Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šampionát trhá rekordy "vlastňáků". Padá jich pětkrát více než v minulosti

Sao Paulo – Brazilský šampionát je zatím rájem střelců vlastních branek. Zatímco na předchozích 19 fotbalových mistrovstvích světa bylo jen zhruba 1,6 procenta gólů vlastních, v Brazílii jich zatím padá pětkrát tolik. Dosavadních 11 zápasů přineslo 37 branek, z nichž tři byly vlastní, což je zhruba 8,1 procenta. 

Na minulých šampionátech padlo 2 208 branek, z nich však jen 36 bylo vlastních. V Brazílii k nim po 11 odehraných duelech přibyly už tři. Vůbec poprvé se navíc stalo, že by turnaj odstartoval vlastní gól, poté co se v zahajovacím duelu smolně trefil do své branky domácí Marcelo. Brazílie i tak porazila Chorvatsko 3:1. To další dva smolaři už takové štěstí neměli.

Brankář Hondurasu Noel Valladares si srazil do branky míč po střele Karima Benzemy do tyče; gól potvrdila branková technologie. Francie nakonec vyhrála 3:0. Bosenský obránce Sead Kolašinac si pak v duelu s Argentinou dal dokonce nejrychlejší vlastní gól v historii MS, když po centru Lionela Messiho skóroval už po dvou minutách a 10 sekundách. Argentina vyhrála 2:1.

Zatím nejvíce vlastních gólů na šampionátu padlo v roce 1998 ve Francii, kde jich bylo k vidění šest. Čtyři pak v letech 1954 a 2006. V Brazílii začíná být rekord v ohrožení, do konce turnaje zbývá ještě 53 zápasů. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články