Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Suárez dvěma brankami sestřelil Anglii a přiblížil ji cestě domů

Sao Paulo – Jak je dobré míti Luise Suáreze. I tak by se dal nazvat průběh utkání mezi Uruguayí a Anglií. Albion byl sice po většinu zápasu lepším celkem, ale navrátilec po zranění se dvakrát prosadil a zajistil jihoamerickému celku důležitou výhru 2:1. Uruguay se tak vrátila do boje o postup ze skupiny D. Naopak šance Anglie jsou již v oblasti teorie.

Luis Suárez slaví vítěznou branku Uruguaye
zdroj: ISIFA/Xinhua/ autor: Zhou Le

Oba trenéři po úvodních prohrách zvolili při složení sestav odlišný přístup. Zatímco Angličané vstoupili do utkání s neměnnou jedenáctkou včetně kritizovaného Rooneyho, kouč jihoamerického celku Tabárez udělal hned tři změny. Pouze na lavičce nechal Gargána, Stuaniho a Forlána a místo nich nasadil Lodeira, Gonzálese a především hvězdného Suáreze, jenž první duel vynechal kvůli nedoléčenému kolenu.

O jak důležité utkání se jedná, bylo v úvodu patrné na herním projevu. Jak Anglie, tak Uruguay především pozorně bránily a kvůli častým nepřesnostem hře chybělo dlouho větší tempo. Jako první zahrozili o něco aktivnější Angličané. Rooneyho přímý kop jen těsně minul růžek Muslerovy brány.

V patnácté minutě byla blízko gólu zase Uruguay. Po Jagielkově chybě se dostal míč přímo na nohu Rodrigueze a jeho pumelice jen o centimetry skončila nad břevnem. To byla však na dlouhou dobu poslední dramatičtější situace. Anglie sice držela míč častěji na kopačkách a byla častěji na polovině svého soupeře, ale na Uruguayce, kteří se při jakémkoliv náznaku útoku zatáhli, nedokázali nic vymyslet.

Na další, ale zato pořádnou příležitost si tak ochozy v Sao Paulu musely počkat až do jednatřicáté minuty. A znovu u toho byl Rooney. Toho na zadní tyči přesným centrem našel Gerrard a útočník Manchesteru United nastřelil z metru hlavou břevno. Angličané byli nadále lepší, avšak v devětatřicáté minutě šla do vedení Uruguay. Světlemodří rozjeli protiútok, míč se dostal ke Cavanimu, jenž poslal nadýchaný centr přímo na hlavu Suáreze a ten poslal svůj tým do vedení.

A byla to znovu Uruguay, která byla po změně stran blízko další branky. Nejprve Harta málem přímo z rohu překvapil Suárez a následně se z úhlu až před brankáře Manchesteru City dostal Cavani, jenže jeho pokus šel vedle. Angličany dvojité varování probralo a v čtyřiapadesáté minutě se v další vyložené situaci ocitl kdo jiný než Rooney, ovšem jeho pokus Muslera chytl.

Anglie věděla, že jí teče do bot a zvyšovala tlak. Dlouho se sice nemohla prosadit, ale poté přišla pětasedmdesátá minuta. Johnson se na pravé straně výborně protáhl kolem bránícího hráče, ve skluzu poslal přesnou přihrávku na zadní tyč a Rooney již odkrytou branku nemohl minout. Anglický útočník si díky tomu připsal první branku na mistrovství světa v kariéře.

Jenže pět minut před koncem znovu zaúřadoval Suárez. Po rychlém brejku se dostal za obranu Anglie a tvrdou ranou překonal Harta podruhé v utkání. Zároveň tak rozhodl o třech bodech pro Uruguay, jež má tak ve skupině D stejně bodů jako Itálie a Kostarika, které ještě vzájemné střetnutí čeká. Anglie naopak nyní musí doufat, že Italové oba své zbývající zápasy vyhrají a oni na závěr rozstřílí Kostariku.

Uruguay - Anglie 2:1 (1:0)

Branky: 39. a 85. Suárez - 75. Rooney. Rozhodčí: Velasco - Alonso, Juste (všichni Šp.). ŽK: Godín - Gerrard. Diváci: 62 575.

Uruguay: Muslera - Pereira, Godín, Giménez, Cáceres - C. Rodríguez, Arevalo, Lodeiro (67. Stuani), González (79. Fucile) - Cavani, Suárez (88. Coates). Trenér: Tabárez.

Anglie: Hart - Johnson, Cahill, Jagielka, Baines - Sterling (64. Barkley), Gerrard, Rooney, Henderson (87. Lambert), Welbeck (71. Lallana) - Sturridge. Trenér: Hodgson.

Oscar Tabárez (trenér Uruguaye): "Byl to nádherný zápas, před kterým moc fanoušků nevěřilo, že bychom mohli Anglii porazit. Kdyby tohle byl film, lidé v Uruguayi by si nemohli přát lepší konec. Díky vítězství zase dýcháme, ale ještě jsme nepostoupili."

Roy Hodgson (trenér Anglie): "Dostali jsme dva góly, soupeře jsme přitom do mnoha šancí nepustili. Kontrolovali jsme hru, akorát jsme nedokázali překonat jejich obranu a dát branku. Prohra je pro nás zklamání, protože do zápasu jsme šli s velkými nadějemi, ale nepodařilo se je naplnit. Hráči se vydali z posledních sil, takže nálada je teď na bodu mrazu, protože šance na postup je velmi malá."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články