Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sto dní do začátku MS: Žádný stadion ještě není kompletně připraven

Sao Paulo - Zbývá posledních sto dnů, než v Brazílii začne fotbalové mistrovství světa. Hostitelská města však na fotbalový svátek ještě zdaleka nejsou připravená. Přestože Brazílie měla na organizaci sedm let, čtyři stadiony jsou stále ve výstavbě a i v ostatních městech je třeba stále udělat hodně práce, než budou moci hostit fanoušky z celého světa.

Stadion Maracana v Rio de Janeiru
zdroj: FIFA via Getty Images autor: Buda Mendes

Prezident FIFA Sepp Blatter je však přesvědčen, že se Brazílie stihne připravit do 12. června, kdy turnaj začne. "Sto dní je dlouhá doba, ovšem zároveň i krátká, když jsou nějaké problémy. Nyní už jsou ale všechny problémy pod kontrolou a za sto dní proběhne výjimečný start výjimečného turnaje," prohlásil Blatter.

Brazílie slibovala, že všech 12 stadionů bude připraveno na konci roku 2013, ovšem stihla dostavět jen polovinu z nich. Dva z nich nakonec mají být dokončeny až měsíc před startem turnaje, a to včetně stadionu Itaquerao v Sao Paulu, kde se má odehrát zahajovací zápas mezi domácím výběrem a Chorvatskem. Do poslední chvíle se má pracovat i na stadionu v Curitibě. "Osm stadionů už je připraveno a devátý bude dokončen v neděli. Zbylé tři budou také dodělány včas, aby před mistrovstvím ještě prošly testy," slíbil brazilský ministr sportu Luis Fernandes.

Ovšem jen na vyzdobení stadionů a zavedení IT technologií je třeba obvykle 90 dní. Kromě stadionů je však problém také s infrastrukturou ve městech. Stále scházejí chodníky, dláždění na příjezdových cestách, světelné ukazatele a další drobnosti. Ideální situace není ani na letištích či v hromadné městské dopravě. Za stávající situace budou města zřejmě muset na dny zápasů vyhlásit svátky, aby ulehčily dopravní situaci. "Nejsem specialista na mistrovství světa, ale je jasné, že to organizátoři nebudou mít lehké, aby vše stihli," uvedl generální sekretář FIFA Jerome Valcke.

Podle odborníků bude také velmi složité zacvičit za měsíc personál stadionů, aby vše fungovalo, jak má. "Až když je stadion kompletně dokončen, můžete v něm začít trénovat personál. Jsou tam stewardi, ochranka, instalatéři, požárníci a další. Když máte na stadionu 65 tisíc lidí včetně králů, prezidentů a premiérů, tak musí vše dokonale fungovat," poznamenal prezident Brazilské asociace architektů a inženýrů José Roberto Bernasconi.

"Když na londýnském letišti Heathrow otevírali terminál 5, tak ztratili tisíce zavazadel. To není výjimečné při zahajování provozů tak velkých objektů. Vždy je potřeba vše důkladně otestovat," dodal. A o to více, že se očekává, že šampionát v Brazílii bude nejsledovanějším fotbalovým turnajem v historii. Dosud se prodalo přes 1,5 milionu vstupenek, což je sto dnů před začátkem rekord. Organizátoři očekávají, že za zápasy budou cestovat tři miliony Brazilců a 600 tisíc cizinců.

"Turisté, kteří dorazí na mistrovství, se mohou těšit na nezapomenutelné zážitky. Brazílie je místem radosti a zábavy a návštěvníky přivítáme s otevřenou náručí. Do té doby však ještě musíme tvrdě pracovat, abychom byli dobrými hostiteli a vytvořili nejlepší šampionát v historii," řekl člen organizačního výboru a bývalý nejlepší fotbalista světa Ronaldo.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Davidem Koubkem o přípravách fotbalového MS
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články