Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Messi zahodil penaltu a odmítl argentinské vítězství. Island píše další senzaci

Hozenou rukavici portugalského rivala Cristiana Ronalda nezvedl. Kapitán argentinské reprezentace Lionel Messi neproměnil proti Islandu pokutový kop a jeden z favoritů mistrovství světa zahájil prestižní turnaj nečekanou remízou 1:1. V 19. minutě ho sice poslal do vedení Sergio Agüero, ale konečné skóre vzápětí stanovil Alfred Finnbogason. 

Hannes Halldorsson z Islandu chytá pokutový kop Lionela Messiho
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

Hvězdný útočník FC Barcelona vzal mnohokrát během utkání odpovědnost na sebe, jenže klíčový okamžik nezvládl. Hordur Bjorvin Magnusson fauloval v 64. minutě Maximiliana Mezu a rozhodčí Szymon Marciniak ukázal na "bílý bod". Messiho střela ale postrádala potřebnou razanci i přesnost, což brankáři Hannesu Halldórssonovi, který přečetl její směr, výrazně usnadnilo veledůležitý zákrok.

"Hodně jsem se připravoval a sledoval spoustu Messiho penalt. Měl jsem tušení, kam dnes bude mířit," uvedl Halldórsson.

Statický tlak v závěrečných minutách k vítěznému gólu nevedl a Jihoameričané museli skousnout hořké zklamání. Nováček šampionátu z Islandu naopak po pohádkovém představení během předloňského mistrovství Evropy ve Francii napsal další kapitolu v národních dějinách. Nutno podotknout, že si o konečný výsledek řekl enormní bojovností a obětováním všech hráčů.

Zmíněná bojovnost byla nicméně v úvodu duelu za hranou pravidel a Argentina dvakrát zahrozila prostřednictvím standardních situací. Nicolás Otamendi ani Nicolás Tagliafico však Messiho centry do sítě nedotlačili. Zejména pokus druhého jmenovaného volal po gólu a těsně minul pravou tyč.

Seveřané odpověděli v 9. minutě. Obrana soupeře působila dezorientovaným dojmem a darovala stoprocentní šanci Birkiru Bjarnasonovi, ale středopolař Aston Villy brankáře Willyho Caballera vůbec nezaměstnal.

Svěřenci trenéra Jorgeho Sampaoliho drželi míč 78 procent celkového času, jenže finální přihrávky Messiho nenacházely. Pětinásobný držitel Zlatého míče se fanouškům v Moskvě poprvé připomněl v 16. minutě, kdy individuálně oklamal svého strážce a vyprášil rukavice gólmana Halldórssona.

O tři minuty později ale strážce islandské svatyně marně plachtil za pohotovou střelou Sergia Agüera, který si zpracoval nepovedenou ránu Marcuse Roja a otevřel skóre. Seveřané kontrovali záhy prostřednictvím Alfreda Finnbogasona - křižný pokus Gylfiho Sigurdssona sice Caballero dokázal zneškodnit, ale forvard Augsburgu už míč do sítě dopravil.  

Hvězdný Sigurdsson navíc mohl těsně před odchodem do kabin převážit skóre na stranu outsidera. Caballerův tygří jej ovšem o radost z přesného zásahu připravil a záložník Evertonu následně nerozvlnil síť ani z voleje.

Házenkářské obléhání kýžený gól nepřineslo

Druhý poločas se nesl ve znamení dobývání velkého vápna Islandu. Kromě zmíněného pokutového kopu však Argentina stoprocentní příležitosti neměla. Třicetiletý Messi sice několikrát vystřelil na branku, ale prostor mezi tyčemi pokaždé minul.

A když islandský hrdina Halldórsson reflexivně lapil i nebezpečný centr střídajícího Pavóna v samotném závěru, skončil zápas nečekanou dělbou bodů. "V defenzivě jsme hráli brilantně. Věděli jsme, že soupeř bude mít držení míče na 60 nebo 70 procentech a že se bude špatně bránit. Smekám před tvrdou prací našeho týmu," ocenil trenér Heimir Hallgrímsson.

"Island hrál hodně defenzivně a blokoval všechny volné prostory. Přesto jsme udělali všechno pro to, abychom vyhráli. Musíme být silní jako tým, věřit si a vědět, že dokážeme porazit každého. Máme dostatek ofenzivní kvality, abychom postoupili do další fáze mistrovství světa," prohlásil argentinský kouč Jorge Sampaoli. "To, že Leo udělal chybu a nedal penaltu, je pouze další statistika a minulost," dodal.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina D:

Argentina - Island 1:1 (1:1)

Branky: 19. Agüero - 23. Finnbogason. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.) - Geiger (video, USA). Bez karet. Diváci: 44.190.

Argentina: Caballero - Salvio, Otamendi, Rojo, Tagliafico - Mascherano, Biglia (54. Banega) - Meza (84. Higuaín), Messi, Di María (75. Pavón) - Agüero. Trenér: Sampaoli.

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon - J. B. Gudmundsson (63. Gíslason), Gunnarsson (76. A. Skúlason), Hallfredsson, Bjarnason - G. Sigurdsson - Finnbogason (89. Sigurdarson). Trenér: Hallgrímsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články