Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Potvrdí Španělé a Chorvati role favoritů? Rusové i Dánové se pokusí o senzaci

Po sobotních triumfech Francie a Uruguaye pokračuje osmifinále mistrovství světa dalšími zápasy. Španělsko se po komplikacích v základní skupině postaví domácímu Rusku s jednoznačným cílem, kterým je místenka ve čtvrtfinále. Do stejné fáze turnaje chce zamířit i dosud suverénní Chorvatsko, jehož soupeřem bude nevyzpytatelné Dánsko. Přímé přenosy obou utkání sledujte od 15:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.  

Andrés Iniesta v dresu španělské reprezentace
zdroj: AFLO autor: Mutsu Kawamori

Španělsko - Rusko (16:00, Moskva)

Během dominance na poli mezinárodního fotbalu v letech 2008 až 2012, kdy španělští fotbalisté dvakrát ovládli mistrovství Evropy a jednou mistrovství světa, inkasovali na turnajích dohromady pouze šest branek. Na šampionátu v Rusku však v základní skupině obdrželi pět gólů a domácí reprezentace tuší, že skrze nejistou defenzivu soupeře by mohla vést cesta do prvního čtvrtfinále od roku 1970.

Španělé nejprve v dechberoucím duelu remizovali 3:3 s Portugalskem, když jim hattrick nasázel Cristiano Ronaldo. Následně vydřeli vítězství 1:0 nad houževnatě bránícím Íránem a v posledním zápase skupiny B remizovali 2:2 s Marokem. Přesto skončili v čele tabulky.

"Musíme se vyvarovat defenzivních chyb. Inkasovali jsme kvůli nim, ne kvůli fantastickým výkonům soupeřů. Pravděpodobně pramenily z nedostatku koncentrace. Portugalsko proti nám dvakrát skórovalo ze standardní situace. Musíme se zaměřit na individuální minely a zlepšit komunikaci, pak budeme silnější," konstatoval pravý obránce Dani Carvajal, který kvůli zranění vynechal úvodní střetnutí s Portugalskem, ale další dvě utkání odehrál celá.

Proti Rusku, jež v úvodních dvou zápasech překvapivě rozstřílelo Saúdskou Arábii (5:0, pozn. autora) i Egypt (3:1) a až v přímém souboji o první místo ve skupině A podlehlo Uruguayi jednoznačně 0:3, by kiksy v obraně mohly být smrtelné. Uvědomuje si to i záložník Andrés Iniesta. "Proti hostiteli to bude těžké. Mají excelentní hráče, odehráli dva dobré duely ve skupině a přestože v tom posledním podlehli, nesmíme udělat žádné chyby," uvedl.

Obránce sborné Sergej Ignaševič se chce inspirovat výkony Maroka a Íránu. "Španělsko hraje stejným stylem jako v předchozích letech. Obránci se pohybují velmi vysoko, čímž ponechávají soupeři možnost k protiútokům. To je asi jejich jediná slabina, pokud vůbec nějakou mají. Maroko a Írán toho využívali, musíme si z nich vzít příklad," řekl.

Jedinou výhodu druhého místa v tabulce skupiny vidí nejzkušenější ruský reprezentant v tom, že osmifinále jeho tým odehraje na stadionu Lužniki v Moskvě před téměř 80 tisíci fanoušky.

Předpokládané sestavy:

Španělsko: De Gea - Carvajal, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Ňíguez - Silva, Isco, Iniesta - Costa.

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Žirkov - Gazinskij, Zobnin - Samedov, Golovin, Čeryšev - Dzjuba.

Naději vidí fotbalisté pořadatelské země též v některých překvapivých výsledcích na šampionátu. "Německo vypadlo, Argentina měla problémy s postupem, nejsou zde neporazitelné týmy," řekl brankář Andrej Luňov. "Šance jsou vždy 50 na 50. Proti Španělsku bude zapotřebí maximální úsilí a disciplína," doplnil obránce Vladimir Granat.

Domácímu celku by mohl v osmifinále opět pomoci ofenzivní záložník Alan Dzagojev, jenž se zranil v úvodním vystoupení se Saúdskou Arábií. Se zdravotními problémy se potýkal i Alexandr Jerochin, ale také on by měl být připraven.

Chorvatsko - Dánsko (20:00, Nižnij Novgorod)

Chorvati suverénně postoupili ze základní skupiny a věří, že mohou přinejmenším vyrovnat bronzový úspěch týmu kolem Davora Šukera či Roberta Prosinečkiho z MS v roce 1998.

Mírným paradoxem je, že na šampionát prošli s výraznými obtížemi. V závěru kvalifikace odvolali kouče Anteho Čačiče a na jeho místo přišel Zlatko Dalič. Pod jeho vedením pak reprezentace vybojovala místo v baráži a v ní i vstupenku do Ruska, kde v základní skupině neztratila ani bod a navíc deklasovala 3:0 vicemistry světa Argentince.

Luka Modrič
zdroj: Reuters

A právě snový vstup do turnaje přinesl srovnávání s Šukerem a spol. "Můžeme je překonat, když budeme mít štěstí," uvedl obránce Dejan Lovren, který zažil dva hráče z úspěšné chorvatské generace Slavena Biliče a Igora Štimace jako trenéry. "Učil jsem se od nejlepších. A také proto je chci překonat, aby si lidé pamatovali i moje jméno," přidal s úsměvem.

Trenér Dalič volil opatrnější slova, protože vyřazení v osmifinále by veškeré předchozí superlativy vymazalo. "Uhráli jsme si tady určitou reputaci, takže myslím, že si nás nikdo jako soupeře nepřál. Ale musíme to potvrdit proti Dánsku. Kdybychom totiž prohráli, tak bychom na otázku, co jsme tady dokázali, museli odpovědět, že vůbec nic," prohlásil.

Ani Dánové nicméně nejsou bez šance, protože na letošním MS také neprohráli a v posledním zápase uhráli s favorizovanou Francií potřebnou remízu 0:0. "Chorvati jsou sice na vlně, ale my jsme zase zabrali, když nám teklo do bot," upozornil útočník Martin Braithwaite.

"Takže když osmifinále nepůjde podle našich představ, nezaskočí nás to, protože jsme si už něco takového prožili. Naopak když se nebude dařit Chorvatům, tak nikdo neví, jak zareagují," dodal. "Navíc si rozhodně nemyslím, že by byli něco extra. Stejně jako my skončili v kvalifikaci druzí a museli do baráže. Na tom, že jim vyšla skupina lépe než nám, vůbec nezáleží," dodal.

Předpokládané sestavy:

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič - Rebič, Rakitič, Modrič, Brozovič, Perišič - Mandžukič.

Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen - Delaney, Schöne, Eriksen - Poulsen, N. Jörgensen, Sisto.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články