Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Robben pády přihrával a rozhodčí to netrestal, nechápou Mexičané ani experti

Fortaleza/Praha Osmifinálovou bitvu Nizozemska s Mexikem rozhodla velmi sporná penalta, kterou "zařídil" Arjen Robben. Nizozemci díky jejímu úspěšnému proměnění od střídajícího útočníka Huntelaara strhli vítězství na svou stranu a postoupili do čtvrtfinále. Kontroverzní moment z nastavení ale vyvolal další otazník nad podivným rozhodováním sudích na mistrovství světa v Brazílii.

Arjen Robben zákrokům Mexičanů přidával
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Robben převzal od Van Persieho, kterého střídal střelec Huntelaar, kapitánskou pásku a byl hlavní ofenzivním tahounem Oranjes. Je pravda, že ve velkém vedru pro tým hodně dřel a byl Mexičany okopáván. Penaltou záváněl už kontakt s kapitánem Márquezem v prvním poločase. Vyslyšen byl až ve čtvrté minutě nastavení. Na rozhodčího Proencu to však zkoušel celý zápas. 

"Výsledek je naprosto nespravedlivý. Vedli jsme si dobře, ale na mistrovství bylo celou dobu všechno proti nám," uvedl mexický kouč Miguel Herrera. "Dnes to byl pán s píšťalkou, který nás vyřadil z turnaje. Když si rozhodčí vymyslí penaltu, jste venku z mistrovství světa," zlobil se trenér. "Očekávám aspoň to, že se komise rozhodčích podívá na to, co se stalo, a tenhle gentleman pojede domů stejně jako my," dodal ironicky Herrera.

Mexický trenér Miguel Herrera:

"Odehráli jsme tu čtyři zápasy a ve třech z nich šel rozhodčí proti Mexiku."

"Filmoval třikrát. Rozhodčí mu měl hned v prvním případě dát kartu. Měl by varovat toho, kdo se pokusí podvádět. Podruhé už by to Robben neudělal. Ale takhle věděl, že se mu nic nestane," mínil Herrera.

Robben se přiznal, tvrdí kapitán Márquez

Mexičané dokonce tvrdili, že sám Robben přiznal, že o penaltu nešlo. "Mluvil jsem s ním po zápase a řekl mi, že to penalta nebyla," uvedl Márquez. "Ale říkal, že první zákrok byl na penaltu a nebyl odpískaný," dodal Márquez k jiné sporné situaci v utkání.

Herrerovi se nelíbilo ani to, že zápas s Nizozemskem řídil Evropan. "Pokud na zápas pošlou rozhodčího ze stejného kontinentu, z něhož je soupeř, musíte se začít ptát, proč tedy vůbec nominují sudí z jiných kontinentů z Afriky, Asie," dodal Herrera.

Robbenova chytrost, nebo špatnost?

Nizozemci v zápase mohutně finišovali. V 88. minutě po šikovné hlavičce Huntelaara srovnal nekompromisní dělovkou Wesley Sneijder. Pak vlétl do vápna Robben, obehrál jednoho hráče a před zkušeným Márquezem zasekl na levačku. Následoval jemný dotyk od mexického kapitána a teatrální pád nizozemského.

Uznávaný trenér Verner Lička neměl po utkání ve studiu ČT pro výrok sudího pochopení. "Pokutový kop musí být stoprocentní. Možná tam kontakt byl, ale rozhodně ne faul a ještě k tomu takový, aby musel způsobit pád, jaký jsme viděli," uvedl Lička.

Expert ČT Josef Csaplár měl podobný názor. "Já bych ji nepískl, naopak bych Robbenovi dal žlutou kartu. Penalta byla z velké části nafilmovaná a přihraná. V takovém zápase a minutě musí být jednoznačná. Není to Robbenova chytrost, ale jeho špatnost," kroutil hlavou Csaplár.

Huntelaar nakonec pokutový kop s jistotou proměnil a zařídil "Tulipánům" postup mezi nejlepší osmičku. "Byl to hotový nával adrenalinu. Situace, o které sníte už jako malý kluk dát vítězný gól. Je to prostě fantastické," uvedl v pozápasovém rozhovoru Huntelaar, který si na penaltu troufl, třebaže naposledy z jedenácti metrů selhal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články