Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

"Napůl Uruguayec" řádil. Griezmann gólem a přihrávkou poslal Francii do semifinále

Emotivní čtvrtfinále zvládl na výbornou. Útočník Antoine Griezmann výrazně přispěl k výhře Francie 2:0 nad Uruguayí, když zaznamenal gól a asistenci. Výraznou roli při porážce Jihoameričanů měl i brankář Fernando Muslera, jenž předvedl velkou chybu. "Les Bleus" se těší na semifinále, v němž vyzvou Brazílii, nebo Belgii.

Fotbalisté Francie se radují z gólu v síti Uruguaye
zdroj: REUTERS autor: Damir Sagolj

Jihoamerické zemi fandí a díky okolnostem, které ho v životě potkaly, se vyjádřil, že se cítí napůl Uruguaycem (více zde). Ve čtvrtfinále ale Uruguay skolil. V první půli nacentroval na hlavu skórujícího Raphaëla Varana. Ve druhé vystřelil na brankáře Fernanda Musleru, který předvedl hrubku a míč mu z rukavic proskotačil do branky.

Svou trefu neslavil. "Na začátku profesionální kariéry mi pomohl Uruguayec Martín Lasarte, který mě naučil dobré a špatné věci ve fotbale. Takže mám k této zemi velký respekt. Hrál jsem proti přátelům, takže mi přišlo normální gól neslavit," prohlásil sedmadvacetiletý fotbalista.

Forvard Atlétika Madrid se v základní skupině šampionátu dušoval, že se zlepší. A stalo se. Griezmann dosud skóroval pouze ze dvou penalt, nyní se ukázal i ze hry. Vystřídal v hlavní roli z osmifinále další ofenzivní postavu v kádru Francie Kyliana Mbappého a přes druhé kolo vyřazovací části mistrovství světa ji dostal tentokrát on.

Není potřeba ostřelovat branku, Francie vypálila a skórovala

Dvě střely na branku, dva góly. Stoprocentní úspěšnost. Francouzi jakoby ze začátku nechali vybláznit Uruguay. V úvodní čtvrthodině měl brankář Hugo Lloris pouze jednu složitou situaci v pokutovém území. V patnácté minutě se připomněl Mbappé. Olivier Giroud mu sklepl míč a francouzský talent se ukvapil. Mohl si míč zpracovat, jenže slabou hlavičku osamocený ve vápně poslal nad branku.

Bylo to pro Uruguay první varování. Poté "Les Bleus" začali pragmaticky pracovat na tom, aby svou zemi poslali po dvanácti letech zase do semifinále mistrovství světa. Pět minut před koncem prvního poločasu Griezmann nacentroval z přímého kopu přesně na hlavu Varana, jenž předskočil soupeřovy obránce a poslal Francii do vedení.

V utkání se ukazovala síla standardek. Čtyři minuty po Varaneho trefě Lloris skvělým skokem k tyči vytáhl gólovou hlavičku uruguayského stopera Martína Cácerese. Do kabin však šli svěřenci Óscara Tabáreze se ztrátou jedné branky.

Jedna výstraha, poté gól. Griezmann na začátku druhého poločasu vyděsil Musleru. Při rozehrávce uruguayskému brankáři vykopl míč, ale ten zamířil pouze do reklamního panelu. Poté už gólman tureckého Galatasaraye chyboval. 

Muslerova hrubka na styl Lorise Kariuse 

V 61. minutě Griezmann z úctyhodné vzdálenosti výpalil doprostřed branky. Muslera už se posunul na druhou stranu a balon nezkrotil v rukavicích. Míč propadl pozvolna do sítě a připomněl několikrát skloňované chyby německého gólmana Liverpoolu Lorise Kariuse ve finále Ligy mistrů proti Realu Madrid. "Fernando je skvělý brankář. Všichni děláme chyby, jindy nás zachránil úžasnými zákroky. Jsem pyšný na své spoluhráče, bojovali jako lvi," postavil se za Muserlu a tým kapitán Godín.

Tohle s týmem zacloumá. Uruguay už se na odpověď nezmohla. Luis Suárez působil bez zraněného Edinsona Cavaniho bezradně. Střelce dvou branek proti Portugalsku v osmifinále do boje proti týmu ze "země galského kohouta" nepustil natažený stehenní sval.

Cesta Uruguaye ruským turnajem i kvůli jeho absenci končí. "Mrzí nás vyřazení, ale musíme jít dál. Mnohé země, které patří mezi fotbalovou elitu, opustily tento turnaj mnohem dříve. Řekl jsem hráčům, že mohou být velmi hrdí a mít hlavy nahoře. Hráli jsme proti soupeři, který byl silnější než my," přiznal sportovně kouč "La Celeste" Tabárez.

A Francii stačil na vítězství standardní výkon, který na tomto tunaji už několikrát předvedla. Držení míče a pro zopakování dvě střely na branku, dva góly. "Výsledek jsme si zasloužili. Hráli jsme proti dobrému uruguayskému týmu, ale byli jsme lepší než oni. Hlavně ve druhém poločase, kdy jsme jim nedali žádnou šanci. Náš mladý tým má dobrý přístup, ale i prostor pro zlepšení," upozornil francouzský trenér Didier Deschamps.

Uruguay - Francie 0:2 (0:1)

Branky: 40. Varane, 61. Griezmann. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.) - Irrati (video, It.). ŽK: Bentancur, Rodríguez - Hernández, Mbappé. Diváci: 43 319. 

Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt - Nández (73. Urretaviscaya), Torreira, Vecino - Bentancur (59. Rodríguez) - Suárez, Stuani (59. Gómez). Trenér: Tabárez.

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernández - Pogba, Kanté - Mbappé (88. Dembélé), Griezmann (90.+3 Fekir), Tolisso (80. N'Zonzi) - Giroud. Trenér: Deschamps.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články