"Repre" jde na Armény. Nezbývá než zvítězit

Praha – Přípustné je jedině vítězství. Jakákoliv ztráta znamená konec nadějí. Jednoznačný úkol stojí před českými fotbalisty – v posledním domácím utkání kvalifikace na mistrovství světa proti Arménii musí zvítězit, jinak se účast na šampionátu promění v utopii. Český tým se bude muset v zápase vyrovnat s absencí Vladimíra Daridy a Tomáše Hübschmana, chybět naopak nebude ve skvělé formě hrající Tomáš Rosický. Přímý přenos utkání sledujte od 18:00 na ČT sport a našem webu.

Libor Kozák (vlevo) v dresu reprezentace s Michalem Kadlecem
zdroj: Letní olympijské hry autor: Jan Tauber

Do konce kvalifikace zbývají ještě čtyři utkání včetně duelu s vicemistry světa z Itálie, ani tři výhry ale českému týmu nemusí zajistit postup. Česko je ve skupině C na třetím místě za Italy a Bulhary, s nimiž se ve vzájemném střetnutí utkají na samotný závěr kvalifikace. I v případě, že by Češi Bulharsko porazili a vyhoupli se na druhou příčku, ale hrozí, že by se Česko jako nejhorší tým z druhých míst nepodívalo ani do baráže. Českým reprezentantům tak už nezbývá než vítězit.

"Hned na pondělním srazu jsem klukům říkal, že nás čeká finále. Poslední čtyři zápasy, ze kterých potřebujeme minimálně tři vyhrát. Ztratili jsme hodně bodů, což nás stálo lepší postavení. Ale já mužstvu věřím, že má kvalitu na to, aby to zvládlo," prohlásil trenér Michal Bílek.

V šesti odehraných utkáních dokázali Češi jen dvakrát zvítězit. Doma porazili outsidera z Malty a na podzim 3:0 právě Arménii, kterou musí bezpodmínečně udolat i nyní. "Rozdělili jsme si to na zápas s Arménií a pak na zbylá tři utkání. Arménie rozhodne, jestli budeme mít šanci. Když vyhrajeme, nakopne nás to," burcuje brankář Petr Čech.

I Arméni stále živí teoretickou naději na postup, a tak nelze očekávat, že by k utkání nepřistoupili na sto procent. Na brejky hrající Arménii navíc svědčí zápasy na cizí půdě, kde v posledních letech dokázali vysoko porazit Slovensko 4:0 nebo Dánsko 3:0. "U nich jsme sice vyhráli 3:0, ale zápas to byl těžší, než napovídá výsledek. Navíc venku hrají lépe než doma," připomněl Čech.

Kdo nahradí Vydru?

Šance Česka zvyšuje fakt, že trenér Bílek může pro zápas počítat s klíčovým záložníkem a kapitánem Tomášem Rosickým. Chybět naopak budou jiné dvě stálice středové řady z posledních utkání – zraněný Tomáš Hübschman a kvůli kartám také Vladimír Darida. Složení záložní řady tak zůstává tajenkou. Kouč Bílek prozradil, že neustoupí od sestavy s dvěma útočníky, ve středu hřiště tak vedle sebe s největší pravděpodobností nastoupí Rosický, Plašil, Jiráček a ve výborné formě hrající sparťan Hušbauer.

Tomáš Rosický a trenér Bílek
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Na trávníku tak zřejmě neuvidíme klasického křídelního záložníka, přesto by si trenér Bílek přál, aby do vápna létalo co nejvíce centrů. I proto se v základní sestavě patrně objeví robustní útočníci Libor Kozák a Michal Rabušic. Zatímco čerstvá posila Aston Villy Kozák se v dobrém světle předvedl v národním dresu už proti Itálii, liberecký tahoun Rabušic má v reprezentaci odehráno pouhých 33 minut.

Původně trenér Bílek sice plánoval, že ve dvojici s Kozákem nastoupí objev poslední sezony Matěj Vydra, toho však ze hry vyřadilo zranění. "Vydra se v Arménii prezentoval výborně a počítal jsem s ním. Je to rychlostní typ hráče, který se dokáže prosadit, takže nám bude chybět. Musíme najít jinou variantu," dodal Bílek. Odborná veřejnost sice spekulovala, že Vydru by mohla na hřišti nahradit čerstvá posila Frankfurtu Václav Kadlec, trenér však – zdá se – bývalému sparťanskému střelci důvěru v základní jedenáctce nedá.

Pozor na Mchitarjana

Pro českého fanouška poměrně neznámý tým Arménie hrozí silnou ofenzivní čtveřicí, obavy budí především výkony ofenzivního záložníka Henrika Mchitarjana, který zářil v Šachtaru Doněck a od nové sezony obléká dres finalisty Ligy mistrů Dortmundu. Minulý týden dal dva góly v Bundeslize.

"Byl zraněný, ale teď ukázal, že je znovu ve formě. Arménie ale má i další hráče, kteří jsou v ofenzivě velmi silní. Česká veřejnost jejich sílu moc neuznává, ale podle mě je jejich ofenzivní síla obrovská a jejich herní styl budí respekt," dodal Bílek. Dá se očekávat, že český tým bude vycházet především ze zabezpečené obrany, aby nedával prostor arménským brejkům. "Když musejí hrát do plné obrany, tak mají problémy. Nesmíme je nechat využívat jejich rychlost a velmi dobrou hru jeden na jednoho," varoval Bílek. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články