Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Strůjce mexického úspěchu? Kapitán Márquez, je přesvědčen kouč Herrera

Recife (Brazílie) – Rafael Márquez – jistý při bránění, nemilosrdný v zakončení. Pětatřicetiletý obránce Leónu gólem a asistencí výrazně pomohl k tomu, že středoamerický tým pošesté za sebou postoupil na světovém šampionátu ze skupiny. Trenér fotbalistů Mexika Miguel Herrera po výhře 3:1 nad Chorvatskem jeho výkon vyzdvihl.

Rafael Márquez
zdroj: ČTK/AP

Márquez, který svou zemi reprezentuje už na čtvrtém MS, prokázal v pondělním zápase v Recife velkou zkušenost a přehled při rohových kopech. V 72. minutě otevřel hlavou skóre a za deset minut z další standardní situace připravil třetí gól pro střídajícího Javiera Harnándeze.

Herrera jmenoval bývalého stopera Monaka či Barcelony kapitánem Mexika krátce po svém příchodu na lavičku loni v říjnu. "Potřebovali jsme lídra, který bude koncentrovaný a angažovaný, bude velet, křičet a předávat mé instrukce na hřišti," uvedl mexický trenér.

Mexičané byli od začátku lepší než Chorvatsko, ale převahu dokázali vyjádřit gólově až mezi 72. a 82. minutou. "V prvním poločase nám možná trochu chyběla odvaha. Mysleli jsme na to, že nás remíza posune do dalšího kola," přiznal šestačtyřicetiletý kouč. "O přestávce jsme se rozhodli vysunout Rafu (Márqueze) dopředu na standardky. Po prvním gólu jsme měli velkou radost," uvedl Herrera, který zápas intenzivně prožíval na lavičce.

"Rozhodčí nás štvou"

Hodně se zlobil, že rozhodčí za stavu 0:0 nenařídili penaltu za ruku chorvatského kapitána Daria Srny. Sudí přitom Mexiko poškodili už v prvním duelu s Kamerunem (0:1), když kvůli mylným ofsajdům neuznali dva regulérní góly. "Viděli jsme v našich zápasech hodně chyb. Spojeným státům a Kostarice se to nestalo. Rozhodčí nás štvou, ve dvou ze tří zápasů byli proti nám," dodal Herrera.

Jeho svěřenci ve skupině A získali sedm bodů a jen vinou horšího skóre skončili na druhém místě za domácí Brazílií. V osmifinále narazí na Nizozemsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články