Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hrdina čtvrtfinále si rýpl do Rusů. Sláva Ukrajině, křičel na videu. FIFA to řeší

Už v samotném čtvrtfinále byl tím, kdo se gólem v prodloužení a proměněnou penaltou hlavní měrou postaral o vyřazení Ruska. Chorvatský obránce Domagoj Vida navíc domácí národní tým popíchl i po skončení střetnutí. Na sociální sítě totiž bývalý fotbalista Dynama Kyjev umístil video, na kterém věnuje vítězství Ukrajině. Celou kauzu nyní řeší FIFA.

Chorvatský obránce Domagoj Vida slaví gól
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

"Sláva Ukrajině! Tohle vítězství je pro Ukrajinu a Dynamo Kyjev! Chorvatsko do toho!" křičí autor gólu na 2:1 rusky spolu s bývalým spoluhráčem z Dynama a současným manažerem reprezentace Ogněnem Vukojevičem.

Vida později prohlásil, že šlo jen o vtip a vzkaz neměl žádný politický podtext. "Byla to jenom legrácka pro mé kamarády z Dynama Kyjev. Miluju Rusy i Ukrajince," řekl.

Devětadvacetiletý stoper Besiktase se v prodloužení prosadil po rohu, když míč z jeho hlavy doskákal za záda brankáře Igora Akinfejeva. Rusové sice stihli vyrovnat, ale po následném rozstřelu se i díky Vidově úspěšnému pokusu radovali Chorvaté.

Celé kauzy si každopádně všimla i Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která celou situaci bude zkoumat. "FIFA zkoumá různé podněty z utkání. Dokud hodnotíme všechny dostupné informace, nebudeme to dále komentovat," stojí ve vyjádření organizace.  

FIFA už jeden podobný prohřešek řešila. Švýcaři Xherdan Shaqiri a Granit Xhaka góly v zápase se Srbskem oslavili gestem připomínajícím orla ze znaku Albánie, s kterým má jejich soupeř politické neshody. Oběma hrozil i dvouzápasový trest, ale nakonec odešli s pokutou 8680 eur (cca 225 tisíc korun).  

Některá ruská média navíc přišla s tím, že Vida měl být v prodloužení vyloučen. Argumentují, že po žluté kartě za svlečený dres po oslavě gólu jej rozhodčí o chvíli později stejně napomenul i za faul, avšak červenou kartu nevytáhl. Podle oficiálního zápisu však Vida dostal žlutou zpětně jen za svlečený dres.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rusko - Chorvatsko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články