Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Štěpán: Největší zbraní Nizozemska je trenér van Gaal

Praha – Nizozemsko, nebo Argentina? Kdo bude finálovým soupeřem německého týmu, který v prvním semifinále potupil domácí Brazilce? A bude klíčem k vítězství Argentinec Messi nebo nizozemský rychlík Robben. Podle komentátora České televize Jiřího Štěpána bude rozhodujícím faktorem duelu trenér Nizozemska Louis van Gaal. "On je jejich největší zbraní," myslí si.

"Kdo půjde na Němce? Německý tisk už má jasno. Všude se píše: 'Těšíme se na finále s Nizozemskem.' Hodně expertů o tom tak mluví, já jsem ale trochu opatrnější," přiznává komentátor ČT. "Nizozemci to mají dobře rozehrané. Disponují velkou hráčskou silou, je tam van Persie, je tam Robben, ale především mají fantastického trenéra, který vždy dokáže něco vymyslet a zatím to v každém utkání ukázal."

Klíčem k nizozemskému úspěchu bude podle Štěpána uhlídat Messiho. "Nizozemci musí spoléhat nato, že van Gaal dokáže vymyslet, jak zastavit Messiho. Argentina je momentálně týmem jednoho muže, zvlášť při zranění Angela Di Maríi nemají dalšího hráče, který by táhl tým jako Lionel Messi. Je otázkou, jakým způsobem mu dokáže odolat nizozemská obrana," myslí si Štěpán.

Komu bude fandit argentinská královna Nizozemska?

Duelem samozřejmě žijí fanoušci na obou stranách bariéry. "Je to obrovská euforie. Do Brazílie přicestovalo přes sto tisíc argentinských fanoušků. Asi nemusím vysvětlovat, že tolik se jich na stadion nevejde, takže lístky rozhodně nemají. Nizozemsko, pokud jde o fanoušky, bude v Brazílii v menšině, ale doma je to velká událost. Země má 15 milionů obyvatel a v televizi fotbal sleduje – a to tam nejsou započítaná náměstí a velkoplošné obrazovky – 8 milionů lidí," popisuje Štěpán.

Nizozemci ale probírají i nefotbalové starosti spojené s očekávaným duelem. "V Nizozemsku se duel hodně řeší, a to hned z několika důvodů. Argentinci dokázali Nizozemce připravit o zlato ve finále na mistrovství světa 1978. Pak je v zemi hodně zmiňovaný ještě jeden podstatný fakt – královna Nizozemska je původem Argentinka. Navíc je z ne zcela pozitivně vnímané rodiny, protože její otec byl ministr zemědělství v diktátorské vládě v Argentině. Nicméně slibuje, že bude fandit Nizozemsku," uzavírá komentátor ČT.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články