Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Španělská zkáza: Nizozemci jim nasázeli pět gólů

Salvador - Fotbalisté Španělska v repríze finále posledního mistrovství světa s Nizozemskem utrpěli debakl 1:5. Obhájci titulu v úvodním duelu skupiny B šampionátu v Brazílii vedli díky penaltě Xabiho Alonsa, v závěru první půle ale vyrovnal Robin van Persie. Po přestávce se trefili dvakrát Arjen Robben, Stefan de Vrij a znovu Van Persie, který jako první Nizozemec skóroval na třech mistrovstvích světa. Úřadující mistři světa a Evropy zahájili turnaj porážkou stejně jako před čtyřmi lety v Jihoafrické republice. Exkluzivní postřehy z utkání připojil manažer české reprezentace Dušan Fitzel v podobě textového on-line přenosu.

Arjen Robben
zdroj: ČTK/ANP autor: Koen van Weel

On-line textový přenos

90.+3

Dušan Fitzel: Po prvním poločase takový výsledek nečekal vůbec nikdo. Opět se ukázalo, jak je fotbal nádherná hra.

90.+3

Dušan Fitzel: Teď přichází nejtěžší chvíle pro trenéra Del Bosqueho. Okamžitě po zápase půjde na bleskový rozhovor a pro jeho hráče bude velmi důležité, co řekne. Nějaké nešťastné vyjádření by mohlo tým ještě víc srazit.

90.

Dušan Fitzel: Nizozemci jsou sice teď v euforii, ale takový výrazný výsledek jim může i uškodit, že další zápas podcení. Teď je důležitá role trenéra Van Gaala, aby udržel tým na zemi.

85.

Casillas teď naopak skvěle zasáhl proti voleji Robbena.
Dušan Fitzel: Robben s Van Persiem se dnes pohybují jakoby v jiné dimenzi. Dnešek je nejlepší reklamou na fotbal a Robben je v hlavní roli.

80.

Robben přesprintoval Ramose, využil dalšího zaváhání Casillase a definitivně odčarovává kouzlo fotbalu úřadujících mistrů světa.
Dušan Fitzel: Dnes se píše fotbalová historie. Výkon Robbena je jedním slovem fenomenální, zatímco španělská defenzíva doslova hoří.

75.

Dušan Fitzel: Španělé mají stále jedinou herní variantu, přihrávky do volného prostoru za nizozemskou obranu. Narozdíl od prvního poločasu ale nikdo ze španělských ofenzivních hráčů do nebezpečných prostorů nenabíhá.

72.

Chyby Casillase v rozehrávce využívá Van Persie a je zaděláno na debakl.
Dušan Fitzel: Tato minela nejspíš Del Bosqueho definitivně přesvědčí, že změna v brance je nutná. I pokud Casillase podrží, je otázkou, jestli to gólman Realu ustojí psychicky. Pokud ho posadí na lavičku, tak tím zřejmě ukončí jeho reprezentační kariéru.

70.

U třetího gólu zaváhal i brankář Casillas, který měl nejspíš vyběhnout na centr.
Dušan Fitzel: Uvidíme, co dnešek udělá s pozicí Casillase ve španělském týmu. Na šanci čeká zejména mladý De Gea, ale je otázkou, zda Del Bosque vymění svého klíčového hráče.

65.

Sneijderův centr prolétl až na zadní tyč k volnému De Vrijovi a Nizozemsko vede o dvě branky.
Dušan Fitzel: Fatální selhání celé španělské defenzívy. Místo aby se soustředili obránci na nabíhající hráče, všichni sledují pouze míč a trojice Nizozemců jim bez povšimnutí proběhla až k brance.

63.

Dvojité střídání ve španělském týmu.
Dušan Fitzel: S odchodem Alonsa budou muset Španělé přeskupit střed zálohy, ke Xavimu se bude muset stáhnout Iniesta. 

53.

Robben si ve vápně poradil s dvojicí obránců a otáčí skóre.
Dušan Fitzel: Opět úžasný náběh od Robbena a v této situaci už to mají střední obránci velmi obtížné. Robben přesně vystihl okamžik, kdy bude Blind centrovat, odskočil si od Piquého a kvalitou zpracování ukázal, jak geniální hráč to je.

48.

Dušan Fitzel: Téměř nevidíme situace jeden na jednoho. Spíše průnikové přihrávky a pohyb v prostoru. Na této úrovni je každý souboj riskantní a hrozí ztrátou míče.

45.

Na Blindův centr od postranní čáry si naběhl Van Persie a hlavou přeloboval Casillase.
Dušan Fitzel: Skvělý centr od Blinda a výborný náběh Van Persieho. Obránci to měli v této situaci těžké, ale každopádně jde jednoznačně o chybu stoperů.

43.

Dušan Fitzel: Španělé zatím výrazně využívají více roztažené nizozemské obrany. Zatímco čtyři obránci mají mezi sebou rozestup 10 metrů, tak tři stopeři tak 12-13 metrů. A Xavi s Iniestou toho dokážou využít. Jejich přihrávky za obranu jsou bezkonkurenční.

32.

Dušan Fitzel: Obraz hry se totálně otočil. Španělé teď mohou hrát v pohodě a čekat na brejky.

26.

De Vrij podle rozhodčích fauloval ve vápně Diega Costu a Xabi Alonso nařízenou penaltu proměnil.
Dušan Fitzel: Možná další kontroverzní rozhodnutí. Spíše to vypadalo, že Costa šlápl de Vrijovi na nohu, ale přiklonil bych se k tomu, že penalta to přesto byla. Každopádně přihrávka Xaviho na Costu byl geniální. 

24.

Dušan Fitzel: Španělé před čtyřmi lety chodili snad kromě Xaviho všichni do zakončení. Ale jak Iniesta a další středopolaři stárnou, tak se čím dál víc stahují do středu pole a nejdou do koncovky. A to by pro ně mohl být na tomto turnaji velký problém.

20.

Dušan Fitzel: Pro českou reprezentaci je možná dobře, že hraje s Nizozemskem už na začátku kvalifikace. Po mistrovství přijde nový trenér, možná opět změní herní systém, bude zabudovávat nové hráče. Samozřejmě podzimní pohoda Nizozemců bude odvislá i od toho, jak se jim teď na MS bude dařit.

17.

Dušan Fitzel: Zatím je to spíše opatrné až nudné utkání, s jedinou větší šancí, nikdo nechce udělat chybu. Jde o důležité první utkání ve skupině a případná porážka by znamenala velký problém, v lepším případě osmifinále s Brazílií. A to nechce nikdo.

13.

Dušan Fitzel: V Liberpoolu jsem ještě nedokázal docenit Xabiho Alonsa. Ale pokud ho chvíli pozorujete, tak má úžasný přehled, je to naprosto fenomenální, nepostradatelný hráč. Pro Španělsko i pro Real.

8.

Robben vyslal Sneijdera do první velké příležitosti utkání.
Dušan Fitzel: Ofenzivním hráčům Nizozemska nemůžete dát ani minimální prostor. Přihrávka může jít i na obsazeného hráče, ale jakmile má okolo sebe metr volného prostoru, jen sklepne míč na nabíhajícího spoluhráče a okamžitě je z toho šance. 

4.

Dušan Fitzel: V nizozemském systému se třemi obránci musí brankář ještě navíc hrát extrémně dobře nohama. Je otázka, jak gólman Cilessen zvládne tlak prvního velkého turnaje. 

Španělé vstřebávají jeden z nejtěžších debaklů ve své historii. Pět a více gólů naposledy inkasovali v roce 1963, kdy v přípravném utkání doma podlehli Skotsku 2:6. Pět branek v soutěžním duelu dostali poprvé po 64 letech, v roce 1950 shodou okolností také na světovém šampionátu v Brazílii prohráli s domácím výběrem 1:6.

Během prvních minut Španělé k Nizozemcům velmi rychle přistupovali. Oranjes přesto dokázali zahrozit už v 8. minutě z brejku. Na středu hřiště se dostal k míči Robben, jenž si ho perfektně zpracoval a mezi obránci Španělska vyslal do samostatného úniku Sneijdera. Ten se dostal s míčem na hranici velkého vápna, odkud tvrdě vypálil. Vyběhnuvší Casillas však zůstal zkušeně stát a střelu vyrazil o zem do bezpečí.

Pískání na Costu

Na druhé straně se za nedlouho octl v náznaku příležitosti kanonýr Diego Costa. Xavi mu do vápna adresoval přesnou přihrávkou a rodilého Brazilce zastavil skvělým obraným zákrokem Vlaar. Costa to s fanoušky neměl vůbec snadné. Při každém jeho dotyku míče bylo z hlediště slyšet bučení.

Jenomže právě robustní útočník Atlétika Madrid zařídil první branku. Dostal se s míčem do vápna, kde chytře zasekl, a přitom byl podražen De Vrijem - Ital Rizzoli odpískal penaltu. Ze značky jedenácti metrů se pak nemýlil Xabi Alonso.

Stoprocentní příležitost v dalším průběhu neproměnil David Silva, kerý utíkal z levé strany sám na branku. Když se dostal s míčem do vápna, snažil se obloučkem přehodit vybíhajícího Cillessena, ale ten dokázal zasáhnout a míč vyrazil na rohový kop.

Tým Louise van Gaala do poločasu stihl vyrovnat. Španělé nerozehráli rohový kop dobře, Nizozemci se dostali do protiútoku, který vedl po levé straně Blind, jenž se blýskl ukázkovým centrem do vápna. Kapitán Robin van Persie si naskočil do vzduchu a pěknou rybičkou přeloboval bezmocného Casillase. (Casillas přišel o neprůstřelnost na MS, která trvala 476 minut. V platnosti tak zůstává rekord Itala Zengy, který v roce 1990 udržel čisté konto 517 minut).

"Mohli jsme jít do dvoubrankového vedení a místo toho to bylo 1:1, přesně tyto věci nakonec rozhodují. Potom nám nevyšlo už prakticky nic," uvedl záložník Andrés Iniesta.

Rozdílový hráč Robben 

Španělská obrana si na počátku druhého poločasu nepočínala nejlépe a tvrdě na to doplatila. Po dalším centru za obranu zařídil obrat Arjen Robben v 53. minutě. Velmi dobře si zpracoval dlouhý pas, kličkou obelstil Piquého a tvrdou střelou ze středu pokutového území zamířil k pravé tyči. Syn slavného otce Daley Blind si připsal na své konto další asistenci.

Za chvíli pálil do břevna aktivní Van Persie. Dvoubrankový rozdíl ve skóre se zrodil v 65. minutě. Sneijder rozehrával volný kop centrem na zadní tyč, u které se zjevil ve vzduchu De Vrij a hlavou uklidil míč do branky – 3:1.

Silva mohl pro obhájce zlata vykřesat naději, když se ke střele dostal Alba. Cillessen jeho pokus vyrazil před sebe a Silva dorážkou uklidil míč do branky, ovšem z ofsajdového postavení. Branka nebyla správně uznána.

"Ďábel" Van Persie se podruhé dočkal v 72. minutě po školáckém kiksu Casillase, který neměl svůj den. Gólman nejprve špatně zpracoval malou domů, v souboji na zemi ho následně definitivně ztratil a nabuzený Van Persie ho lehce uklízel do odkryté branky – 4:1.

Radost hráčů Nizozemska
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Cao Can

Fantazie v podání nizozemských fotbalistů pokračovala. Neuvěřitelné sólo předvedl za dalších osm minut fenomenální Robben, který z poloviny hřiště svedl úspěšný sprinterský souboj s Ramosem, ve vápně se kličkou zbavil i Casillase a ze středu pokutového území poslal míč tvrdou ranou pod břevno. Nizozemci svým výkonem poslali velké varování českému celku, který bude v září jejich prvním soupeřem v kvalifikaci mistrovství Evropy 2016.

"Kvůli takovým zápasům člověk žije, kvůli takovým zápasům hraje fotbal. Musíme si to užít. Vždy jsem tomuto týmu věřil. Můžeme toho hodně dokázat, jen tomu musíme věřit," uvedl Robben. "Je to neskutečné, pro celé Nizozemsko jde o splněný sen. Neumím to vysvětlit, je to úžasné," řekl kapitán Van Persie.

Španělsko - Nizozemsko 1:5 (1:1)

Branky: 27. Alonso z pen. - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. De Vrij. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Casillas - De Guzmán, De Vrij, Van Persie. Diváci: 48.173.

Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba - Alonso (63. Pedro), Busquets - Xavi, Iniesta, Silva (78. Fábregas) - Costa (63. Torres). Trenér: Del Bosque.

Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij (77. Veltman), Vlaar, Martins Indi, Blind - De Jong, De Guzmán (62. Wijnaldum) - Sneijder - Robben, Van Persie (79. Lens). Trenér: Van Gaal.

Vicente del Bosque (trenér Španělska): "Porážku musíme přijmout. Nechci nás tím nějak ospravedlňovat, ale z akce Davida Silvy jsme měli přidat druhý gól. Místo toho přišlo vyrovnání a ve druhé půli byl soupeř ve všem lepší. I tak jsme ale bojovali. Revoluce teď nepřijde, doufám, že dokážeme přijmout porážku, stejně jako jsme dokázali přijímat vítězství. Jsme teď v delikátní situaci, v příštím utkání s Chile se to musíme pokusit napravit."

Louis van Gaal (trenér Nizozemska): "Rozhodně jsem nečekal takový výsledek a že nastřílíme tolik branek. Španělé zakládali postupné útoky, my je zachytávali a šli rychle do protiútoku. Moji hráči to odehráli skvěle. Vyšlo to mnohem lépe, než jsme vůbec mohli doufat. S útočníky jako Van Persie a s Robbenem a Sneijderem za nimi se takové věci mohou stát. Ale zatím nemáme nic jisté, začali jsme pěkně, ale dobrý start to bude až tehdy, až porazíme Austrálii."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články