Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hvězdné války začínají. Griezmann jde proti Messimu, Suárez proti Ronaldovi

Boje v základních skupinách jsou minulostí, na řadu přichází vyřazovací fáze. A hned úvodní osmifinálový den nabízí dva zápasy pro fotbalové fajnšmekry. Úřadující vicemistři světa Argentinci se postaví Francouzům, stříbrným medailistům z předloňského Eura. Vítězové nedávného šampionátu starého kontinentu z Portugalska vyzvou zatím suverénní Uruguay. Přímé přenosy obou utkání sledujte od 15:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.    

Antoine Griezmann v dresu Francie
zdroj: imago sportfotodienst autor: ALEXPRESS

Francie - Argentina (16:00, Kazaň)

Argentina si místenku v play-off zajistila až gólem Marcose Roja z 86. minuty závěrečného duelu proti Nigérii. "Nevím, jestli to byl zázračný postup, ale opravdu jsme se nadřeli. S o to větší silou půjdeme do zápasu s Francií. Mají excelentní hráče a dobrý tým, ale my jsme Argentina a máme své přednosti," řekl záložník Giovani Lo Celso.

Francie sice postoupila víceméně s přehledem, ale herně zatím moc nepřesvědčila. Po hubených výhrách nad Austrálií a Peru zakončila skupinu bezbrankovou remízou 0:0 s Dánskem. "Pracujeme na tom, abychom se zlepšili, protože je to v našich silách. Nejdůležitější je ovšem vítězství. Když budeme postupovat, všichni budou spokojeni a neuslyšíme, že nehrajeme krásný fotbal," uvedl obránce Samuel Umtiti.

Čtyřiadvacetiletý stoper se v prestižním měření sil postaví spoluhráči z FC Barcelona Lionelu Messimu. Argentinský kapitán proti Nigérii pookřál, dal svůj první gól na šampionátu a opět byl tahounem mužstva. "V reprezentačním dresu je jiný než v Barceloně. Má kolem sebe jiné hráče a jejich hra je odlišná. Ale je pravda, že Argentinu několikrát zachránil," podotkl Umtiti.

Pětinásobný držitel Zlatého míče soupeře pochválil. "Francie disponuje velmi dobrým kádrem. Má šikovné hráče, kteří jsou hodně rychlí a umí rozhodnout. Bude to bezpochyby těžké, ale vím, co je třeba udělat. Teď pro nás začíná nový turnaj. Musíme zvítězit, jakoukoli cestou to půjde," prohlásil Messi, který ještě nikdy ve vyřazovací fázi mistrovství světa neskóroval.

Francie na MS neprohrála s jihoamerickými soupeři v posledních sedmi zápasech a 757 minut neinkasovala. Tato série trvá už od roku 1978, kdy "les bleus" nestačili právě na Argentinu. Svěřenci kouče Jorgeho Sampaoliho mají nicméně s národním týmem ze země galského kohouta dobrou bilanci a z jedenácti vzájemných utkání odešli poraženi jen dvakrát.

Události v základních skupinách a možnosti jednotlivých týmů v play-off rozebral nový díl Fotbal fokus podcastu: 

Předpokládané sestavy:

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi - Giroud.

Argentina: Armani - Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico - Banega, Mascherano, Pérez - Messi, Higuaín, Di María.

Uruguay - Portugalsko (20:00, Soči)

Uruguajci zatím jako jediní na turnaji neinkasovali a čisté konto se pokusí udržet i proti Portugalcům. Večerní duel v Soči bude mimo jiné soubojem druhého a třetího nejlepšího střelce uplynulé sezony španělské ligy. Jihoamerický celek spoléhá na barcelonského Luise Suáreze, tým z Pyrenejského poloostrova na Cristiana Ronalda z Realu Madrid.

Utkání nemá favorita a podle sázkových kanceláří by mělo jít o nejvyrovnanější ze všech osmi osmifinále. Bookmakeři dokonce nezvykle vypsali na remízu po základní hrací době nižší kurz než na výhru jednoho z mužstev. 

"Čeká nás velmi silný a úderný tým. Ráz zápasu budou určovat detaily a my se budeme snažit odstavit jejich vynikající útočníky," řekl uruguayský záložník Matías Vecino. "Jsme úřadující mistři Evropy a na hřišti se to pokusíme demonstrovat," kontroval portugalský obránce Cédric Soares.

Diváci se těší na střet nejlepších reprezentačních střelců svých zemí. Suárez dal v základní skupině dvě branky, Ronaldo skóroval dokonce čtyřikrát a pouze jeden zásah ho dělí od nejlepšího kanonýra turnaje Harryho Kanea z Anglie. "Ronaldo je prvotřídní hráč, ale nemůžete se na utkání připravovat s tím, že budete přemýšlet pouze o něm. Budeme ho bránit se stejným respektem jako ostatní," uvedl uruguayský obránce Sebastián Coates.

Jeho celek se může pyšnit takřka neprostupnou obranou. Mistři světa z let 1930 a 1950 v letošních šesti zápasech ještě neinkasovali. Portugalsko zase z posledních 32 soutěžních klání jen jedinkrát prohrálo v základní hrací době. "Ano, jsme spokojeni, že neinkasujeme, ale stále je prostor pro zlepšení. Osmifinále bude extrémně náročné, protože nás čeká mnohem těžší soupeř, než jsme měli ve skupině," prohlásil uruguayský trenér Oscar Tabárez.

Kompliment soupeři složil i portugalský stratég Fernando Santos. "Uruguay je skvěle propracovaný tým s koučem, který je vede už dvanáct let. Dobře ví, co od střetnutí chce. Myslím, že to bude pro obě strany velmi náročné. Ale já věřím svým hráčům a myslím, že půjdeme do dalšího kola," konstatoval sebevědomě. 

Vítěz se utká s lepším z dvojice Francie - Argentina.

Předpokládané sestavy:

Uruguay: Muslera - Cáceres, Giménez, Godín, Laxalt - Nández, Torreira, Vecino - Bentancur - Suárez, Cavani.

Portugalsko: Patrício - Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro - Quaresma, Carvalho, Moutinho, Mário - André Silva, Ronaldo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články