Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Expert: "Turecká" aféra ovlivnila přípravu, v Německu je to stále téma

Aféra kolem setkání německých fotbalových reprezentantů Mesuta Özila a Ilkaye Gündogana s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem výrazně narušila přípravu týmu na nadcházející mistrovství světa, tvrdí šéfredaktor fotbalového magazínu 11 Freunde Philipp Köster. Přesto německý výběr považuje vedle Brazílie a Španělska za jednoho ze tří hlavních favoritů šampionátu.

Mesut Özil
zdroj: REUTERS autor: Darren Staples

"Joachima Löwa ten konflikt štve. Je pro něj důležité, aby byl klid a mužstvo se v posledních týdnech soustředilo jen na první zápas, aby bylo proti Mexiku na vrcholu sil. A místo toho má teď stále na stole diskusi o Özilovi a Gündoganovi, která neustává," řekl Köster. Tato situace má podle něho dopad i na ostatní fotbalisty. "Všechny hráče v týmu už to hrozně otravuje," dodal.

Aféru vyvolalo setkání Özila a Gündogana s tureckým prezidentem Erdoganem v polovině května. Na záběrech ze schůzky je vidět, jak si s tureckým prezidentem třesou rukou a s úsměvem mu předávají své dresy. Gündogan na něj dokonce napsal, že ho věnuje "svému prezidentovi".

V Německu chování dvojice fotbalistů s tureckými kořeny vyvolalo vlnu pobouření na veřejnosti i mezi politiky. Oba reprezentanti schůzkou podle kritiků podpořili předvolební kampaň zahraničního autokrata. Do následné společenské debaty se v Německu zapojil prakticky každý.

"Prezident německého fotbalového reprezentanta se jmenuje Frank-Walter Steinmeier, kancléřka Angela Merkelová a parlament se jmenuje Spolkový sněm. Jeho sídlo je v Berlíně, ne v Ankaře," vzkázal fotbalistům někdejší předseda Zelených Cem Özdemir, který má stejně jako oni turecké kořeny.

"Nárok na to, aby byli jako reprezentanti Německa bráni vážně, Özil a Gündogan ztratili. Oba hráči národního týmu nemají ani kapku politického povědomí," uvedl v komentáři list Süddeutsche Zeitung.

Dopady se projevily i na hřišti, kde byl zejména Gündogan v závěrečné přípravě před mistrovstvím světa vystaven pískotu německých fanoušků. A tak i když od schůzky fotbalistů s Erdoganem uplynul už měsíc, je stále jedním z hlavních témat, o které se fanoušci i média v Německu před šampionátem zajímají.

Podle Köstera za to může postup fotbalového svazu i dvojice hráčů. Reprezentace podle něj měla výrazně rychleji rozpoznat výbušnost situace a zejména Özil, který se k záležitosti odmítá vyjadřovat, měl fanouškům poskytnout podrobnější vyjádření svého postoje.

"Kdyby řekl, že se s týmem identifikuje, ale že se kvůli tomu nevzdá svých tureckých kořenů, bylo by to lepší než mlčení," míní Köster. Takhle se podle něj nad týmem mistrů světa vznáší stín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články