Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rozjetá Francie dala Švýcarsku pět gólů a jasně zvítězila

Salvador - Gólové hody a smrtící protiútoky nabídl souboj Francie a Švýcarska. Utkání, ve kterém se z vítězství 5:2 radovali Francouzi, byla k vidění neproměněná penalta, dva góly během jediné minuty i neuznaný gól po závěrečném hvizdu. Za Francii postupně skórovali Giroud, Matuidi, Valbuena, Benzema a Sissoko. Zápas mezi těmito dvěma celky tak poprvé od mistrovství Evropy v roce 2004 neskončil remízou.

Radost hráčů Francie
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Francouzská útočná aktivita začala střelou Benzemy, který technickým obstřelem o kousek minul vzdálenější tyč. Už po sedmi minutách museli Švýcaři střídat kvůli krvavému zranění v obličeji Steveho von Bergena, který dostal kopačkou do obličeje od Oliviera Girouda. Trávník sice opustil po svých, ale značně otřesený. Na hřiště za něj naklusal obránce španělské Valencie Phillipe Sanderos.

Nový útočník ve francouzské sestavě Giroud se prosadil po rohu v 17. minutě. Valbuenův kroucený míč totiž našel přesně jeho hlavu. Ke smůle Švýcarů šel míč brankáři Benagliovi do protipohybu. Ihned po rozehrání vyrobil velkou chybu Behrami a míče se bleskově zmocnil Benzema. Ten přihrávkou vybídl ke skórování Matuidiho, který přesnou střelou na přední tyč navýšil vedení. Sebevědomí Francie narostlo během minuty do oblak města Salvador.

Před koncem úvodní půlhodiny dostali Švýcaři míč do sítě, jenže Xhakův gól nemohl být uznán kvůli ofsajdu. Fotbalisté v červeném nicméně po standardní situaci nastínili své možnosti. Zanedlouho střelec proti Ekvádoru Mehmedi vypálil zpoza vápna na Llorise, jenž míč vyrazil pouze k Shaqirimu. Záložník Bayernu Mnichov ale ve výborné pozici netrefil míč tak, jak si přál. Branku proto těsně minul.

A mohl přijít trest. Švýcarský stoper Djourou nesmyslně atakoval ve vápně Benzemu a rozhodčímu nezbylo než zapískat penaltu. Sám faulovaný jako exekutor však dal nevýraznou střelou šanci vyniknout Benagliovi, který míč vyrazil k nohám Valbueny. Jeho dorážka z malého vápna do totálně prázdné branky naprosto nepochopitelným způsobem skončila na břevně. Benzema se tak stal prvním neúspěšným exekutorem pokutového kopu na MS v Brazílii.

Katastrofa pro Švýcarsko přišla po špatně rozehraném rohu ve 40. minutě. Míč se po rychlém protiútoku dostal k Giroudovi, který ho předložil Valbuenovi a ten pohodově zakončil do odkryté branky tentokrát bez problémů – 3:0. Ten samý hráč měl i další střelecký pokus, který však mířil do míst, kde stál připravný Begnalio.

Švýcaři se nevzdávali a do druhého dějství vstoupili s větší aktivitou. Důkazem byla dalekonosná Džemailiho střela těsně nad branku. Francouzi opět hrozili z protiútoků. Jeden z nich neúspěšně zakončil Benzema, když před tím hledal Girouda neúnavný Valbuena.

Gólové hody hráčů ze země galského kohouta však pokračovaly od 63. minuty. Nejprve přidal z blízka Benzema a za chvíli poslal utaženou gólovou ránu na zadní tyč Moussu Sissoko. Před tím ještě neproměnil další příležitost Evra.

Kosmetické snížení skóre zařídil Džemaili z přímého volného kopu. Jeho čistě napálený pokus nártem prolétl tříčlennou zdí a zapadl přesně k tyči Llorisovy branky. Pěkný fotbalový moment přišel v 87. minutě, kdy si Xhaka naběhl za obranu a trefil naprosto přesně z voleje na třígólový rozdíl. Švýcaři víc už ale nedokázali a přišli o výbornou statistiku. V posledních osmi zápasech na mistrovství světa dostali pouhé dva góly. Proti Francii obdrželi rovných pět.

Francie tak teprve podruhé v historii dokázala vyhrát první dva zápasy ve skupině na světovém šampionátu. "Zatím to máme rozběhnuté skvěle. Máme skvělého týmového ducha a dosud jsme na šampionátu předvedli výbornou práci," chválil svůj tým útočník Olivier Giroud. Švýcarsko inkasovalo pět branek v jednom zápase na MS poprvé od roku 1966. "Dostat pět gólů od Francie, to je hořké. Možná ale lepší prohrát takhle vysoko než 0:1," řekl švýcarský kapitán Gökhan Inler.

Švýcarsko - Francie 2:5 (0:3)

Branky: 81. Dzemaili, 87. Xhaka - 17. Giroud, 18. Matuidi, 40. Valbuena, 67. Benzema, 73. Sissoko. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ŽK: Cabaye (Francie). Diváci: 51 003.

Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen (9. Senderos), Rodriguez - Shaqiri, Behrami (46. Dzemaili), Xhaka, Inler, Mehmedi - Seferovic (69. Drmic). Trenér: Hitzfeld.

Francie: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (66. Koscielny), Evra - Sissoko, Cabaye, Matuidi - Valbuena (82. Griezmann), Giroud (63. Pogba), Benzema. Trenér: Deschamps.

Didier Deschamps (trenér Francie): "Byl to od nás velmi dobrý zápas, mnoho se nám toho povedlo. Pět gólů proti silnému švýcarskému týmu, to je geniální. Byl to pro nás opravdu krásný večer. Musíme ale dobře hrát také proti Ekvádoru. A v osmifinále pak vše začíná znovu od nuly."

Ottmar Hitzfeld (trenér Švýcarska): "Cítím se nyní samozřejmě špatně. Byl to pro nás velmi těžký večer. Měli jsme značné potíže, přestože jsme první čtvrthodinu odehráli dobře až do prvního rohového kopu. Nezvládli jsme využít našeho potenciálu a dělali jsme těžké individuální chyby. Je pak samozřejmě obtížné dát tomu zase nějaký řád. Přesto jsme se nevzdali a na konci jsme dali dvě branky, to bylo důležité. Máme stále dobrou šanci postoupit do osmifinále."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články