Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jedna přesná hlava stačila. Francie díky Umtitimu zdolala Belgii a čeká ji finále

První finalista mistrovství světa má už své jméno. Do boje o titul se dostali fotbalisté Francie, kteří v bitvě gigantů udolali Belgii. O výsledku střetnutí rozhodl jediný moment, kdy Samuel Umtiti přesnou hlavou po rohu trefil výhru 1:0. "Les Bleus" se do finálového střetnutí dostali potřetí v historii. 

Francouz Samuel Umtiti se raduje z gólu v síti Belgie
zdroj: REUTERS autor: Lee Smith

Ani Antoine Griezmann, Kylian Mbappé či Olivier Giroud. Ani na druhé straně Eden Hazard, Romelu Lukaku nebo Kevin de Bruyne. Útočné hvězdy v semifinále střelecky mlčely. Hrdinu, který tak rozhodne o výhře, bylo proto potřeba hledat mezi ostatními řadami, a vyvoleným se stal Samuel Umtiti.

Čtyřiadvacetiletý stoper mezi střelce rozhodně nepatří. V poslední sezoně dal v dresu Barcelony pouze jedinou branku. Tentokrát ale ukázal, že i on umí trefit důležité góly.

Možná ten nejdůležitější v jeho kariéře přišel v 51. minutě.

Antoine Griezmann se postavil k rohovému kopu a pohledem hledal některého ze spoluhráčů v tmavě modrých dresech. Míč poslal na přední tyč, kam si výborně naběhl Umtiti, a bylo rozhodnuto. "Měl jsem štěstí, že mě potkal míč. Byl jsem to já, kdo skóroval, ale velký zápas za sebou máme všichni," uvedl Umtiti.

A měl pravdu. Se spoluhráči skvěle plnili i defenzivní pokyny. Nastolenou taktikou vynulovali Belgii a svěřenci Didiera Deschampse tak budou mít šanci získat druhý titul v historii, když ve finále vyzvou Anglii, nebo Chorvatsko. "Takticky to hráči zvládli, jak jsem chtěl. Jsme spolu už 49 dní v kuse, je za tím spousta společné práce i těžkých chvil. A teď jsme ve finále," chválil kouč Francouzů.

Belgie, která prohrála poprvé po 24 zápasech, naopak na premiérové finále musí nadále čekat. "Moc jsme chtěli do finále, hráči ukázali velkého ducha, ale bohužel výsledek se nedostavil. Zápas byl velmi vyrovnaný a opatrný, rozhodly ho finální míče a trochu více štěstí na straně Francie v prostoru před brankou," řekl trenér Belgičanů Roberto Martínez.

Ne že by ale "rudí ďáblové" neměli vůbec žádné šance. Zejména v první hodině, kdy na hřišti dominovali, několikrát zahrozili. Dvakrát v tom měl prsty Hazard, který nejprve mířil těsně vedle a v druhém případě strčil hlavu do jeho rány Rafael Varane. Neujal se ani pokus z otočky Toby Alderweirelda, proti němuž zasáhl zase skvěle brankář Hugo Lloris.

Francii se jinak ale hlubokým blokem dařilo eliminovat útočné snahy Belgie, které často chyběla větší rychlost, lehkost i přesnost. Sami "les Bleus" se rozjeli po půl hodině, kdy vyrovnali hru a těsně před poločasem neměli daleko k úvodnímu gólu. Mbappé prostrčil míč na Benjamina Pavarda, jehož skvěle nohou vychytal Thibaut Courtois.

Na gól se tak muselo čekat až do druhé části, přesněji do 51. minuty, kdy se po trefě Umtitiho Francouzi seběhli u rohového praporku a mohli slavit. Stoper Barcelony si připsal třetí reprezentační branku. "Jedna gólová situace to posunula v náš prospěch a nečekaně rozhodl obránce," překvapil Umtiti i Deschampse.

Navíc hráči v modrém ani po tomto momentu nepolevili. Naopak Belgičany, kteří se zdáli úplně mimo tempo, mohli potrestat znovu. Giroud se dostal do vyložené šance, kterou zachránil obranným zákrokem Mousa Dembélé.

Belgičané se až poté probrali a začali se hnát za vyrovnáním. To měl na noze v 61. minutě De Bruyne, jenže ukázal, že tento zápas není jeho. Naskákaný míč na penaltovém puntíku mu totiž sjel z nohy a skončil mimo.

Svěřenci Roberta Martíneze se rozhodli využívat centrů do vápna, k čemuž přispělo i střídání. Pokusy Lukaka a Marouane Fellainiho se ale neujaly a jinak obrana Francie pracovala na jedničku s hvězdičkou. Pomalí Belgičané často nevěděli, co dělat.

Když se neujal ani 10 minut před koncem dalekonosný pokus Axela Witsela, bylo jasno. "Nemohl jsem po hráčích chtít víc, než předvedli. Nechali na hřišti duši a do poslední chvíle se tlačili za tím, aby se vrátili do utkání. Semifinále prostě rozhodují detaily," dodal Martínez.

Francii už ani nemusely mrzet nevyužité příležitosti z nastavení, jelikož míří do finále. "Mohli jsme v závěru více vytěžit z brejkových situací, ale klobouk dolů před hráči. Je to něco úchvatného," uznal Deschamps, který doufá, že se nebude opakovat mistrovství Evropy, kde prohráli Francouzi ve finále s Portugalskem.

"Stále jsme předloňskou porážku nestrávili, pořád to v nás je, takže tentokrát už nechceme odcházet s prázdnou. Zítra si v klidu počkáme na to, kdo bude naším soupeřem," dodal.

Francie - Belgie 1:0 (0:0)

Branka: 51. Umtiti. Rozhodčí: Cunha - Taran, Espinosa (všichni Ur.) - Irrati (video, It.). ŽK: Kanté, Mbappé - E. Hazard, Alderweireld, Vertonghen. Diváci: 64 286.

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi (86. Tolisso) - Giroud (85. N'Zonzi). Trenér: Deschamps.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Chadli (90. Batshuayi), Witsel, Dembélé (60. Mertens), Fellaini (80. Carrasco) - De Bruyne, E. Hazard - Lukaku. Trenér: Martínez.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články