Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pogba burcoval spoluhráče, aby mu splnili sen. Titul posílám zesnulému tátovi, hlásil dojatě

S trofejí mistrů světa se podíval dojatě k nebi a usmíval se. Francouzská hvězda Paul Pogba si při oslavách titulu světových šampionů vzpomněl na otce Fassoua Antoinea, který před rokem zemřel ve věku 79 let. Právě on přivedl záložníka k fotbalu, a triumf ve finále proti Chorvatsku 4:2 mu proto syn věnoval.

Francouz Paul Pogba s trofejí pro mistry světa
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

"Pamatuji si, jak jsme doma s otcem neustále koukali na kazety se zápasy z mistrovství světa v roce 1998 (tehdy Francie poprvé zvítězila). Dívali jsme se na to stále dokola. A teď jsem i já mistrem světa," prohlásil Pogba.

"Otec mi moc chybí, ale určitě se na nás díval. A myslím, že by byl na mě pyšný. Tohle je pro něj," dodal autor jednoho z finálových gólů.

K triumfu ale záložník Manchesteru United přispěl i jinak. Před utkáním si vzal v kabině slovo a snažil se spoluhráče nabudit. "Řekl jsem jim, ať to pro mě vyhrají a pomohou mi splnit můj sen. Jsme 90 minut od vstupu do historie a 90 minut od toho, abychom zatřásli celou Francií. Nenechme si ten pohár vzít," prozradil Pogba.

"Musím poděkovat úplně každému v týmu včetně kustodů. Byli jsme skvělý tým a dělali jsme všechno společně. A tvrdá práce se vyplatila," dodal pětadvacetiletý záložník.

Ten byl podobně jako ostatní spoluhráči podrobován kritice poté, co v základní skupině tým nepředváděl přesvědčivé výkony.

"Lidé nás kritizovali a mluvili o nás špatně, tak bych rád slyšel, co si myslí teď. Podle mě budou slavit s námi, ale to je v pohodě, my je zveme, ať s námi slaví. Jsem rád, když lidi přesvědčím, aby v nás věřili. Na kritiku je vždy nejlepší odpovědět na hřišti," prohlásil Pogba.

Jména zastávek v metru na počest

Triumf Francouzů s Pogbou a spol. hodlají oslavit desetitisíce fanoušků. K poctě novým šampionům se přidali i zástupci pařížského metra, kteří po výhře v Rusku dočasně přejmenují šest stanic. Dvě budou nově nést jméno trenéra Didiera Deschampse.

Po strůjci úspěchu, který jako třetí fotbalista v historii získal titul jako hráč i jako trenér, se přejmenuje stanice "Notre-Dame des Champs" na "Notre Didier Deschamps", tedy v překladu Náš Didier Deschamps. A stanice na proslulém pařížském bulváru "Champs-Élysées - Clemenceau" nově ponese jméno "Deschamps-Élysées - Clemenceau".

Svou stanici dostane i kapitán a brankář Hugo Lloris, když dočasně převezme poctu světoznámému spisovateli Victoru Hugovi, jehož stanice nově ponese jméno "Victor Hugo Lloris". Menších úprav se dočkají i další tři stanice, mimo jiné "Charles de Gaulle - Étoile" se přejmenuje na "On a 2 Étoiles". To v překladu znamená Máme dvě hvězdy s odkazem na to, že po druhém titulu mistrů světa si francouzská reprezentace může dát na dresy druhou hvězdu.

K podobnému kroku se rozhodlo i metro v Londýně, kde stanici Southgate na 48 hodin přejmenují na Gareth Southgate po kouči anglické reprezentace. Ten dovedl tým ke čtvrtému místu na MS, což je nejlepší výsledek od roku 1990.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články