Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

BLOG: Dobrovolníci, nebo nevolníci? Když vám spadnou do kapsy miliardy dolarů

Zatím úplně poslední zpráva ze série pokut, které FIFA během mistrovství světa rozdala, zase poskočila v bizarnosti o level výš. Anglická fotbalová asociace to tentokrát slízla kvůli tomu, že si Dele Alli, Eric Dier a Raheem Sterling oblékli ponožky jiné značky než té, která je autorizována pro mistrovství.

Dobrovolníci dobrovolničí třeba u informací v novinářských centrech
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

Při tomhle fetiši značek se vám pak ale klidně může stát, že zůstanete bez jídla i vody, protože s sebou nemáte ruské ruble, všechny prodejny berou jen kreditní kartu jednoho typu (a ne, není to ta, která je na "všechno ostatní") a bankomaty stejně tak.

Směnárna absolutně nikde a od vyprahlosti ze čtyřicetistupňového vedra na slunci vás tak zachrání jedna z milých dobrovolnic, která vám tu vodu prostě zadarmo sežene.

Když se prezident Mezinárodní fotbalové federace Gianni Infantino, ležérně oblečený do oficiální mikiny turnaje, začal na tiskové konferenci při pátečním poledni v Moskvě rozplývat nad podle něj "nejlepším mistrovstvím světa všech dob", bylo ještě všechno zalité růžovým oparem. "Rusko se změnilo. Fotbal je teď zakódován v jejich DNA," líčil.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozdravy z Ruska: Dobrovolníci na světovém šampionátu

Pak ale dostal – mimo jiné – otázku od Richarda Conwaye z britské BBC: Proč dobrovolníci neuvidí ze své práce, z níž FIFA vydělala za uplynulý měsíc miliardy dolarů (např. právě mikinu s oficiálním logem mistrovství lze koupit v přepočtu za nemalých 2150 korun), ani floka? A co morální stránka věci? To se samozřejmě týká rovněž např. Mezinárodního olympijského výboru.

Podle Infantina už jen samotná zkušenost zúčastnit se takové akce musí být pro řadu z nich přínosem. "A pak: každý jsme někdy ve svém životě byli dobrovolníky," dodal a všem děkoval a vyjádřil respekt. Oni jemu jistě taky. Jasně, počítali s tím, nejsou to nevolníci, ale přece právě dobrovolníci...

Jak Conway uvedl, chtěl tím jen otevřít debatu, zda si přece jen i přes své dobrovolnictví nějakou tu finanční odměnu nezaslouží. "Prostě si myslím, že je to tak bráno už dost dlouho, že tyhle akce mají dobrovolníky. Na mistrovství jsou přece také lidé, kteří pracují – a peníze za to dostávají."

Tak třeba ta slečna, co mě zachránila. Ta by si to za svou ochotu zasloužila velmi. A takových je tu řada. Takže: děkuji. Ale chápu, že za to si nic nekoupíte.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články