Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Trofej pro mistry světa byla "na skok" v Praze. Ale jen pro vyvolené

Praha - Trofej pro fotbalové mistry světa dorazila poprvé v historii do Prahy. Vybrané osobnosti si ji prohlédly na ruzyňském letišti v rámci akce Trophy Tour. Mezi nimi byl také vicemistr světa z roku 1962 Josef Masopust či trenér národního týmu Pavel Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová trofej pro mistry světa dorazila do Prahy

Nikdo z přítomných si na trofej nemohl sáhnout, jelikož to je dovoleno jen mistrům světa a také hlavám jednotlivých států. "Já bych si ale stejně nesáhl. Až za čtyři a půl roku," prohlásil Vrba, mezi jehož cíli je postup na mistrovství světa 2018 v Rusku.

Vrba jako ambasador akce odhalil trofej společně s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. "Slibuji, že se budeme snažit ze všech sil o to, abychom za čtyři roky byli v Rusku mezi účastníky a bojovali o tuto trofej," dodal Pelta.

Současná trofej v podobě dvou sportovců držících zeměkouli se předává mistrům světa od roku 1974, kdy nahradila Zlatou Niké. Je vyrobena z osmnáctikarátového zlata a váží šest kilogramů. Jejím autorem je italský sochař Silvio Gazzaniga.

Do Prahy dorazila nejcennější fotbalová relikvie světa z Rumunska v rámci turné, které je součástí prezentace mistrovství světa v Brazílii. Turné bylo zahájeno vloni v září v Riu de Janeiru a celkem trofej urazí téměř 150 tisíc kilometrů. Z Prahy ještě odletěla do Bosny a Hercegoviny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články