Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

BLOG: Z fotbalu snadno a rychle. Chorvaté slavili, Angličané nezaháleli

Ze stadionu Lužniki se za chvíli vyvalí téměř osmdesátitisícová masa. V Moskvě ji zvládají ukočírovat s přehledem.

Před utkáním Chorvatsko - Anglie
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Byli ale i tací nervózní fanoušci, kteří se přitom začali zvedat ze sedadel překvapivě už po základní hrací době. Další se – zřejmě pro sichr – sebrali ještě před koncem prodloužení, i za cenu toho, že neuvidí případné penalty.

Chorvaté ovšem byli extrémně nebezpeční, po gólu Mandžukiče navíc totálně na koni. Anglii mezitím ubíhal čas, nic nepřicházelo a nezměnily na tom ani čtyři minuty posledního nastavení. Takže finito.

To už z ochozů proudil největší nápor pestré společnosti. Mexičané v sombrerech, fanoušci ze Zambie i Turkmenistánu. Ale také Španělé a Němci. Pro jejich mužstva to tentokrát místo boje o finále byl hlavně boj sám se sebou. A nezvládnutý. Ale ty lupeny přece nezahodíte. Jejich cena šla prý u překupníků i nad tisíc eur.

Teď tak zbývá prokličkovat dobrých šest pater po schodech. Před zrekonstruovanou arénou, která se proměnila ve zcela moderní, přívětivý stánek, už se druží zdánlivě nesourodé partičky, Chorvaté se snaží opít nealkoholickým pivem...

Ale spíš už došli řádně připraveni. A dobrovolníci za dohledu kamenných tváří policistů ve stylu Viktora Draga mezitím radí, kam se vydat. Ale ty desítky tisíc lidí nelze vidět. Spíš malé hloučky.

Směr je jasný a v podstatě jediný: stanice metra Sportivnaja, která je na podobné davy prostorově zařízena. To je prostě hala. Mimochodem, kousek od ní by měl být napojen úsek tajného vládního metra... O trochu dál z jiné strany je ještě další zastávka, tentokrát ale nadzemní: Vorobjovy Gory. Ta je ale v tu chvíli určená víceméně pouze pro návštěvníky přilehlého FIFA fan-festu.

Fanoušci fotbalistů Mexika
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Metro jezdí až do třetí hodiny ranní, takže je fůra času na to přemístit se do hotelu, případně pokračovat v krasojízdě v některé z restaurací. Ty teď nejen v ruské metropoli zažívají doslova žně. FIFA mezitím v noci upozorňuje speciálními zprávami, že vypravuje dva vlaky zdarma pro fanoušky do Samary...

Chorvaté ale logicky zůstávají, Angličané, kteří ještě dlouho po závěrečném hvizdu posečkávali na svých místech a pěli hymnu, zase míří zcela jiným směrem: vrací se do Petrohradu. Jenže Belgie má přece jen náskok. To ovšem vůbec neznamená, že jí ten bronz spadne do klína.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články