Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španělsko se utká s Nizozemci, Anglii s Itálií čeká "skupina smrti"

Costa do Sauípe (Brazílie) – Obhájci titulu ze Španělska na mistrovství světa 2014 narazí hned v základní skupině na Nizozemce, a zopakují si tak finále z posledního šampionátu. Ve "skupině smrti" se utká Itálie, Anglie a Uruguay. Naopak k domácí Brazílii byl los v Costa do Sauípe shovívavý. Pořádající tým turnaj zahájí s Chorvatskem.

Sepp Blatter
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Marcus Brandt

Fotbalisty Brazílie a Chorvatska, kteří celý šampionát odstartují 12. června v Sao Paulu, ve skupině A doplní ještě Mexiko a Kamerun. Domácí "kanárci" by tak neměli mít s postupem do další fáze větší problémy. "Můžeme být spokojení. Nejtěžší skupinou je ta s Itálií, Anglií a Uruguayí a v ní my nejsme. Začínáme proti evropskému týmu, což jsem si přál. Čeká nás i klasika proti Mexiku a nakonec Kamerun. Myslím, že to je dobré," zhodnotil los trenér Brazílie Luis Felipe Scolari.

Dramatickou podívanou nabídne "béčko". Favority na postup jsou Španělé a Nizozemci, finalisté z roku 2010, ale černým koněm skupiny a potenciálně vyřazovací části by mohlo být Chile v sestavě s hvězdami Alexisem Sánchezem či Arturem Vidalem. Společnost silné trojici dělá Austrálie.

"Jdeme na mistry světa, Austrálii, kterou jsme nikdy neporazili, a Chile, což je také velmi dobrý tým. Nečeká nás tedy nic lehkého, ale s těmi okolnostmi jsme srozumění. Nemáme nejlepší vylosování, raději bych do skupiny H," prozradil trenér nizozemských fotbalistů Luis van Gaal.

To trenér Španělska Vicente del Bosque byl rád, že jeho svěřenci vstoupí do turnaje těžkým zápasem. "Měl jsem ráno tušení, že budeme zase válčit s Nizozemskem. Od minulého finále se změnili, ale pořád mají Robbena, Van Persieho, Van der Vaarta, Sneijdera... Je dobře, že s nimi začínáme. Alespoň víme, že musíme hned od první minuty šampionátu hrát naplno. Musíme vyhrát skupinu, protože Brazílie svoji skupinu určitě vyhraje." 

"Skupina smrti" čeká na Anglii s Itálií. Tradiční účastníci turnaje a jedni z adeptů na celkový triumf ve skupině D vyzvou Uruguay, která se sice dostala na mistrovství až díky vítězné baráži, ale v JAR skončila čtvrtá a dlouhodobě podává výborné výkony, a Kostariku. "Uruguay a Itálie, to jsou v podstatě dva celky z prvního koše. Dokonce i Kostarika je velice silná. Nikdy nevíte. Fotbal se nehraje na papíře. Přesto zůstávám pozitivní," prohlásil trenér Albionu Roy Hodgson.

Je nám líto, video expirovalo.
Losování základních skupin fotbalového MS 2014 v Brazílii

Velice zajímavá bude i skupina G, v níž na sebe narazí Německo, Portugalsko, Ghana a USA. Všechny čtyři celky na posledním šampionátu dokázaly postoupit ze základní skupiny. Atraktivitu zvyšuje i skutečnost, že koučem Spojených států amerických je německá legenda Jürgen Klinsmann a za Ghanu nastupuje Kevin Prince Boateng, jehož bratr Jerome hájí německé barvy.

"Je to skupina snů. Už se nemůžu dočkat, až se na mistrovství potkáme s bratrem. Skvělý souboj bude rovněž se spoluhráčem z Schalke Jermainem Jonesem z USA," řekl Kevin Prince Boateng.

Velice přívětivý byl los k Francii. Svěřenci Didiera Deschampse se utkají v rámci skupiny E s asi nejslabším celkem z prvního koše, Švýcarskem, Ekvádorem a Hondurasem. Velké problémy by neměla mít ani Argentina. Jihoameričany čeká v "efku" nováček na šampionátech Bosna a Hercegovina, Írán a Nigérie.

Ve zbylých dvou skupinách C a H se střetnou Kolumbie, Řecko, Pobřeží slonoviny a Japonsko, respektive Belgie, Alžírsko, Rusko a Jižní Korea.

Šampionát začne 12. června 2014 a skončí 13. července. Mistrovství se bude hrát na dvanácti stadionech po celé Brazílii a finále se uskuteční na slavném Maracaná v Riu de Janeiru pro téměř 77 tisíc diváků. Z osmi skupin postoupí vždy nejlepší dva celky do osmifinále.

O rozlosování se postarali zástupci všech osmi dosavadních mistrů světa. A to Lothar Matthäus z Německa, Zinédine Zidane z Francie, Alcides Ghiggia z Uruguaye, který je jediným žijícím mistrem světa z roku 1950, Angličan Geoff Hurst, Argentinec Mario Kempes, Brazilec Cafú, Ital Fabio Cannavaro a někdejší španělský kapitán Fernando Hierro.

Během losu vystoupil na pódium také legendární Pelé a vyjádřil víru, že Brazílie na domácím šampionátu bude slavit úspěch. "Budeme ve finále. Vzpomínám si, jak můj otec plakal, když jsme v roce 1950 prohráli s Uruguayí. A já nechci, aby mě viděli moje děti plakat. Proto doufám, že vyhrajeme," řekl Pelé.

Složení základních skupin fotbalového mistrovství světa v roce 2014:

Skupina A: Brazílie, Chorvatsko, Mexiko, Kamerun,

Skupina B: Španělsko, Nizozemsko, Chile, Austrálie,  

Skupina C: Kolumbie, Řecko, Pobřeží slonoviny, Japonsko,  

Skupina D: Uruguay, Kostarika, Anglie, Itálie,

Skupina E: Švýcarsko, Ekvádor, Francie, Honduras,

Skupina F: Argentina, Bosna a Hercegovina, Írán, Nigérie,  

Skupina G: Německo, Portugalsko, Ghana, USA,

Skupina H: Belgie, Alžírsko, Rusko, Jižní Korea. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články