Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Panama: Tým plný třicátníků kráčí vstříc happy endu

Tak vyzrálé týmy co do věku hráčských opor se na mistrovství světa nehledají snadno. A přece – reprezentace los canaleros se na světovém šampionátu představí vůbec poprvé jako nerozkoukaný nováček. Chtělo by se říct, že za pět minut dvanáct. Velká generace třicátníků si odpracovala své a účast v Rusku bude pro všechny pohádkovým vyvrcholením jejich kariéry. Ambice? Zřejmě nikoli přehnané. Už samotná účast na největším turnaji je velkým zadostiučiněním.

Fotbalisté Panamy
zdroj: ČTK/AP

Historie: Účast Panamy na mistrovství světa? Dlouhá léta spíše jen sen. Velká slavná generace fotbalových kluků od Panamského průplavu zažila první velký úspěch v roce 2005, kdy podlehla až ve finále Zlatého poháru Střední a Severní Ameriky Spojeným státům. Už tehdy u toho byli mladíci Jaime Penedo, Gabriel Gómez, Felipe Baloy, Román Torres, Blas Pérez a Luis Tejada.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Od té doby na kontinentálním šampionátu byla Panama dvakrát v semifinále a jednou ve finále. Po neúspěšné kvalifikaci na minulé MS už se zdálo, že sen se definitivně rozplynul. Tahle parta nikoli už mladíků, ale třicátníků však nic nevzdala a dokázala životní cíl splnit.

PANAMA na mistrovství světa:

Počet účastí: 0x

Cesta na šampionát: Kvalifikaci zóny CONCACAF vládly Mexiko a Kostarika. Za nimi se však rozhořel boj o třetí přímé postupové místo mezi Panamou, Hondurasem a Spojenými státy. Právě USA se stalo mnohokráte Panamě osudným protivníkem, i tentokráte měli Američané lepší vzájemné zápasy, jenže ztráceli jinde.

Naopak Panama dokázala uhrát důležité výsledky s Kostarikou. Venku remizovala a účast na světovém šampionátu vybojovala v domácím závěrečném duelu. Hrdinou se stal ostřílený obránce Roman Torres, který rozhodl dvě minuty před koncem o výhře 2:1.

Názor experta:

Josef Němec: "Nejzajímavější jméno je kolumbijský trenér Goméz, který postoupil na MS i s Kolumbií a Ekvádorem. Nominoval deset hráčů přes třicet let, ale tím minimální zkušenost z velkých zápasů v týmu, který je na MS poprvé, nenahradí. Odehrají si ve skupině svůj discopříběh a na víc to stačit nebude."

Největší hvězdy: Trenér Hernán Darío Gómez do konečné nominace zařadil deset třicátníků. Hned šestice hráčů má na svém kontě více než stovku reprezentačních startů. S 43 góly dvěma nejúspěšnějším střelcům panamské historie Tejadovi a Pérezovi je úctyhodných 35 a 36 let. Hrdinovi Románu Torresovi je sice "pouhých" 31, za Panamu však už hraje dvanáctým rokem.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil národního týmu Panamy

Zkušenostmi oplývá i brankář Penedo, který v uplynulé sezoně oblékal dres Dinama Bukurešť, nebo také obránce Baloy a záložník Gómez. Kromě Peneda hráli v Evropě ještě obránce Erick Davis v Dunajské Stredě, záložník José Luis Rodríguez v Gentu a útočník Ismael Díaz v rezervním celku La Coruni. Šest fotbalistů působí v zámořské MLS, své zástupce mají kromě domácí soutěže i guatemalská, honduraská, mexická, kolumbijská, peruánská, kostarická a chilská liga.

Program Panamy v základní skupině G:

18. června: Belgie – Panama (17:00, Soči)

24. června: Anglie – Panama (14:00, Nižnij Novgorod)

28. června: Panama – Tunisko (20:00, Saransk)

Ambice: Panama nemá snadnou skupinu. Hned na úvod se utká s Belgií a o pár dní později s Anglií. Boje na MS zakončí s Tuniskem. Panama fotbalem nikterak neoslňuje. Základem úspěchu je dokonalá sehranost a pracovitost. Postup ze skupiny je však spíše utopií. I tak to bude krásný konec jedné středoamerické pohádky.

Konečná nominace Panamy:

Brankáři: Jaime Penedo (Dinamo Bukurešť/Rum.), José Calderón (Chorrillo), Álex Rodríguez (San Francisco).

Obránci: Felipe Baloy (Municipal/Guat.), Erick Davis (Dunajská Streda/SR), Adolfo Machado (Houston/USA), Fidel Escobar, Michael Amir Murillo (oba New York Red Bulls/USA), Luis Ovalle (Olimpia/Hond.), Román Torres (Seattle/USA), Harold Cummings.

Záložníci: Aníbal Godoy (oba San Jose/USA), Édgar Bárcenas (Tapachula/Mex.), Armando Cooper (Universidad/Chile), Gabriel Gómez (Bucaramanga/Kol.), Valentín Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario/Peru), José Luis Rodríguez (Gent/Belg.).

Útočníci: Abdiel Arroyo (Alajuelense/Kost.), Ismael Díaz (La Coruňa/Šp.), Blas Pérez (Municipal/Guat.), Luis Tejada (Sport Boys/Peru), Gabriel Torres (Huachipato/Chile).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články