Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Argentina přežila. Postup jí vystřelil v závěru Rojo

Za pět minut dvanáct nebo spíš za čtyři devadesát. Argentina se opět trápila, ale nakonec Nigérii porazila 2:1. Skóre otevřel Lionel Messi, ale role spasitele se chopil někdo jiný. V druhém poločasu totiž srovnal z penalty Victor Moses, v 86. minutě poslal stříbrný tým minulého šampionátu do vyřazovacích bojů Marcos Rojo. V osmifinále číhá na modrobílé Francie.

Marcos Rojo slaví s Lionelem Messim
zdroj: Reuters

"Chlapci hráli srdcem, jsou to opravdoví rebelové. Tohle vítězství vychází z přesvědčení hráčů, že jsou všichni excelentní a chtěli to ukázat," konstatoval trenér Argentiny Jorge Sampaoli.

Dlouho to vypadalo podle papírových předpokladů. Očekávání naplnil už krátce po startu Messi, ale Argentina znovu upadla do herní šedi. Nigerijci se chytli, konsolidovali obranu a přišel trest. Mascherano stáhl v pokutovém území protihráče a Moses nezaváhal.

Minuty ubíhaly pro nervózně hrající favority nesmlouvavě rychle. Dva momenty rozhodly. Rojo se málem stal strůjcem neúspěchu, když zahrál ve vápně rukou. Sudí Cakir po dlouhých debatách a konzultacích s videorozhodčím nakonec penaltu Afričanům nepřiznal, argentinský obránce si totiž sám srazil míč na paži hlavou.

"Podle mě to byla jasná penalta, jednoznačnější než v zápase Portugalska s Íránem. Nechápu rozhodčího, určitě zahrál rukou," řekl k tomu John Obi Mikel, kapitán Nigérie.

Naopak v 86. minutě se stal stoper Rojo hrdinou. Naběhl si neohroženě do šestnáctky soupeře a z voleje se trefil k tyči. Ze srdcí tisíců Argentinců spadl balvan.

Messi se znovu zhostil režie

Argentinci museli zapomenout na vše, co se jim na šampionátu přihodilo. V brance se poprvé v národním dresu představil Franco Armani, Gonzalo Higuaín byl poprvé na šampionátu v základní sestavě.

Argentinci v obraně nicméně nepůsobili nejjistěji. Po chybě Macherana se do šance mohl vřítit Iheanacho, kdyby měl ale jen trochu více kuráže.

Messi od počátku hýřil aktivitou. Dvě první sóla mu nevyšla, ale skvostný pas přes půl hřiště od Banegy zužitkoval brilantně. Jeden dotek zpracování, druhý posunutí před sebe a střela na vzdálenější tyč. Gólman Uzoho se prolétl vzduchem naprázdno.

V 27. minutě Messi vybídl výtečnou přihrávkou ke skórování Higuaína, ale ten dobře vyběhnuvšího Uzoha nestačil přehodit. Di María se o chvíli později dostával za obranu a jen žlutý Balogunův faul ho připravil o šanci. Balon si postavil Messi a trefil tyč.

Lionel Messi slaví gól
zdroj: Reuters

Druhý poločas začal pro Jihoameričany katastrofálně. Po nedomluvě mezi třemi hráči v modrobílém se kopal roh. Mascherano po jeho rozehrání stáhl protihráče za dres a Moses s klidem pokutový kop proměnil.

Nervozita, stadion v Petrohradě, který Argentinci téměř celý okupovali, dlel v neskutečném napětí. Ale i na jejich hrdiny na hřišti dopadla tíha okamžiku. Množily se nepřesnosti, kombinace byla pomalá, šance nepřicházely.

Hrálo se před šestnáctkami. Odtud přišlo i nebezpečí z kopačky Ndidiho, ale rána mířila nad. Argentinci nevěděli kudy. A mohlo být ještě hůř. Rojo si hlavou srazil míč na ruku a situaci musel přezkoumat videorozhodčí. Další pokutový kop se ale už nezahrával.

Spasit mohl Argentinu v 81. minutě Higuaín, ale zle branku netrefil. O dvě minuty později naopak Ighalo zahrozil zleva a Etebo střelou z přímého kopu olízl vnější síť. Z prekérní situace však dostal favorita Rojo. Nigerijci už zareagovat nestačili.

"Věřili jsme, že nám Bůh pomůže a všechno otočí v náš prospěch. Ale nečekali jsme, že zápas bude tak komplikovaný a že budeme tolik trpět," řekl po utkání argentinský kapitán Messi s tím, že nejdůležitější je postup. Vyjádřil se i k osmifinálovému soupeři. "Francie má výborný tým s velmi rychlými hráči, kteří umí rozhodovat zápasy."

"Uvědomovali jsme si, že Nigérii remíza stačí, takže jsme udělali hodně změn a snažili se vytvářet si šance. Hráči byli stateční a jejich odvaha jim pomohla k druhému gólu," prohlásil Sampaoli. "Máme velmi mladý tým, kterému chybí zkušenosti, ale za čtyři roky budeme silnější. Bylo to trochu o štěstí, které nám dneska chybělo. Hráči podali výborný výkon a nebyli daleko od druhého gólu," uvedl Rohr.

Nigérie - Argentina 1:2 (0:1)

Branky: 51. Moses z pen. - 14. Messi, 86. Rojo. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Orsato (video, It.). ŽK: Balogun, Mikel - Mascherano, Banega, Messi. Diváci: 64 468.

Nigérie: Uzoho - Balogun, Troost-Ekong, Omeruo (90. Iwobi) - Moses, Etebo, Mikel, Ndidi, Idowu - Musa (90.+2 Nwankwo), Iheanacho (46. Ighalo). Trenér: Rohr.

Argentina: Armani - Mercado, Otamendi, Rojo, Tagliafico (80. Agüero) - Pérez (61. Pavón), Mascherano, Banega, Di María (72. Meza) - Messi, Higuaín. Trenér: Sampaoli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články