Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chorvati ukončili sen sborné. Drama rozhodl v penaltách Rakitič

Další senzaci nedopustili. Chorvatští fotbalisté ve čtvrtfinále mistrovství světa ukončili cestu pořádající země 3:2 po penaltách. Rusové sice vedli po krásné střele pod břevno Denise Čeryševa. Jenže ještě v první půli vyrovnal Andrej Kramarič. V prodloužení se trefili hlavou obránci Domagoj Vida a Mário Fernandes. Rozhodující penaltu pak proměnil Ivan Rakitič. Chorvaté vyzvou ve středu v semifinále Anglii.

Chorvaté se radují v penaltovém rozstřelu s Ruskem
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Po dvaceti letech jsou Chorvaté opět mezi nejlepšími čtyřmi mužstvy světa. Stejně jako v osmifinále chorvatští fanoušci dostali večerní dávku nervů. Pevné nervy však ukázali především jejich krajané na hřišti.

Po triumfu v penaltovém rozstřelu nad Dány opět poslední pokutový kop proměnil Ivan Rakitič. A zkušeně. Brankáře Igora Akinfejeva poslal na druhou stranu. 

Modrič má kuráž, ke které se přidalo i štěstí

Odvahu prokázal i Luka Modrič. Proti Dánům neproměnil jednu penaltu v prodloužení, v rozstřelu sice další zvládl, ovšem proti Rusům měl opět hodně štěstí. Akinfejev jeho pokus vystihl, ale vyrazil jej pouze do tyčky, od níž míč zapadl k protější brankové konstrukci.

Ze svěřenců Zlatko Daliče neuspěl pouze záložník Realu Madrid Mateo Kovačič, který umístil sice balon k tyči, ale nedůrazně, a tak si na něj Akinfejev počkal.

Na druhé straně Rusové doplatili na ledabylost Fjodora Smolova, jehož lehkou střelu doprostřed brány zneškodnil Danijel Subašič. Bek Fernandes zase zvolil razanci, ovšem minul pravou tyčku branky.

Chorvatský příběh dokonal Rakitič. Kolegové mu naskákali na ramena a olympijský stadion v Soči utichl. Záložník Barcelony odehrál utkání v klidu a tichosti, ale zase to byl on, kdo stvrdil postup své země.

"Gratuluji svému týmu, ale též soupeři, který bojoval. Nebyl to nádherný zápas, ale byla to bitva. Jsme šťastní my i lidé v Chorvatsku, emoce ze mě po rozhodující penaltě vytryskly. Často nebrečím, ale teď jsem měl dobrý důvod," řekl dojatý chorvatský kouč Zlatko Dalič.

Bázlivé Chorvaty probudila Čeryševova dělovka

Jeden by si řekl, že si hned od úvodních minut vezmou pod svou správu míč chorvatští tvůrci hry Modrič a Rakitič. Jenže energičtěji nastoupili do zápasu domácí fotbalisté, než se zase stáhli.

Chorvaté hrozili především po stranách a snažili se nastřelovat balony pár centimetrů nad trávníkem. Takto se prezentoval Rebič a z následného rohu hlavičkou mířil nad branku. Ani Perišičův pokus hlavou nebyl přesný. Favorit svého soupeře příliš nepřehrával, za což přišel trest.

Hodí se přirovnání jako blesk z čistého nebe. Záložník Villarrealu Denis Čeryšev napřáhl v 31. minutě, míč mu ideálně skočil na levačku a zaplachtil až pod břevno branky Danijela Subašiče, jenž byl pouze v roli diváka.

Andrej Kramarič
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Yang Lei

Dva proti pěti, přesto si Chorvaté poradili  

Klíčové bylo pro Chorvatsko, že stačilo do přestávky vyrovnat. Už o osm minut později po trefě Čeryševa rozburácený stadion v Soči uklidnil Andrej Kramarič. Náhrada v sestavě za defenzivnějšího Marcela Brozoviče dostal centr přímo na hlavu od Maria Mandžukiče a poslal míč do sítě.

Přitom Rusů bylo ve vápně při výpadu soupeře pět, Chorvati jen dva. "V prvním poločase nás Rusové překvapili, presovali velmi vysoko, takže jsme nemohli hrát naším stylem," poznamenal Modrič.

Chorvatsko rozložilo góly mezi sedm mužů

Útočník Hoffenheimu Kramarič se stal už sedmým chorvatským střelcem na mistrovství světa v Rusku, pouze Belgie rozložila góly mezi více hráčů, a to devět.

"Kostkovaní" do druhého poločasu vlétli. Nejdřív se chtěl ukázat Kramarič, jenž střihl nůžky. Poté po hodině hry přetažený centr Ivana Striniče vrátil Kramarič před branku, ale Perišič z malého vápna trefil jen tyčku branky již překonaného Igora Akinfejeva.

Až na hlavičku Alexandra Jerochina metr nad bránu a překvapivou střelu Smolova z úhlu Rusové ve druhé půli žádnou další šanci neměli. Po sklepnutí Mandžukiče ránu Modriče protihráči zblokovali, a tak z minima vytěžili maximum. Poslali utkání do prodloužení.

Už nestačilo bránit, Rusové museli přidat v ofenzivě

Pořád byli v pozici, že nemusí, ale mohou. Pod tlak však fotbalisty sborné dostal stoper Domagoj Vida. Ve 101. minutě ulevil svému týmu. Modrič nacentroval a hlavička chorvatského stopera zapadla přesně k tyči.

A ono to domácím fotbalistům celkem v útoku šlo. Daler Kuzjajev vyražený míč tvrdě vracel na branku Subašiče, ale ten jej zkrotil. Byla to předzvěst situace ze 115. minuty. Zase byla klíčová standardní situace. Mário Fernandes si naskočil mezi stopery a balon uklidil přesně k tyči.

Zanedlouho po euforii však rodilý Brazilec smutnil. V penaltovém rozstřelu právě jeho rána mimo branku stála Rusko postup do semifinále mistrovství světa.

"Věřím, že výsledek není špatný. Celkově jsme uspěli, ale myslím, že je čas se posunout dopředu. Věřím, že nám postupem turnaje začali lidé nejen věřit, ale začali nás i milovat. Možná jsme mohli dojít dál, ale děkuji všem hráčům, kteří nastoupili dnes i v jiných zápasech," uvedl ruský kouč Stanislav Čerčesov, jehož tým nedosáhl na první semifinále od roku 1966.

Mistrovství světa v Rusku - čtvrtfinále:

Rusko - Chorvatsko 2:2 po prodl. (1:1, 1:1), pen. 3:4

Branky: 31. Čeryšev, 115. Fernandes - 39. Kramarič, 101. Vida. Penalty proměnili: Dzagojev, Ignaševič, Kuzjajev - Brozovič, Modrič, Vida, Rakitič. Neproměnili: Smolov, Fernandes - Kovačič. Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.) - Irrati (video, It.). ŽK: Gazinskij - Lovren, Strinič, Vida, Pivarič. Diváci: 44.287.

Sestavy:

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Kudrjašov - Zobnin, Kuzjajev - Samedov (54. Jerochin), Golovin (102. Dzagojev), Čeryšev (67. Smolov) - Dzjuba (79. Gazinskij). Trenér: Čerčesov.

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko (97. Čorluka), Lovren, Vida, Strinič (74. Pivarič) - Rakitič, Modrič - Rebič, Kramarič (88. Kovačič), Perišič (63. Brozovič) - Mandžukič. Trenér: Dalič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články