Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nejlepší čtyřka je nadplán. Nyní se musíme ještě zlepšit, prohlásil trenér Anglie Southgate

Po závěrečném hvizdu podal svým svěřencům ruku a zatleskal fanouškům. Gareth Southgate byl po prohře 0:2 v utkání o třetí místo s Belgií samozřejmě zklamaný. Zároveň ale uznal, že čtvrtá pozice je pro Albion překonáním cílů a výsledkem, na kterém se dá stavět. Ostrované se ale musí nadále zlepšovat.

Kouč Anglie Gareth Southgate
zdroj: REUTERS autor: Dylan Martinez

V historii skončili Angličané pouze jednou lépe, a to na domácím šampionátu v roce 1966, kde získali zlato. Pro své svěřence měl Southgate za jejich přístup a disciplínu slova chvály, zároveň ale nezastírá, že se musí dále zlepšovat a vyvíjet, aby mohli podobný úspěch zopakovat.

"Jsme pyšní na to, čeho jsme dosáhli. Náš cíl jsme překonali, jelikož skončit v nejlepší čtyřce byl nadplán. Sami ale úplně necítíme, že bychom tak vysoko patřili. Proti nejlepším týmům jsme ztráceli, ale bylo to skvělé dobrodružství, některé zkušenosti jistě hráči i další zaměstnanci v budoucnosti zužitkují. Nemohl jsem proti Belgii ani v předchozích týdnech po hráčích chtít více," uvedl bývalý reprezentant.

Southgate připustil, že bylo těžké namotivovat tým po prohraném semifinále s Chorvatskem k utkání o bronzové medaile. V nedostatečné soustředěnosti ale příčiny porážky 0:2 s Belgií neviděl, spíše se projevila únava a síla soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání o bronz Belgie - Anglie

"Byl to těžký zápas proti jednomu z nejlepších týmů na světě s výjimečnými individualitami. Měli jsme jen dva dny na přípravu. Někteří hráči nemohli nastoupit, museli jsme tým osvěžit. Fyzicky to od nás nebylo ideální, neboť jsme nemohli mezi semifinále a duelem o bronz pořádně potrénovat. Nepřekvapilo mě tedy, že jsme nezačali dobře. Nechali jsme Belgii brzo skórovat, což pro nás duel učinilo obtížným," zhodnotil sedmačtyřicetiletý kouč.

V úvodu jeho tým skutečně působil unaveně a už ve čtvrté minutě inkasoval po trefě Thomase Meuniera. Po změně stran ale byli Angličané i s dvěma střídajícími hráči Jessem Lingardem a Marcusem Rashfordem aktivnější a zatápěli zataženému soupeři.

"V druhém poločase jsme hráli dobrý fotbal, vytvářeli si šance. Tlačili jsme až do konce, v jejich vápně jsme si ale nevyprodukovali dostatečně nebezpečné situace. Zároveň jsme měli problémy s jejich protiútoky," poznamenal Southgate. Právě z brejku inkasovali Angličané v 82. minutě druhou branku od Edena Hazarda.

I přes chválu svých svěřenců Southgate nezastíral, že se Angličané musí dále vyvíjet. "Uvažujeme velmi realisticky o tom, na jaké úrovni jsme. Víme, kde se můžeme zlepšit. Užíváme si práci s touto skupinou hráčů. Není to klubový fotbal, kde si můžete někoho koupit. Potřebujeme mít fotbalisty, kteří mají chuť se učit a zlepšovat a tenhle tým to v posledních sedmi týdnech prokázal," uvedl bývalý hráč Crystalu Palace, Aston Villy a Middlesbrough.

Na závěr pozápasové tiskové konference Southgate neopomenul poděkovat všem, kteří se starali o komfort anglické reprezentace v Rusku. "Přijetí bylo fantastické, organizace skvělá, všichni dobrovolníci v každém městě byli výborní. Mnohé bylo řečeno o vztazích mezi Británií a Ruskem. My ale nemohli být lépe uvítaní, odvážíme si skvělou zkušenost, chceme vám za to poděkovat," řekl a vděk vyjádřil též britským žurnalistům, kteří jsou podle něj součástí týmu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články