Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenéři Argentiny i Bosny: Začátek slušný, ale musíme se zlepšit

Curitiba (Brazílie) - Jak argentinský kouč Alejandro Sabella, tak bosenský trenér Safet Sušič si ze vzájemného utkání svých týmů mohli vzít pozitiva. Bosna se nejen vyhnula obávané kanonádě, ale ověřila si, že i proti gigantům může hrát zcela bez obav. Argentina zase má prakticky povinné tři body, Messi vstřelil skvělou branku a Sabella cítí velký prostor ke zlepšení.

Trenér Argentiny Sabella (vlevo), trenér Bosny a Hercegoviny Sušič (vpravo)
zdroj: AP autor: Victor R. Caivano

"Bylo zřejmé, že se musíme zlepšit," pronesl poněkud zasmušile Sabella. "Padá to i na mou hlavu. Kdybych nám měl dát známku, tak by to bylo tak šest z deseti," řekl Sabella novinářům po zápase. "V první půli jsme sice kontrolovali hru, ale nevytvářeli jsme si moc šancí a hráli jsme příliš zatažení," dodal. 

I díky nadějnému výkonu Bosny a Hercegoviny bylo pro Argentinu složité se prosadit naplno. "Naším cílem bylo to Argentině ztížit, co to půjde. A to se podle mě povedlo," potvrzuje trenér Bosny Safet Sušič. "Hráli jsme dobře jak v obraně, tak i v útoku. Chybělo nám jen trochu štěstí a svou roli sehrála i nervozita, protože jsme nebyli tak draví směrem dopředu, jako býváme," hodnotil Sušič.

Nejvíce se připravoval na čtyřnásobného nejlepšího fotbalistu světa Lionela Messiho. Toho však nakonec Bosňané i kvůli jeho pokynu přestali bránit osobně. Právě kanonýr Barcelony pak rozhodl o výhře Argentiny. "Ale nelituji svého rozhodnutí. Přemýšlel jsem o osobní obraně, ale to by v jeho případě bylo stejně nemožné," prohlásil Sušič. "Dali jsme mu tedy svobodu, ale hráči měli pokyn, že ten nejblíže k němu ho musí napadat dříve, než převezme míč. To se i dařilo," dodal.

Podle argentinského kouče Sabelly byl problém i v tom, že jeho svěřenci schopností Messiho nevyužili dostatečně. "Řekl jsem jim, aby mu více přihrávali a vytvářeli mu více možností, jak by mohl být nebezpečný s míčem na noze," prozradil Sabella.

Jeho pokyn se vyplatil v 65. minutě, kdy se Messi několika rychlými kroky zbavil obránce, narazil si s Higuaínem, obešel dalšího protivníka a střelou k tyči zvýšil vedení Argentiny. "Podle mě je Messi nejlepší fotbalista na světě a jeden z nejlepších v historii, bez ohledu na to, co se stane na tomto šampionátu," dodal Sabella. 

Sám Messi však cítil, že výkon jeho i spoluhráčů nebyl ideální. "V první půli to bylo těžké, protože jsme hráli hluboko a nechali jsme hrát soupeře. Byl jsem dost odříznutý," hodnotil Messi.

"Musíme se zlepšit, ale hlavní je, že jsme vyhráli. Nebylo totiž lehké hrát první zápas se vším tím tlakem a očekáváním," dodal. Ocenil však to, kolik Argentinců do Brazílie dorazilo na zápas. "Stadion Maracaná byl dnes argentinský. Je to trochu bláznivé," řekl Messi k tomu, že svatostánek odvěkého rivala v Riu de Janeiru se zbarvil do modrobílých barev. 

Bosnu a Hercegovinu nyní čekají zápasy s Íránem a Nigérií o postup a věří, že Bosna má na to, aby si v play-off zahrála. "Hodně nám může pomoci gól, který jsme Argentině vstřelili, protože to zvedne sebevědomí. Hráči si také musí uvědomit, že pro naše postupové šance nebyl zápas s Argentinou klíčový," upozornil. "Rozhodně ale nemáme čeho litovat. Přesvědčili jsme se, že sledovat hru Argentiny v televizi a pak proti ní hrát je něco úplně jiného. Je to skvělý tým plný velkých individualit," dodal.

Rovněž by nevzal zpět rozhodnutí vynechat ze sestavy útočníka Vedada Ibiševiče, který byl po svém příchodu na trávník nejnebezpečnějším hráčem a dal i jediný gól Bosny. "Řekl jsem mu, že nemůžeme hrát na dva útočníky, protože to by bylo proti Argentině příliš riskantní. Zvolil jsem proto sestavu, které se dařilo v předchozích přípravných zápasech," vysvětlil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články