví těžce, ale nakonec z ní můžeme vyjít silnější," dodal.

Mistři světa z roku 2010 mají co napravovat. Před čtyřmi lety v Brazílii skončili už ve skupině a předloni neuspěli ani na Euru, které předtím dvakrát za sebou vyhráli.

Lopetegui převzal španělský tým po Euru v roce 2016. Ve 20 zápasech s ním ani jednou neprohrál a před necelými třemi týdny prodloužil smlouvu až do roku 2020. Osudnou se mu však stala dohoda s Realem, kterého se tedy nyní nemusí ujímat až po šampionátu, ale v podstatě rovnou. S klubem podepsal tříletý kontrakt.

Odvolání trenéra těsně před začátkem šampionátu je dosti výjimečnou událostí. Před 20 lety se něco podobného stalo kouči Íránu Tomislavu Ivičovi, jenž byl propuštěn po ostudné prohře 1:7 s rezervou AS Řím tři týdny před startem turnaje. Ještě v průběhu šampionátu ve Francii 1998 byli z laviček svých týmů odvoláni Carlos Alberto Parreira (Saúdská Arábie), Čcha Pom-kun (Korea) a Henrik Kasperczak (Tunisko).

Podobný krok ale nutně nemusí znamenat jen neúspěch. To ostatně dokazuje příklad Brazilců z roku 1970. Pár měsíců před začátkem MS v Mexiku nahradili Joaa Saldanhu kvůli sporům s hráči i funkcionáři trenérem Máriem Zagallem. Kanárci v čele s Pelém pak na turnaji zářili a nakonec s přehledem vybojovali třetí titul mistrů světa.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Sky News, Guardian, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články