Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Češi mají mít stejný úděl jako Maďaři, Severní Irové chtějí další úspěch

Belfast – Severní Irové jsou po úspěšném tažení Eurem opět lační dalšího epochálního výsledku. Na úvod kvalifikace jim v cestě stojí český tým. Podobně jako na startu bojů o Euro před dvěma lety chtějí houževnatí Ostrované v prvním duelu vyhrát. Tehdy odešli poražení 1:2 Maďaři, kouč Michael O'Neill hledí optimisticky také vstříc nedělnímu zápasu v Praze. Přímý přenos duelu Česko - Severní Irsko vysílá ČT sport a náš web v neděli od 20:15.

Brankář Severního Irska Michael McGovern
zdroj: Reuters autor: Christian Hartmann

"Vzpomínám na naši kvalifikaci na Euro 2016, jak jsme dokázali porazit Maďarsko, což nás dostalo do hry," připomenul O'Neill. "To dodalo týmu sílu a důvěru a naším cílem je udělat totéž znovu," dodal.

Severní Irové kvalifikační skupinu nakonec opanovali, až za nimi skončili Rumuni a Maďaři. Ve Francii se dokázali probojovat do osmifinále, kde podlehli rozjetému Walesu nejtěsnějším rozdílem. "Hráči okusili úspěch a budou ho chtít zopakovat a ještě vylepšit. Doufáme, že se opět kvalifikujeme, a nevidím důvod, proč by se tak nemělo stát," podotknul sebevědomě defenzivní záložník Chris Baird, který má na kontě 79 zápasů za národní tým.

Skupina C není přitom vůbec lehká. Němci jsou největšími favority na přímé postupové místo. Severní Irové by se rádi s Českem a Norskem poprali o postup do baráže. "Hrajeme proti světovým šampionům a je tu jen jedno místo pro přímý postup. Takže to není vůbec jednoduché, ale musíme být co nejvíce ambiciózní," pronesl trenér O'Neill.

Mužstvo z ostrovů staví tradičně na dobré defenzivě. Poslední dva vzájemné zápasy s Českem v rámci kvalifikace MS 2010 skončily bez branek. Na Euru prohrálo Severní Irsko tři ze čtyř utkání a pokaždé 0:1. Oporami jsou gólman Michael McGovern nebo obránce Jonathan Evans.

Český soupeř bude postrádat Willa Grigga, kterého během mistrovství Evropy proslavil popěvek severoirských fanoušků. Partnerku útočníka Wiganu totiž čeká porod. "Opět se můžeme spolehnout na klíčové hráče, které jsme měli v minulé kvalifikaci i na Euru. Tým je v dobré kondici, aby výzvu postoupit přijal," prohlásil O’Neill.

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články