Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Španělé musí proti Chile uspět, jinak budou blízko vyřazení

Středeční program na mistrovství světa bude ve znamení zápasů druhého kola základních skupin. Ve skupině B je s napětím očekáván především duel Španělska s Chile (od 21:00 SEČ v Rio de Janeiro), v němž si obhájci titulu potřebují nutně dojít pro vítězství, aby se vrátili do hry o účast ve vyřazovací fázi turnaje. Postupu ze skupiny B se mohou výrazně přiblížit Nizozemci, či si jej dokonce přímo zajistit, a to pokud porazí Austrálii (od 18:00 v Porto Alegre). O osmifinálovou naději se v přímém souboji střetnou ve skupině A zatím bezbodové týmy Kamerunu a Chorvatska (od 00:00 v Manausu). Všechny tři duely můžete sledovat živě na ČT sport i na našem webu.

Nad startem Torrese v základní sestavě Španělů visí otazník
zdroj: ČTK/AFLO autor: Daisuke Nakashima

Úřadující šampioni ze Španělska si po šokujícím debaklu 1:5 od Nizozemska nemohou dovolit již další zaváhání, protože druhá porážka by znamenala téměř jistý konec na turnaji. "Po tom strašném výsledku víme, že nás čeká předčasné finále a hodně intenzivní zápas," uvedl Xabi Alonso. "Pokud nezvítězíme, jedeme domů a následky budou brutální," přidal další záložník Cesc Fábregas.

Španělsko prohrálo úvodní utkání i na minulém šampionátu v Jihoafrické republice, když překvapivě podlehlo 0:1 Švýcarsku. Poté však svěřenci Vicente del Bosqua dokázali v základní skupině porazit Honduras a právě Chile a nakonec došli až ke zlatu. Otázkou je, k jakým změnám se kouč Del Bosque odhodlá.

Je nám líto, video expirovalo.
Španělé před Chile: Musíme ze sebe vydat to nejlepší

S Nizozemskem selhaly i největší opory, které za posledních šest let pomohly Španělsku vyhrát MS a dvakrát Euro. "Mohou nastat dvě nebo tři změny. Pokud nějakou změnu uděláme, na nikoho tím nebudeme ukazovat. Nikdo se nemusí bát, že ztratí naši náklonnost, ale tým je důležitější než obliba jednotlivců," prohlásil španělský trenér.

Chile na úvod MS zdolalo 3:1 Austrálii, ale soupeře z Pyrenejského poloostrova z deseti pokusů ještě nikdy neporazilo a hned osmkrát v historii s ním prohrálo. Poprvé to bylo na brazilském MS 1950 na stadionu Maracaná, jenž bude hostit i středeční duel. "Čeká nás těžký zápas proti týmu, který osobně považuji za nejlepší na světě," řekl chilský záložník Arturo Vidal. "Nikdo nečekal, že Nizozemsko zvítězí 5:1. Španělé ale stále mají vše potřebné k tomu, aby znovu vyhráli mistrovství světa," doplnil středopolař Juventusu Turín.

Předpokládané sestavy:

Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba - Alonso, Busquets - Xavi (Koke), Iniesta, Silva - Costa (Fábregas).
 
Chile: Bravo - Medel, Jara, Mena - Isla, Aránguiz, Vidal, Díaz - Valdivia, Sánchez, Vargas.

Absence: De Gea (zranění) - nikdo.
 
Disciplinární ohrožení: Casillas - Aránguiz (oba 1 ŽK).

Nejlepší střelci na turnaji: Alonso - Beausejour, Sánchez, Valdivia (všichni 1).
 
Zajímavosti:

- Španělsko vyhrálo v historii MS oba své dosavadní zápasy s Chile
 
- Chile na úvod turnaje porazilo 3:1 Austrálii a poprvé od roku 1962 dalo v jednom duelu na MS tři góly
 
- Španělsko naposledy prohrálo 2x za sebou v říjnu 2006
 
- útočník Barcelony Sánchez se podílel na 7 z posledních 8 branek Chile na MS (6 gólů a 1 asistence)

Nizozemce drží při zemi špatná bilance ze vzájemných utkání s Austrálií

Nizozemsko po skvělém vstupu do brazilského šampionátu nechce usnout na vavřínech a proti Austrálii touží splnit roli favorita. "Dosáhli jsme působivého výsledku, ale máme před sebou ještě velmi dlouhou cestu. Je to můj pátý velký turnaj a vím, jak to chodí. Euforie zmizí stejně rychle, jak se objevila," upozornil kapitán Robin Van Persie, autor dvou branek proti Španělsku.

Hráči "Oranjes" překvapivě ještě nedokázali 62. tým žebříčku FIFA porazit a v předchozích třech přípravných zápasech jednou prohráli a dvakrát remizovali. Klíčovým australským hráčem je zkušený útočník Tim Cahill, který se podílel na pěti z předchozích devíti branek svého týmu na mistrovství světa. Přesně mířil i do sítě Chile.

"Pokud od nás Tim dostane dobré nahrávky, bude nebezpečný. Takže se mu pokusíme poskytnout v šestnáctce ten správný servis," uvedl záložník Mark Bresciano. "Musíme si na Cahilla dát pozor. V načasování hlaviček je jedním z nejlepších hráčů, co jsem na světě viděl. Vždycky nechá na hřišti celé své srdce," ocenil Cahilla nizozemský středopolař Nigel de Jong.

Předpokládané sestavy:

Austrálie: Ryan - McGowan, Spiranovic, Wilkinson, Davidson - Bresciano, Jedinak, Milligan - Leckie, Halloran - Cahill.

Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind - De Jong, De Guzmán - Sneijder - Robben, Van Persie.

Absence: Franjic (zranění) - nikdo.

Disciplinární ohrožení: Cahill, Jedinak, Milligan - De Guzmán, De Vrij, Van Persie (všichni 1 ŽK).

Nejlepší střelci na turnaji: Cahill (1) - Robben, Van Persie (oba 2). 

Zajímavosti: 

- Nizozemsko na MS neprohrálo v základní skupině 11 zápasů po sobě (od porážky s Belgií v roce 1994)

- Austrálie vyhrála jen 3 z předchozích 11 utkání na MS 

- Van Persie vstřelil 10 gólů za posledních 9 zápasů za Nizozemsko, Robben dal 7 branek za posledních 7 utkání

- Cahill se podílel na 5 z celkového počtu 9 australských branek na MS (4 góly a 1 asistence)

Kamerunu bude proti Chorvatům chybět zraněný Eto'o

Jelikož oba celky úvodní zápas prohrály, další porážka už by pro ně znamenala jen minimální naději. Zvláště když za posledních pět šampionátů se pouze jednou stalo, že by ze skupiny postoupil tým s pouhými třemi body. V roce 1998 se to povedlo Chile.

Kamerun může mít zápas o to těžší, že kvůli zranění kolena nebude moci nasadit klíčového útočníka a kapitána Samuela Eto'a. Vyhlášený kanonýr přitom vstřelil tři poslední góly Lvů na mistrovstvích světa. Nahradit ho může buď útočník Fenerbahce Istanbul a druhý nejlepší střelec v nominaci Pierre Webó nebo Vincent Aboubakar z Lorientu. Oba však za poslední čtyři roky dali v reprezentaci dohromady jen tři góly.

"Za poslední tři měsíce jsem neměl čas si kolena pořádně doléčit. Proti Mexiku jsem to zkusil, ale po poradě s lékaři jsme došli k závěru, že si potřebuji odpočinout," řekl Eto'o, kterému dokonce hrozí, že přijde o zbytek turnaje. "Podle lékařů bude mimo hru deset dní," dodal mluvčí kamerunské reprezentace Laurence Fotsoa.

To Chorvatsku se po disciplinárním trestu vrací do sestavy útočník Bayernu Mnichov Mario Mandžukič. Ohrožený start je však u klíčového záložníka Luky Modriče. "Jeho stav se ale zlepšuje a věřím, že bude připraven hrát. Navíc máme zpět Mandžukiče, což je pro nás velká zbraň. Svou agresivitou pozvedne celý tým," řekl trenér Niko Kovač.

Zatímco proti Brazílii se Chorvaté museli hlavně bránit, proti Kamerunu Kovač očekává opačný průběh a věří, že jeho hráči výhrou vykročí za postupem. "Proti Brazílii se těžko útočilo, ale tento zápas bude jiný příběh. Očekávám, že budeme držet míč a že budeme na hřišti dominovat. To bude klíčové s ohledem na náročné klimatické podmínky v Manausu," dodal Kovač s odkazem na to, že se zápas hraje v městě uprostřed deštného pralesa s vysokou vlhkostí a horkem.

Také trenér Kamerunu Volker Finke však věří svému týmu, který bude usilovat o vylepšení bilance z MS, kde vyhrál jediný z posledních 14 zápasů. "Chorvatsko má skvělé hráče z Realu Madrid či Bayernu a je to opravdu dobrý tým. Na druhou stranu jsou ale v totožné situaci jako my. Také jsou bez bodu. Proto nemá cenu mluvit, ale je třeba konat a vyhrát za každou cenu," dodal Finke.

Předpokládané sestavy: 

Kamerun: Itandje - Assou Ekotto, Nkoulou, Chedjou, Bedimo - Mbia, Song, Makoun - Moukandjo, Webó, Choupo-Moting.

Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko - Perišič, Rakitič, Modrič, Brozovič, Olič - Mandžukič.

Absence: Eto'o (zranění) - Modrič (nejistý start). 

Disciplinární ohrožení: Nounkeu (ŽK) - Čorluka, Lovren (oba ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: nikdo - nikdo. 

Zajímavosti: 

- Chorvatsko v dosavadních třech případech nikdy na MS neprohrálo druhý zápas ve skupině, 2 vyhrálo a jednou remizovalo 

- Chorvatsko už 5 zápasů v řadě na MS nevyhrálo 

- pro Chorvatsko jde o první zápas s africkým celkem na MS 

- Kamerun vyhrál jediný z posledních 14 zápasů na MS , přičemž prohrál svých posledních 5 zápasů na MS

 - poslední 3 góly Kamerunu na MS dal Eto'o

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články