Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šéflékař FIFA Dvořák: Počet zranění na šampionátech výrazně klesá

Praha – Brazilský šampionát je před svým vrcholem a zároveň před svým koncem. Zbývají poslední dva zápasy, ve kterých půjde o medaile a titul mistra světa, obecné trendy se však dají vysledovat už z dosavadního průběhu. A mnohdy se můžeme dozvědět zajímavé informace. Šéflékař Světové fotbalové federace Jiří Dvořák například prozradil, že od roku 1998 výrazně poklesl počet zranění na zápas.

Jiří Dvořák
zdroj: isifa/AFP

Je to velice optimistická informace. Dvořák totiž potvrdil, že za posledních šestnáct let, tedy pět šampionátů, statisticky ubylo jedno zranění na zápas. "Sledujeme data o zranění od roku 1998. Jasná je tendence, že počet zranění klesá. Z 2,7 zranění na zápas na 1,6, což je letošní údaj z Brazílie."

Za pozitivní změnou je prý zejména lepší práce rozhodčích. "Dává se mnohem více žlutých karet po faulech, aniž by rozhodčí věděli, zdali se hráč zranil, nebo ne. To je jasná tendence, kvalita rozhodování je mnohem lepší. I hráči jsou lépe připravení na šampionát."

Ikonickým a zřejmě nejdiskutovanějším zraněním letošního šampionátu je bezesporu zlomený obratel brazilské hvězdy Neymara. "To zranění je bolestivé, on během zákroku cítil, že se něco děje. Ale mělo by se zahojit tak, že to v budoucnu hráč nebude vůbec cítit. Je to otázkou čtyř až šesti týdnů," říká Dvořák.

Český lékař zároveň upozorňuje na problém, který trápí i většinu fotbalových fanoušků – na filmování. "Simulace je pro mě to nejhorší, co ve fotbale je. Proti tomu bojujeme. A je jich statisticky méně. Když to srovnám například se šampionáty v letech 1998, 2002, 2006, tak je hereckých výplodů čím dál méně," upozorňuje na pozitivní trend.

Dalším obecným problémem sportu je doping, Dvořák však říká, že ten se letošního mistrovství naštěstí netýká. "Před tímto šampionátem jsme vytvořili zcela novou strategii, všechny hráče jsme předem vyšetřili, aniž bychom byli ohlášeni, navíc hráče testujeme rutinně během mistrovství. Poté srovnáváme výsledky původní a nové. Zatím nevidíme žádnou výchylku."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články