Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švýcaři urvali výhru nad Ekvádorem 2:1 v posledním útoku

Brasília – Švýcarští fotbalisté vybojovali ve skupině E výhru nad Ekvádorem v poslední možný okamžik. S Jihoameričany sice po gólu Ennera Valencii prohrávali, ve druhém poločase však úřadovali střídající hráči - nejdříve srovnal Mehmedi a z posledního útoku se trefil Seferovic.

Admir Mehmedi
zdroj: ČTK/AP

Před publikem oděným do červenožluté se rozehrála taktická bitva. Ekvádorci vstřelili ze všech postupujících z jihoamerické zóny nejméně branek, Švýcaři také stavějí na výborné defenzívě a podle toho vypadaly úvodní minuty. Pokud se už Ekvádorci odhodlali k ataku švýcarské obrany, pak sázeli především na individuální dovednosti. Evropané to zkoušeli po stranách, hodně aktivní byl na začátku Lichtsteiner.

Obě mužstva hrála velmi opatrně a při rozehrávce ztrácela často míč. Dlouhé pasy na útočníky pokryli obránci. Švýcaři se tak pokoušeli pálit ze střední vzdálenosti. Ve 13. minutě vyslal Xhaka první, spíše propagační střelu na soupeřovu branku. O tři minuty později po ráně Shaqiriho už musel ekvádorský gólman Domínguez zasahovat. Stejně tak i po povedeném pokusu Rodrígueze.

První se ale radovali Ekvádorci. Enner Valencia ve 22. minutě vyskočil nejvýše na přímý kop z levé strany a nedal Benagliovi šanci.

Švýcaři se přes konsolidované jihoamerické šiky prosazovali velmi složitě, útoky působily hodně těžkopádně. Ve 33. minutě Lichtsteinerovu finální přihrávku tečovala ekvádorská obrana na roh. O dvě minuty později všichni muži s helvétským křížem na prsou marně signalizovali sudímu, že Shaqiriho ránu trefil jeden z jihoamerických obránců v pokutovém území rukou. A tak to Švýcaři zkoušeli opět z větší vzdálenosti, Inler vystrašil Domíngueze.

Podobně jako Ekvádorci i Švýcaři udeřili po přesném centru ze standardní situace. Rodríguez ve 48. minutě zakroutil z rohu míč přesně na hlavu Mehmediho a ten se nemýlil.

Utkání Švýcarsko - Ekvádor
zdroj: ČTK/ZUMA

Jihoameričané pochopitelně začali hrát více dopředu. Střelec gólu Enner Valencia si udělal prostor před šestnáctkou a zkusil zatočit střelu pod břevno. Jeho záměr mu nevyšel jen o pár decimetrů. O chvíli později se dostal až do nebezpečné blízkosti švýcarské branky Montero, ale Benaglio neměl pochopení pro jeho přízemní pokus a vyrazil balon na roh.

Velké vzrušení přinesly tři momenty okolo 70. minuty. Nejprve rozhodčí neuznali branku Drmiče pro ofsajd. Opakované záběry však spíše ukázaly opak. O chvilku později se Švýcaři dostali do přečíslení tři na jednoho, ale Shaquiri nepřihrál a střelecky selhal. Poté měli ale Švýcaři obrovské štěstí. Benaglio vyběhl ze svého území a snažil se odkopnout balon do bezpečí. Jenže chyboval, ale pomohl mu Djourou, který zachránil svízelnou situaci odkopem.

V závěru platilo okřídlené nedáš – dostaneš. Nejprve se v obrovské šanci ocitl Enner Valencia, který umotal ve velkém vápně sám sebe. Švýcaři pak beze zbytku využili protiútok, Rodríguezův centr pohodlně sklepl do branky Seferovic.

Švýcarsko - Ekvádor 2:1 (0:1)

Branky: 48. Mehmedi, 90.+3 Seferovic - 21. E. Valencia. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Djourou - Paredes. Diváci: 68 351.

Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, Rodriguez - Shaqiri, Behrami, Xhaka, Inler, Stocker (46. Mehmedi) - Drmic (75. Seferovic). Trenér: Hitzfeld.

Ekvádor: Domínguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayoví - A. Valencia, Gruezo, Noboa, Montero (77. Rojas) - E. Valencia, Caicedo (70. Arroyo). Trenér: Rueda.

Ottmar Hitzfeld (trenér Švýcarska): "Neuvěřitelné, když jsme dali gól, radostí jsem málem explodoval, protože se mi pořádně ulevilo. Ekvádor nás v závěru tlačil, ale my jsme si počkali na šanci. Ani na chvíli jsme ale nezapochybovali o své síle. Tohle bylo morální vítězství, které nám do dalších zápasů dodá hodně síly."

Reinaldo Rueda (trenér Ekvádoru): "Někdy rozhodne poslední vteřina, fotbal je prostě takový. Ekvádor vždycky zdobila disciplinovaná taktická hra, ale teď jsme se v závěru nechali unést emocemi a Švýcarsko je silný soupeř, který toho umí využít. Taková prohra je velká rána pro srdce týmu, ale pořád máme natolik pevnou víru, aby námi neotřásla."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články