Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Inspekce FIFA hlásí: Rusko je na MS připravené. Zvládnou ale pořadatelé domácí chuligány?

Inspekce mezinárodní fotbalové federace před fotbalovým mistrovstvím světa dopadla úspěšně. Podle předsedy FIFA Gianni Infantina je Rusko připraveno světový šampionát pořádat. Stadiony se přes průtahy nakonec podařilo včas dokončit, další výzvou ale teď pro Rusy bude zajištění bezpečnosti.

Gianni infantino s Vladimirem Putinem
zdroj: Sputnik autor: Aleksej Nikolskyi

Necelý měsíc a půl před úvodním výkopem Vladimir Putin se členy mezinárodní fotbalové federace chválili průběh prací před šampionátem. "Rusko je stoprocentně připravené přivítat celý svět," věří Infantino.

Zkouškou prošel i výdej identifikačních karet pro fanoušky. Systém má zabránit tomu, aby se na stadiony dostali nechvalně proslulí ruští chuligáni.

"Mluvíme o několika lidech, které bychom spočítali na prstech obou rukou, kteří v posledních měsících porušili pravidla," zlehčuje problém místopředseda ruské vlády Arkadij Dvorkovič. Ruští ultras přitom naposledy před měsícem při zápase s Francií rasisticky hučeli na hráče soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusko řeší před fotbalovým MS hlavně otázku bezpečnosti

Podobným násilnostem jako před dvěma lety na mistrovství Evropy, kde Rusové doslova řádili zejména v Lille, má zabránit zvýšený počet policistů a vojáků v ulicích.

Bezpečnostní experti ale varují i před hrozbou teroristických útoků kvůli působení ruské armády v Sýrii a na Kavkaze.

Země si chce pořadatelstvím další velké akce vylepšit pověst, ne všichni Rusové ale projevují stejné nadšení. Třeba moskevským studentům vadí, že zóna pro fanoušky bude přímo v areálu univerzity.

"Poškodí to hlavně studenty ve zkouškovém období. Ale nikdo nás neposlouchá, jen nás uklidňují," stěžuje si student Artěm Jegorov. "Pro univerzitu to bude skvělá událost, díky které se o ní na mnoho let zvýší povědomí ve světě," oponuje Dvorkovič.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články