Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Legenda ve službách soupeře. "Belgičan" Henry musí v semifinále zradit lásku

Ve francouzském dresu odehrál řadu těžkých zápasů a spoustu z nich vyhrál. Ne nadarmo je legendou "les bleus", která se může pyšnit titulem mistra světa i Evropy. Přesto až začne semifinále šampionátu v Rusku, bude Thierry Henry chtít, aby jeho milovaná země prohrála. Čtyřicetiletý bývalý kanonýr totiž bude stát na druhé straně barikády jakožto asistent kouče Belgie. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 19:30.

Thierry Henry na tréninku Belgie
zdroj: REUTERS autor: Damir Sagolj

Plakát s jeho obrázkem ještě pár let zpátky visel na zdi skoro každého mladého fotbalisty ve Francii. I teď by se dali najít malí talenti, kteří po hřištích běhají v modrém dresu, který má na zádech jmenovku Henry.

Thierry Henry byl, je i bude navždy patřit mezi ty největší legendy francouzského fotbalu. A není se čemu divit. V roce 1998 byl u triumfu na domácím mistrovství světa, čtyři roky nato pomohl k vítězství na mistrovství Evropy. Byl kapitánem a nadále je nejlepším střelcem v historii "les bleus", když ve 123 zápasech nasázel 51 gólů.

Až ale v Petrohradu začne hrát La Marseillaise, kterou budou zpívat jak hráči, tak i fanoušci, on před kamerou bude mít kamennou tvář. Ne, nezradil, ne, nerozhádal se s mateřskou zemí. Jen ho profesní život nasměrovat do situace, která pro něj nebude úplně příjemná.

Možná vůbec poprvé v kariéře nebude přát Francii, jelikož jakožto asistent trenéra Belgie Roberta Martíneze bude usilovat o to, aby hráči v modrém, z nichž se s několika setkal na hřišti jako spoluhráč, odešli z utkání jako poražení. "Je to bizarní," komentoval celou situaci Didier Deschamps, kouč Francie.

Muž v ústraní, který tvoří hvězdy

Sám legendární kanonýr Arsenalu či Barcelony celou kauzu nechal bez komentáře, což není nijak překvapivé. Henry od příchodu k belgickému národnímu celku v roce 2016 dal pouze jediný rozhovor, a to belgické veřejnoprávní televizi, v němž poslal světu jasný vzkaz.

"Není to show Thierryho Henryho. Jsem zde, abych pomohl kouči i hráčům. Mluvit bude manažer, já jsem zatím jako trenér nedokázal nic," zhodnotil tehdy.

Kdo se stane novým mistrem světa? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Henry nechce, aby byl neustále ve středu pozornosti. Uvědomuje si, že jakožto hráč toho dosáhl hodně. Zároveň ale ví, že jako trenér je v úplných začátcích a pořád se má co učit. Proto sice rozdává rozumy v pozici výborně placeného experta v televizi, u národního týmu bere ale pouze 2500 euro týdně (100 tisíc korun cca), které navíc dává údajně na charitu.

I před samotným semifinále žádosti o rozhovory a ohlasy odmítal. Na tréninku nachystal kužely a pak už sledoval, co jeho svěřenci na hřišti dělají a jak se jim daří.

Muž, který při trénincích Belgie na začátku turnaje ukazoval, že se nadále drží ve výborné formě a ze svých schopností s míčem neztratil vůbec nic, nechce, aby se řešil právě on. Ví, že je to o někom jiném. O hráčích Belgie.

Ti pod ním každopádně neuvěřitelně rostou a sami si spolupráci s bývalou hvězdou Francie nemůžou vynachválit. Henry pravidelně radí útočníkům, co dělají dobře i špatně. Však s tím má veliké zkušenosti. Sám je perfekcionista, který je znám pro svoji inteligenci a charisma. A Romelu Lukaku přiznává, že bývalé superstar vděčí za hodně.

"Strašně mi pomohl se vším, co se týče hry. Od té doby, co spolu spolupracujeme, se moje schopnosti zlepšily mnohem víc, než jsem sám čekal. Dlužím mu hodně," popisoval střelec, který si s Henrym velmi sedl. I díky jeho radám už na turnaji nasázel čtyři branky a v útoku je k nezastavení.

A není sám. "Thierry Henry je pro nás opravdu důležitý. Vypráví nám příhody ze své kariéry a tím nás inspiruje. Když něco řekne, vždy je to velmi užitečné. Jeho zkušenosti z mistrovství světa mají na nás velmi pozitivní vliv," přiznal zase obránce Toby Alderweireld.

Henry tak dokonale splňuje to, proč k Belgii přišel. Když v roce 2016 hledal svaz asistenta, chtěli hráče se zkušenostmi, který vyhrál trofeje a má vítěznou mentalitu. A francouzský trenérský začátečník to splňoval dokonale.

Už při představení z něj byli hráči u vytržení. Útočník Michy Batshuayi, jenž měl zamlada Henryho plakát na zdi, na sociální sítě pouze napsal: "Učím se od nejlepšího".

Chtěl bych mu ukázat, že "Titi" si vybral špatnou stranu

Tehdy Henry ještě ale neměl sebemenší tušení, jak si s ním osud zahraje. Hvězdný střelec věděl, že odchází do týmu plného hvězd. Belgičané už od mistrovství světa 2014 patří k černým koňům, resp. favoritům turnajů, ale vždy jim něco chybělo. Letos ale tým trenéra Roberta Martíneze v čele s Edenem Hazardem, Romelem Lukakem či Kevinem de Bruynem naplno prokázal svůj potenciál. Šampionátem v Rusku se prokousal už do semifinále, kde narazí na Francii.

Tu Francii, s kterou Henry dokázal velké věci. Třeba s koučem "les bleus" Deschampsem v národním celku hrál tři roky a ani jednou společně neprohráli. Mohou se pyšnit bilancí 21 zápasů, 16 výher a 5 remíz. Společně také působili v Juventusu, a hlavně oba byli u triumfu na mistrovství světa.

Nyní se postaví proti sobě a oba už jako trenéři. "Je to pro něj těžké, ale to se někdy stává. Od doby, co práci vzal, věděl, že to může přijít. Je holt nyní součástí soupeřova týmu. V osobní rovině jsem ale rád, že ho zítra uvidím," popsal.

V kádru Francie jsou i další hráči, kteří si s Henrym zahráli. Třeba opora mezi třemi tyčemi Hugo Lloris, jenž debutoval za národní tým v roce 2008 a vedle hvězdy strávil dva roky. "Byl neuvěřitelný hráč. Je to zvláštní pocit vidět ho v belgickém týmu, ale je to jeho kariéra. Učí se tak pro svoji budoucnost. Myslím, že bude mít rozpolcené srdce, jelikož přes všechno zůstává Francouzem," řekl gólman.

"Zároveň ale vím, že má v sobě zápal pro fotbal a pro Belgii udělá vše, aby vybojovala postup," dodal.

Podobně se vyjádřil i útočník Olivier Giroud, jenž zase Henryho zažil během působení v Arsenalu, kdy legenda s londýnským celkem trénovala. "Byl bych radši, kdyby byl s námi a radil mně, ale nemůže žárlit. Bude to zvláštní vidět ho proti nám. Chtěl bych "Titimu" každopádně ukázat, že si vybral špatný tým," popsal.

Henryho tak čeká silně emotivní večer, při němž se z Francouze na pár desítek minut bude muset proměnit v ortodoxního Belgičana.

Zdroj
ČT sport, ESPN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články