Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Icardi, Sané či Nainggolan. Hvězdy, které nechali trenéři doma

Na mistrovství světa se vždy sjedou ty největší hvězdy, aby se popraly o vytouženou zlatou trofej. V Rusku bude ale hned několik elitních hráčů chybět. Ne kvůli zranění. Trenéři jejich národních celků se jen rozhodli, že se při nominaci a sestavování týmu vydají jinou cestou. Jak by vypadala jedenáctka složená z takových odpadlíků? Přímé přenosy z MS vysílá ČT sport, ČT2 a web ctsport.cz od čtvrtka 14. června.

Tým nenominovaných
zdroj: ČT sport, Wikipedia.org

Brankář: Joe Hart (Anglie): Na klubové scéně to v posledních sezonách není ono. Po odchodu z Manchesteru City Joe Hart v Turíně ani West Hamu nezářil. Byl to však právě jednatřicetiletý brankář, kdo až na jednu výjimku odchytal v dresu Anglie celou kvalifikaci a zaznamenal hned sedm čistých kont. Gareth Southgate se však rozhodl pro trio Jordan Pickford, Jack Butland a Nick Pope, z nichž ani jeden velký turnaj ještě nechytal. To Hart, jenž má na kontě 75 startů v dresu Albionu, naopak překvapivě zůstal doma.

Zklamaný Joe Hart
zdroj: ČTK/PA/ autor: Owen Humphreys

Pravý obránce: Héctor Bellerín (Španělsko): Sestava Španělska, to je hvězda vedle hvězdy a jen těžko se hledá slabé místo. Asi největší otazník visí právě nad pozicí pravého obránce. Ne že by snad Daniel Carvajal byl nekvalitním, ale otázkou je, zda bude plně zotaven po zranění z finále Ligy mistrů. Zde by mohlo být místo právě pro Héctora Bellerína, který se však svezl s výkony Arsenalu a kouč Julen Lopetegui sáhl jinam. Na šampionát tak jede dvaadvacetiletý mladík Álvaro Odriozola, jenž šel v poslední době výrazně vzhůru.

Stoper: Aymeric Laporte (Francie): V lednu se Manchester City nebál sáhnout hluboko do kapsy a za čtyřiadvacetiletého stopera vysázel Bilbau klubový rekord 1,6 miliardy korun. Talentovaný obránce si však zatím na náročný systém Pepa Guardioly spíše zvyká a více prostoru dostávali i jiní. Mezi vyvolené ho nevzal ani kouč les bleus Didier Deschamps, který dal přednost zkušenému triu Adil Rami, Mamadou Sakho a Kurt Zouma. Laporte si tak na první start na šampionátu i v seniorské reprezentaci Francie musí ještě počkat.

Stoper: David Luiz (Brazílie): Po semifinálovém výprasku na domácím mistrovství světa v jeho očích byly vidět slzy a zklamaný zůstal David Luiz i po nominaci na šampionát do Ruska. Zkušený stoper, který za Brazílii odehrál více než 50 zápasů a patřil k tradičním tvářím reprezentace, doplatil na zranění. K soutěžnímu utkání za Chelsea nastoupil naposledy na začátku února. Kouč Tite tak bral jiné.

Levý obránce: Alex Sandro (Brazílie): Loni hvězda levé strany Juventusu, po které toužil nejeden velkoklub. Letos už to ze strany sedmadvacetiletého hráče nebylo tak prvotřídní. Přesto hrát v jiné reprezentaci, do Ruska by se určitě dostal. Kouč Tite ale má na levém beku kde brát. Jedničkou zůstává hvězda Realu Marcelo, kterému bude krýt záda Felipe Luís.

Pravé křídlo: Anthony Martial (Francie): Obrovský talent francouzského fotbalu. Nepříjemností pro něj je, že les bleus nyní dorostla celkově fantastická generace. Pro to, aby se dostal do nominace, musí hráč buď předvádět celou sezonu skvělé výkony, nebo patřit k základním stavebním kamenům Didiera Deschampse. Dvaadvacetiletý hráč nepatří ani do jedné skupiny, jelikož v Manchesteru United letos dostával prostor s rozdílnou pravidelností a na další velký reprezentační turnaj si tak musí počkat.

Střední záložník: Radja Nainggolan (Belgie): Kvůli jeho absenci v nominaci se v Belgii dokonce vytvořila petice, kterou podepsalo více než 10 tisíc lidí. Kouče Roberta Martíneze však ani tento akt neobměkčil a temperamentního záložníka AS Řím, který k jeho oblíbencům nepatřil, na šampionát nevzal. Třicetiletá motorová myš, která je známá i díky výrazným tetováním a účesům, se po velkém zklamání rozhodla ukončit reprezentační kariéru.

Střední záložník: Cesc Fabregas (Španělsko): Zatímco jiní zkušení hráči si po nástupu Julena Lopeteguie na lavičku místo ve španělské reprezentaci udrželi, Cesc Fábregas nikoliv. Třicetiletý záložník Chelsea, který byl u historického vítězství na mistrovství světa 2010 i u dvou triumfů na mistrovství Evropy, prostě novému trenérovi do systému nezapadal a nic se na tom nezměnilo ani pro turnaj v Rusku.

Levé křídlo: Leroy Sané (Německo): Toto rozhodnutí vzbudilo asi největší emoce. Joachim Löw při nominaci na turnaj do Ruska vynechal Leroye Saného. Dvaadvacetileté křídlo přitom v Manchesteru City prožilo fantastický ročník, v němž 10 góly a 15 asistencemi pomohlo k titulu v Premier League. V dresu Německa je to však o poznání horší. V dosavadních 12 zápasech má na kontě pouze jednu asistenci. Kouč obhájců titulu i možná proto dal přednost Julianu Brandtovi. Německé legendě Michaelu Ballackovi se každopádně rozhodnutí vůbec nelíbilo.

Útočník: Mauro Icardi (Argentina): S 29 góly ovládl statistiku nejlepších střelců italské ligy a byly to především jeho výkony, díky nimž si Inter Milán po sedmi letech zahraje Ligu mistrů. Ani to ale Mauru Icardimu nestačilo, aby se dostal do nominace Argentiny na mistrovství světa. Jorge Sampaoli dal radši přednost jiným, i když třeba Gonzalo Higuaín z mistrovského Juventusu nasázel v Serii A o 13 branek méně. Jeden z důvodů lze tak hledat i v tom, že hvězda týmu Lionel Messi Icardiho zrovna v oblibě nemá.

Útočník: Álvaro Morata (Španělsko): Trenér Španělska Julen Lopetegui o něm dokonce řekl, že by si na turnaji být zasloužil. Pětadvacetiletý střelec totiž vždy v dresu národního týmu předváděl výborné výkony a v 17 duelech má úctyhodnou bilanci 12 tref. Místo v nominaci ho však stála nepovedená sezona v Chelsea, v níž po přestupu dal jen 11 gólů a v závěru sezony nastupoval pouze na minimální porci minut.

Další hvězdná jména, která se do nominací nedostala: Bernd Leno (Německo) - Sergio Roberto a Marcos Alonso (Španělsko), Chris Smalling (Anglie) - Fabinho (Brazílie), Jack Wilshere (Anglie), Dimitri Payet a Adrien Rabiot (Francie), Mario Götze (Německo) - Karim Benzema a Alexandre Lacazette (Francie).

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Hlavní zprávy

Nejčtenější články