Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Anglická média Chorvatsko podceňovala, zápasu jsme dominovali, uvedl Modrič

Podcenění jako motivace. Tak brali Chorvaté předzápasové prognózy britských médií před semifinálovým kláním proti Anglii. Hráči balkánského mužstva chtěli dokázat, že navzdory dvěma prodlužovaným duelům v play-off mají dostatek sil a únava nebude hrát roli. Parta okolo kapitána Luky Modriče nakonec zvítězila nad Albionem 2:1 v prodloužení a v neděli ji čeká zápas o titul proti Francii.

Radost Chorvatů po semifinále proti Anglii
zdroj: Reuters autor: CHRISTIAN HARTMANN

"Angličtí novináři, odborníci z televize, ti všichni Chorvatsko podceňovali a to byla obrovská chyba. My jsme si všechna ta slova od nich vzali, všechno jsme si přečetli a řekli jsme si: Dobře, uvidíme, kdo bude unavený. Měli by být pokornější a více respektovat soupeře," řekl po utkání Modrič.

Chorvaté prohrávali od páté minuty po trefě Kierana Trippiera, ale v 68. minutě srovnal Ivan Perišič a ve 109. minutě rozhodl Mario Mandžukič. "Tohle je zázrak. Jenom skvělé týmy dokážou být statečné jako my a bojovat s nepříznivým stavem proti tak silnému protivníkovi, jako je Anglie," řekl Mandžukič po utkání.

V tu chvíli už balkánský celek viditelně tahal za delší konec provazu, přestože musel v předchozím průběhu vyřazovací fáze absolvovat o jedno prodloužení více než Anglie. "Ukázali jsme, že jsme nebyli unaveni. Fyzicky i mentálně jsme zápasu dominovali, ve všech aspektech. Měli jsme dokonce rozhodnout zápas ještě před prodloužením," uvedl Modrič.

Chorvatsko dotáhlo manko 0:1 stejně jako v osmifinále s Dánskem a ve čtvrtfinále s domácím Ruskem. Oba soupeře následně vyřadilo až po penaltovém rozstřelu. "Věděli jsme, co je v sázce. Začali jsme pomalu, ale pak ukázali charakter, stejně jako v předchozích dvou zápasech play-off. Ale vždycky jsme takhle odolní nebyli," konstatoval Perišič.

Chorvatsko si zahraje finále poprvé v historii a překonalo svůj nejlepší výsledek z roku 1998, kdy získalo bronz. "Sen se stal skutečností. Po tak dlouhé době jsme konečně ve finále. Je to největší úspěch v historii chorvatského sportu, musíme být pyšní," řekl Modrič.

Dvaatřicetiletý záložník věří, že jeho tým završí spanilou jízdu turnajem vítězstvím v nedělním finále. "Tohle je jeden z největších úspěchů mé kariéry, pokud ne vůbec největší. Doufejme, že v neděli vyhrajeme, a pak to bude zdaleka největší," dodal záložník Realu Madrid, s nímž vyhrál mimo jiné čtyřikrát Ligu mistrů.

Jeho mužstvo může vrátit Francouzům vyřazení ze semifinále mistrovství světa 1998, kde Chorvaté nakonec skončili třetí a domácí "les bleus" brali zlato. "O tom se u nás mluví posledních dvacet let. Možná má ten zápas historickou důležitost, možná nám Bůh dává šanci, abychom srovnali skóre," konstatoval trenér Zlatko Dalič. "Celý šampionát hrajeme srdcem. Proti Anglii jsme bojovali jako lvi a stejní budeme i ve finále," doplnil útočník Juventusu Turín Mandžukič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články