Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V gólových dostizích přestřílelo Alžírsko Jižní Koreu 4:2

Porto Alegre - Alžířané se po 32 letech dočkali kýžené výhry na mistrovství světa, když zdolali jihokorejský tým v utkání plném zajímavých momentů 4:2. O svém úspěchu rozhodli především zásluhou výborného výkonu v prvním poločase, v němž asijského soupeře jasně přehráli. Jihokorejci po změně stran přitlačili na pilu a pokusili se o zvrat, ale více než na zkorigování výsledku jim jejich snaha nestačila.

Utkání Jižní Korea - Alžírsko
zdroj: ČTK/Xinhua autor: Li Ga

Díky této bodové ztrátě je pro ně postup do osmifinále nyní mnohem vzdálenější záležitostí, naopak Alžířsko má účast ve vyřazovacích bojích ve svých rukou - stačí, aby ve svém závěrečném vystoupení remizovalo s Ruskem a doufalo, že zároveň Jižní Korea neporazí Belgii výrazným brankovým rozdílem.

Klání, jež mělo být podle papírových předpokladů vyrovnanou záležitostí, případně se v něm dávaly větší šance Jihokorejcům, dávalo od první minuty tušit, že se bude konat pravý opak. Byli to totiž Alžířané, kteří byli od začátku jednoznačně aktivnějším týmem. Již ve 4. minutě mohli jít do vedení po závaru před brankou Song-rjonga, kdy se v pokutovém území dobře zorientoval alžírský kanonýr Fighúlí, ale mířil nad. Při svém pokusu byl "na hraně" únosnosti atakován jedním z obránců, ovšem penaltový faul se nepískal. Brzy nato hlavičkoval do boční sítě Slimání.

Tentýž hráč proměnil herní entuziasmus "Pouštních lišek" v první trefu do černého - to se psala 26. minuta a do úniku jej vyslal šikovným pasem Medžání. Útočník Sportingu Lisabon přebral míč, prosmýknul se mezi dvěma protivníkovými zadáky a s přehledem zakončil vedle vyběhnuvšího Song-rjonga.

Rozjetí Alžířané tímto gólem neřekli zdaleka poslední slovo v prvním poločase. Doslova opařeným Jihokorejcům, kteří si za první pětačtyřicetiminutovku nevytvořili jedinou vážnější šanci, nasázeli ještě dvě další branky. Postarali se o ně hlavičkující stoper Hallíš (nikým neobsazený při rohovém kopu) a středopolař Džabú, kterého ve vápně vybídnul ke skórování výborně hrající Slimání.

Po změně stran se na hřišti objevili o poznání aktivnější Jihokorejci. Jejich snahu zvrátit velmi nepřiznívý stav povzbudil brzký kontaktní gól, který se zrodil v 50. minutě, kdy se poměrně šťastně dostal k balónu v pokutovém území Son Hung-Min, protáhl se kolem alžírského kapitána Búghirry a trefil se přesně mezi nohy brankáře Mbuhliho.

Po hodině hry byli Asiaté blízko snížení na 2:3 po nádherné střele Song-junga z dálky, kterou Mbuhli vyškrábnul v poslední chvíli. O dvě minuty později si zahráli bago na opačné straně hřiště Fighúlí a Brahímí a posledně jmenovaný přetavil ukázkový ťukes ve svůj první gól na turnaji.

Ani třígólové manko nesrazilo jihokorejské borce do kolen a odměnou jim bylo další snížení, o které se po sérii nakopávaných míčů do vápna postaral Ku Ča-Čchol. To však bylo co se týče gólového účtu v tomto zápase již vše, byť v samotném závěru měla být nařízena penalta proti Alžířanům. Ti se nicméně ve zbytku duelu ubránili soupeřovým atakům a mohli se tak radovat ze zaslouženého vítězství.

Jižní Korea - Alžírsko 2:4 (0:3) 

Branky: 50. Son Hung-min, 72. Ku Ča-čchol - 26. Slimaní, 28. Hallíš, 38. Džabú, 62. Brahímí. Rozhodčí: Roldan - Díaz (oba Kol.), Lescano (Ekv.). ŽK: I Jong, Han Kuk-jong - Búghirra. Diváci: 42.732.

Korea: Čung Song-rjong - I Jong, Hong Čong-ho, Kim Jong-kwon, Jun Sok-jong - I Čong-jong (64. I Kun-ho), Ki Song-jung, Han Kuk-jong (78. Či Tong-won), Son Hung-min - Pak Čchu-jong (57. Kim Šin-uk), Ku Ča-čchol. Trenér: Hong Mjong-po.

Alžírsko: Mbuhli - Mandí, Búghirra (89. Bilkalím), Hallíš, Misbáh - Medžání, Bin Tálib - Fighúlí, Brahímí (77. Lacín), Džabú (73. Ghilas) - Slimaní. Trenér: Halilhodžič.

Hong Mjong-po (trenér Korey): "Výsledek ukazuje, že naše taktika a strategie nefungovala. Výsledek hovoří za vše. Určitě jsme Alžírsko nepodcenili, věděli jsme, že jsou silní. Ale naše defenziva byla slabá, špatně jsme přistupovali k alžírským hráčům. Soupeř byl dobře organizovaný a trestal naše chyby. Ale musíme otočit list a lépe se připravit na poslední zápas skupiny. I když víme, že naše šance na postup je už malá."

Vahid Halilhodžič (trenér Alžírska): "Po našem prvním zápase s Belgií jsme byli trochu kritizovaní, i když jsme hráli dobře. To nás docela naštvalo. Dneska jsme hráli ještě lépe a první poločas byl téměř perfektní. Byli jsme velmi efektivní. V druhém poločase jsme trochu polevili, ale naše vítězství je zasloužené. Věnuji ho alžírským fanouškům a celému alžírskému národu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články