Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Přímočarost Belgie vs. rozvážnost Anglie a téměř stoprocentní duo Lukaku - Kane

Reprízu souboje ze základní skupiny nabídne petrohradský duel zklamaných semifinalistů Belgie s Anglií. V čem je projev evropských rivalů podobný, v čem je odlišný a kdo z fotbalistů na sebe během šampionátu nejvýrazněji upozornil ve sledovaných herních činnostech? Přímý přenos utkání o třetí místo sledujte od 15:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Anglie - Belgie
zdroj: REUTERS autor: Fabrizio Bensch

Belgičané jsou nejproduktivnějším týmem letošního mistrovství světa. Síť soupeřů rozvlnili  čtrnáctkrát, ale kýžené finále si nezahrají. V úterý proti Francii totiž nedokázali skórovat a po brance Samuela Umtitiho prohráli 0:1. Přepis historického maxima, kterým je čtvrté místo z Mexika 1986, je nicméně stále ve hře. 

Angličané sice proti Chorvatsku vstřelili zásluhou Kierana Trippiera první gól, jenže soupeř odpověděl akrobatickou trefou Ivana Perišiče a v prodloužení rozhodl o postupu "kockasti" pohotový snajpr Mario Mandžukič. I Albion má ovšem před sebou výzvu v podobě první medaile z MS od domácího turnaje v roce 1966.     

Prostorová analýza pohybu hráčů Belgie v duelu s Francií
zdroj: Panini Digital

"Rode duivels" se v Rusku prezentují otevřeným fotbalem s bleskovým přechodem do protiútoku. Po zisku míče na vlastní polovině, v čemž vyniká obránce Jan Vertonghen (dle analýzy Panini Digital v průměru 14x za zápas), zakončí devadesát procent akcí do 20 vteřin. Vzhledem k hráčskému potenciálu vedou značnou část z nich v křídelních prostorech - proti Francii byl např. v permanenci zejména Nacer Chadli (viz. obrázek 1).  

"Three lions" naopak praktikují zdlouhavou rozehrávku, ve které využívají konstruktivní schopnosti Johna Stonese (viz. obrázek 2). Čtyřiadvacetiletý stoper Manchesteru City má na svém kontě největší množství přihrávek z týmu (celkem 426) a jeho přínos byl viditelný především v osmifinálovém střetnutí s Kolumbií. Také Anglie se opírá o rychlost fotbalistů na pravé či levé straně, ale oproti Belgii zakončí jen třiatřicet procent akcí do 20 vteřin.

Prostorová analýza pohybu hráčů Anglie v duelu s Kolumbií
zdroj: Panini Digital

Svěřenci španělského kouče Roberta Martíneze si výše zmíněný "titul" nejproduktivnější reprezentace vysloužili mimo jiné výraznou střeleckou aktivitou. Za zmínku nicméně stojí fakt, že nejlepší kanonýr mužstva Romelu Lukaku (4 góly) zamířil mezi tyče pouze pětkrát. Stejným počtem disponuje např. i střídající Michy Batshuayi.

Hvězdný forvard Ostrovanů Harry Kane se dokonce pyšní stoprocentní úspěšností. Branku soupeře ohrozil šestkrát a všech šest míčů skončilo v síti. Kapitán Tottenhamu má proto nakročeno k zisku Zlaté kopačky, čímž by navázal na legendárního krajana Garyho Linekera, který vévodil střelcům v Mexiku 1986.

Kdo se nakonec bude radovat z bronzu? Přimočará Belgie nebo rozvážná Anglie?    

Zdroj
ČT sport, PANINI DIGITAL

Hlavní zprávy

Nejčtenější články