Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokovič řekl, že na MS fandí Chorvatům, a doma v Srbsku to schytal

Sváry mezi Srby a Chorvaty z dob válečného konfliktu v 90. letech minulého století nevnímá nijak kategoricky srbský tenista Novak Djokovič, který fandí na fotbalovém MS právě Chorvatům, čímž však rozčílil mnoho svých krajanů

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Djokovič podpořil chorvatské fotbalisty už před šampionátem a po vyřazení Srbska v základní skupině turnaje uvedl, že Chorvatům přeje zlato. Zřejmě nejslavnější srbský sportovec tím rozdmýchal velké vášně mezi svými fanoušky, ale i politiky.  

Před čtvrtfinále například hodně Srbů včetně prezidenta Aleksandra Vučiče fandilo Rusku, a ne Chorvatsku, s nímž jejich země sousedí. Poslanec vládní Srbské pokrokové strany Vladimir Djukanovič dokonce Djokoviče za jeho postoj nepřímo označil za "idiota".  

"Fandit Chorvatsku můžou jen idioti, psychopati a nemocní lidé, kteří by měli být zavřeni v blázinci," uvedl Djukanovič. "Djokovič je národní hrdina a díky mu za to. Ale fandit Chorvatsku? Za to by se měl stydět. Podporuje ho spousta Srbů z Krajiny (chorvatského regionu, kde měli Srbové dříve většinu) a on fandí zemi, která je vyhnala," připomněl poslanec jedno z bolavých míst srbsko-chorvatských vztahů.  

Je nám líto, video expirovalo.
Chorvatské fotbalové šílenství

Chorvaté si nicméně dvanáctinásobného grandslamového šampiona váží. "Klobouk dolů před ním. V první řadě jsme lidé a musíme se snažit nechat minulost za sebou," uvedl chorvatský fotbalový reprezentant Rakitič, jenž Djokovičovi na oplátku popřál hodně štěstí ve Wimbledonu.

"Byl bych rád, kdyby se dostal do nedělního finále. Pak bychom mohli mít oba v jeden den velký zápas," dodal záložník Barcelony před bojem o titul mistra světa proti Francii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články