Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čekání na Venturův odchod skončilo. Itálie je po krachu v baráži o MS bez trenéra

Itálie zažila historický neúspěch, když poprvé po 60 letech neuspěla na mistrovství světa. Dva dny však trvalo, než bude jasno i o konci kritizovaného trenéra Giana Piera Ventury na lavičce Azzurri. Ventura odmítl rezignovat hned po utkání a vedení italského svazu jej nyní odvolalo.

Gian Piero Ventura
zdroj: Reuters autor: MAX ROSSI

Ventura neustál svou pozici poté, co s Itálií nečekaně selhal v baráži a výběr Azzurri bude poprvé od roku 1958 na světovém šampionátu chybět. Favorit minulý týden nejprve prohrál ve Švédsku 0:1 a v pondělí v domácí odvetě v Miláně navzdory velké převaze jen remizoval bez branek.

Ventura bezprostředně po nečekaném kolapsu odmítl rezignovat s tím, že se chce nejprve sejít se zástupci národní fotbalové federace a jejím prezidentem Carlem Tavecchiem.

Vedení italské federace po dnešním zasedání v Římě oznámilo, že bývalý kouč Udine, Cagliari, Neapole či Turína nebude u národního týmu pokračovat. Původní smlouva měla Venturovi vypršet až po evropském šampionátu v roce 2020.

"Jako první bod dnešního jednání Tavecchio oznámil volbu vedení národního týmu. Ventura ode dneška už není trenérem reprezentačního výběru," uvedla italská federace bez bližších podrobností. Předseda komise rozhodčích Marcello Nicchi následně po zasedání federace novinářům řekl, že Ventura byl z funkce odvolán.

Ventura nahradil na lavičce italské reprezentace po loňském evropském šampionátu Antonia Conteho. V 17 zápasech dosáhl s národním celkem na deset výher, čtyři remízy a třikrát s ním prohrál.

Italská média nejčastěji spekulují, že by se Venturovým nástupcem mohl stát Carlo Ancelotti, který nedávno skončil v Bayernu Mnichov. Další variantou může být dosazení dočasného trenéra do konce sezony.

Kolaps v baráži by mohl mít vliv i na Tavecchiovu pozici. Už dříve jej v případě vyřazení vyzval k odchodu z funkce šéf italského olympijského výboru Giovanni Malago. Předchozí předseda fotbalové federace Giancarlo Abete skončil poté, co Itálie vypadla na světovém šampionátu 2014 v základní skupině.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články