Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švýcary poslal do osmifinále Shaqiri - proti Hondurasu zaznamenal hattrick

Manaus - Švýcaři byli proti Hondurasu fotbalovější a došli si pro postup mezi šestnáct nejlepších ze skupiny E výhrou 3:0. Jediným střelcem utkání byl rodák z Kosova Xherdan Shaqiri, který zařídil dvougólový náskok během prvního poločasu. Ve druhém přidal i třetí trefu a stal se po Thomasovi Müllerovi z Německa autorem druhého hattricku na mistrovství. Švýcaři se v osmifinále utkají s Argentinou. Honduras při své třetí účasti na MS poprvé nezískal ani bod a stále čeká na premiérovou výhru.

Xherdan Shaqiri dal krásný gól Hondurasu už v 6. minutě
zdroj: ČTK/AP autor: Felipe Dana

Švýcaři potřebovali dávat góly a začali proto hodně zostra. Drmič z prvního útoku pronikl do vápna, kde našel úplně volného Shaqiriho, jenž z malého vápna nedokázal prostřelit brankáře. Poté se míč ještě odrazil k volnému Xhakovi, jeho pokus z dobrých deseti metrů zablokovala obrana Hondurasu. Švýcaři šli přesto hned z kraje utkání do rychlého vedení. Xherdan Shaqiri se efektivně vyhnul Garcíovi a vyslal prudkou ránu, která se otřela o břevno a zaplula do rohu branky. Na časomíře neuběhlo ani šest minut.

Schopnost velmi tvrdé hry potvrzovali hráči Hondurasu ve středu pole. Střelec Shaqiri se jednomu ze zákroků i s dávkou štěstí vyvaroval. Důraz pocítili i fotbalisté Hondurasu mezi sebou. Palacios ostrým šlapákem zatloukl své kolíky do hrudi Clarose.

Druhá branka útočníka Bayernu Shaqiriho přišla po samostatném úniku, jenž tváří v tvář Valladaresovi s přehledem uspěl. Přesným pasem ho vyslal solidně hrající Drmič. Právě on dostal nádherný pas za obranu a mohl z úhlu přidat další gól ve 43. minutě. Míč však skončil na chráničích brankáře Hondurasu.

Honduras mohl snížit po nečekané akci na začátku druhého dějství. Na centr za obranu si naskočil Bengtson, ale o centimetry na něj nedosáhl hlavou. Malým vápnem doslova proletěl. Chvíli nato Palacios upadl ve vápně a požadoval penaltu. Rozhodčí si ale všiml, že se k zemi poroučel bez vlastního zavinění a penaltu správně neodpískal.

Stoprocentní příležitost na snížení spálil Bengtson v 52. minutě. V souboji s brankářem Begnaliem si ho obhodil a měl před sebou úplně prázdnou branku. Do střely dal příliš málo razance, čímž dovolil Rodriguezovi doklouzat na brankovou čáru a míč vykopnout do bezpečí.

Mehmedi pak zakombinoval se Shaqirim ve vápně. Sám Shaqiri měl hned několik příležitosti, jak docílit hattricku, ani jednou však nepálil a vždy se snažil přihrát. Učitel gymnastiky a rozhodčí v jedné osobě Pitana na druhé straně opět neodpískal kontakt ve vápně Palaciose, který byl jasně přistrčen Djourouem. Honduras měl jednoznačně zahrávat pokutový kop. Sudí to gesty rázně odmítal.

Rodák z Kosova Shaqiri se dočkal zkompletování hattricku v 71. minutě. Drmič se fantastickou kličkou ve vápně zbavil Bernárdeze a předložil mu míč, který 169 centimetrů vysoký forvard poslal přízemní ránou do protipohybu brankáře. Mohl se tak radovat z prvního švýcarského hattricku na MS od roku 1954. Agilní záložník se zároveň postaral o jubilejní 50. hattrick v historii mistrovství světa.

Xherdan Shaqiri po zápase:

"Pokud dá hráč v jednom utkání světového šampionátu tři góly, je to velká věc. Jsem šťastný. Je důležité, že držíme jako tým za jeden provaz. To nám pomohlo do další fáze turnaje a teď se může stát cokoliv. Proti Argentině nemáme co ztratit."

Špatný den Hondurasu potvrdil deset minut před koncem Bengtson. Z bezprostřední blízkosti nedokázal hlavou prostřelit Benaglia. Honduras nevytěžil nic ani z následujícíh rohu. Jeho trápení na vrcholném fotbalovém turnaji tak pokračuje.

Honduras - Švýcarsko 0:3 (0:2)

Branky: 6., 31. a 71. Shaqiri. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: J. Palacios (Hond.). Diváci: 40 322

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernárdez, Figueroa, J. C. García - Ó. B. García (77. Najar), Claros, W. Palacios, Espinoza (46. M. Chávez) - Costly (40. J. Palacios), Bengtson. Trenér: L. F. Suárez.

Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez - Behrami, Inler - Xhaka (77. Lang), Shaqiri (87. Dzemaili), Mehmedi - Drmic (73. Seferovic). Trenér: Hitzfeld.

Luis Fernando Suárez (trenér Hondurasu): "V prvním poločase nám chybělo tempo, Švýcaři byli lepší. Než jsme se probudili, už jsme prohrávali 0:2. V druhém poločase to bylo z naší strany mnohem pozitivnější, vytvořili jsme tři čtyři možnosti. Ale soupeř nás stále zaměstnával nebezpečnými protiútoky a třetí gól vše rozhodl. Jsem smutný, že jsme nedosáhli na vyřazovací část. Je čas na změnu. Nový kouč bude mít k dispozici dobrý materiál, máme dobré mladé hráče."

Ottmar Hitzfeld (trenér Švýcarska): "Po prohře 2:5 s Francií jsem jako trenér věděl, že musím zůstat v klidu. Snažil jsem se hráčům připomínat naše přednosti, to byl klíč k tomu, abychom to dnes zvládli. Shaqiri je hráč, který dokáže rozhodovat zápasy. Hrál dobře už proti Francii. Nechal jsem mu dnes na hřišti trochu víc volnosti a on mi to splatil."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články