Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Vylučte je z FIFA. Američtí a ruští politici se pustili do vzájemné potyčky

Moskva/Washington – Napětí mezi Ruskem a USA v otázce Ukrajiny se přeneslo i do sportovní oblasti. Američtí senátoři Mark Kirk a Dan Coates poslali dopis prezidentu FIFA Seppu Blatterovi, aby z organizace vyloučil Rusko. Se stejným požadavkem v zápětí přišli i poslanci kremelské strany Jednotné Rusko, kteří požadují rovněž vyloučení amerického celku z letošního mistrovství světa.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

Republikánští senátoři v dopise FIFA uvedli, že Rusko by mělo být vyloučeno z brazilského šampionátu a mělo by být zbaveno práva pořádat podobnou akci v roce 2018. Důvodem je ruská invaze na Krym.

Senátoři se odvolávají na precedens z let 1992 a 1994, kdy byla z evropského a světového šampionátu vyloučena Jugoslávie. "Protože i Rusko hrubě opovrhuje základními principy FIFA a mezinárodního práva, nezaslouží si fotbalové mistrovství světa hostit ani se ho zúčastnit," uvádí se v dopise.

Odvetný ruský návrh sepsal poslanec Jednotného Ruska Alexandr Siďakin. Spojené státy chce z brazilského turnaje vyloučit za "vojenskou agresi proti Jugoslávii, Iráku a Libyi, za pokus okupovat Sýrii a za rozsáhlé porušování lidských práv ve světě". FIFA by podle signatářů ruské výzvy měla urychleně svolat mimořádnou schůzi, pozastavit členství USA v organizaci a odejmout americkým fotbalistům právo účasti v závěrečném turnaji mistrovství v Brazílii.

Siďakin řekl, že jeho žádost je přímou reakcí na dopis Kirka a Coatese. "Nečekám, že mi FIFA odpoví. Chci jen, aby Blatter měl na stole dva dopisy, které dokazují tupost amerického návrhu. Smítko v oku bratra svého vidí, a v oku svém břevna nevidí," citoval ruský poslanec verš Nového zákona.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články