Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Brazílie se chce vyvarovat dalšího zaváhání, Srbsko už může slavit postup

Další ztráta by znamenala velkou komplikaci, a tak si ani jeden z favoritů turnaje nesmí dovolit druhé zaváhání. Brazílie narazí tentokrát na oblíbenou Kostariku a po nečekané úvodní remíze musí zabrat. Srbové budou hrát se Švýcarskem a v případě vítězství mohou po dvou zápasech slavit postup. Ve skupině D narazí Island na Nigérii. Přímé přenosy všech utkání sledujte od 13:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Fotbalisté Brazílie
zdroj: Reuters autor: DAMIR SAGOLJ

Brazílie - Kostarika (14:00, Petrohrad)

Brazílie nad Švýcarskem vedla od 20. minuty po pěkné střele Philippeho Coutinha, ale další šance nevyužila a krátce po pauze vyrovnal Steven Zuber. Kostarika vyrovnaný souboj se Srbskem prohrála vinou precizního přímého kopu kapitána Aleksandara Kolarova z 56. minuty.

Brazilcům se proti Kostarice zatím velmi dařilo a čtvrtfinalistu minulého šampionátu porazili v devíti z předchozích deseti duelů. "Kanárci" chtějí odvrátit čtvrtý po sobě jdoucí zápas na MS bez vítězství, čímž by vyrovnali negativní rekord z let 1974 až 1978.

"Kostarika má dobrý tým. Viděli jsme část jejich zápasu se Srbskem, který rozhodla pouze standardní situace. Je to pro nás další šance, potřebujeme uspět a všichni se na to maximálně soustředíme. Jsme psychicky silní, abychom odehráli skvělý zápas," uvedl brazilský záložník Coutinho.

Brazilec Coutinho (vpravo) slaví vstřelenou branku do sítě Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Pětinásobní mistři světa by měli mít k dispozici i hvězdného útočníka Neymara, jenž byl v utkání se Švýcarskem desetkrát faulován a kvůli bolavému kotníku nedokončil úterní trénink. Ten středeční ale už prý absolvoval bez potíží.

"Když se příliš soustředíte na jednoho hráče, může vás někdo jiný v útoku snadno potrestat. Musíme být velmi organizovaní, dobře komunikovat a bránit. Ale i když máte všechno naplánované, proti hráčům jako Neymar je to hrozně těžké," řekl kostarický záložník Celso Borges.

Na druhou stranu ale Brazilcům chybí obránce Danilo, který si na tréninku poranil stehenní sval na pravé noze. Šestadvacetiletý zadák Manchesteru City Danilo se do základní sestavy pětinásobných mistrů světa dostal místo zraněného Daniho Alvese. Proti Kostarice by ho na pravém kraji obrany měl zastoupit Fagner z Corinthians. Dobu léčby brazilští funkcionáři neupřesnili.

Předpokládané sestavy:

Brazílie: Alisson - Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo - Casemiro, Paulinho - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus.

Kostarika: Navas - Gamboa, Acosta, González, Duarte, Calvo - Bolaňos, Guzmán, Borges, Ruiz - Ureňa.

Nigérie - Island (17:00, Volgograd)

"Víme, že musíme vyhrát. Bude to pro nás zcela jiný zápas než při prohře s Chorvatskem. Chceme útočit, vytvářet si příležitosti, protože to je naše jediná šance na góly a vítězství," slíbil ofenzivnější projev útočník Odion Ighalo. V Rusku se ale zatím africkým týmům příliš nedaří a jediné vítězství zaznamenal Senegal proti Polsku.

Islanďané půjdou do utkání posílení překvapivou remízou 1:1 proti favorizované Argentině s hvězdným Lionelem Messim. Ta ještě více umocnila fotbalovou horečku v zemi s pouhými 350 tisíci obyvateli. Na duel byla vypravena tři letadla s islandskými fanoušky, další přicestují z Moskvy, kde se hrál předchozí zápas. A pokud by nyní Seveřané zvládli i duel s Nigérií, sahali by hned při první účasti na MS po postupu ze skupiny.

"Proti Argentině naši hráči předvedli mimořádné výkony, ale my si nemyslíme, že jsme lepší než Nigérie. Musíme předvést podobné výkony a využít našich předností," řekl trenér Heimir Hallgrímsson.

Alfred Finnbogason slaví gól proti Argentině
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Islanďany navíc čeká motivovaný soupeř. Nigérie čeká na výhru už pět zápasů a v přípravě prohrála také s ČR 0:1. Pokud chtějí Afričané neúspěšnou sérii zlomit, pak je nejvhodnější okamžik. "Porážky házíme za hlavu a uděláme vše pro vítězství. Necháme na hřišti duši," uvedl záložník Wilfried Ndidi.

Důležitou roli by mohlo hrát počasí. Ve Volgogradu ležícím poblíž hranic s Kazachstánem se totiž v době utkání očekávají teploty až 32 stupňů Celsia. To by mělo více nahrávat zejména na teplo zvyklým hráčům z Afriky než Seveřanům z ostrova, na kterém nikdy nebyla naměřena teplota vyšší než 30,5 stupně a kde je v tomto období průměrná teplota 13 stupňů.

"Samozřejmě jsme se o tom bavili. Máme v týmu lékaře, kteří nám pomáhají na to připravit tým nejlépe, jak dokážeme. Pro oba týmy to ale bude stejné," řekl asistent islandského trenéra Helge Kolvidsson. I proto se islandský celek ubytoval v Gelendžiku na pobřeží Černého moře, aby si hráči zvykali na vyšší teploty. Islanďanům možná bude chybět důležitý křídelní hráč Johann Berg Gudmundsson, který si v utkání proti Argentině poranil sval.

Předpokládané sestavy:

Nigérie: Uzoho - Abdullahi, Balogun, Troost-Ekong, Idowu - Ndidi, Etebo - Moses, Mikel, Iwobi - Ighalo.

Island: Halldórsson - Sävarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon - Gíslason, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason - G. Sigurdsson - Finnbogason.

Srbsko - Švýcarsko (20:00, Kaliningrad)

Srbsko se utká se Švýcarskem poprvé v historii, reprezentace bývalé Jugoslávie prohrála pouze dva z 13 vzájemných soubojů. "Proti Švýcarům musíme nastoupit stejně jako do zápasu s Kostarikou. Všech jedenáct nás musí zodpovědně bránit. To je jediný způsob, jak můžeme vyhrát," řekl srbský obránce Duško Tošič.

Výběr ze země helvétského kříže z posledních 23 utkání prohrál jen v kvalifikaci mistrovství světa v Portugalsku. "Remízou s Brazílií jsme si vytvořili excelentní výchozí pozici do dalších zápasů skupiny. Na druhou stranu teď si na nás všichni dají větší pozor," konstatoval trenér Švýcarska Vladimir Petkovic.

Aleksandar Kolarov střílí gól z přímého kopu
zdroj: REUTERS autor: David Gray

Předpokládané sestavy:

Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Milenkovič, Tošič, Kolarov - Matič, Milivojevič - Milinkovič-Savič, Tadič, Kostič - Mitrovič.

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri, Dzemaili, Zuber - Seferovic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články